2024 Ekonomik Beklentiler ve Gelişmeler
2024 yılı ekonomik beklentileri ve gelişmeleri hakkında kapsamlı bir inceleme. Küresel ekonomik trendler, Türkiye’nin ekonomik durumu ve yatırım fırsatlarıyla ilgili detaylar için makalemizi okuyun.
Ekonomik Durum ve Beklentiler
Dünya genelinde enflasyon ve resesyon ikilemi sürerken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası kararlarında dikkatle izlediği çekirdek enflasyondaki yavaşlama, bankanın faiz indirimleri konusunda beklenenden daha temkinli olabileceği yönündeki beklentileri artırdı. 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump’ın politikalarının küresel ticarete olası etkilerine dair belirsizlikler, piyasalarda yön belirleyici bir faktör olmaya devam ederken, makroekonomik verilerden gelen sinyaller, Trump yönetimi ile Fed arasında bir politika uyumsuzluğu yaşanabileceğine dair endişeleri bir nebze hafifletti.
Trump’ın kabine adayları için Senato’da onay oturumları sürerken, Hazine Bakanlığına Amerikalı yatırımcı ve hedge fon yöneticisi Scott Bessent’i aday göstermesi, ülke ekonomisi ve piyasalarda olumlu bir karşılık buldu.
Trump, Bessent’in ABD’yi yeni bir “Altın Çağ”a taşımasına yardımcı olacağına inanıyor ve ülkenin rekabet gücünü artırmak, adil olmayan ticaret dengesizliklerini gidermek ve büyümeyi önceliklendiren bir ekonomi inşa etmek için politikalarını destekleyeceğini belirtti.
Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun beklenildiği gibi düşmesi durumunda, bankanın bu yılın ilk yarısında faiz oranlarını yeniden düşürebileceğini ifade etti. Öte yandan, Fed’in ABD ekonomisine dair değerlendirmelerinin yer aldığı “Bej Kitap” raporunun ocak sayısında, ekonomik faaliyetin geçen yılın kasım sonu ve aralık ayında “hafif ila ılımlı” düzeyde arttığı vurgulandı.
Raporda, “2025 yılına dair iyimser olanların sayısı, kötümser olanlardan fazlaydı; ancak bazı bölgelerde göç ve tarife politikalarındaki değişikliklerin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği yönündeki endişeler dile getirildi.” ifadeleri yer aldı.
Bunun yanı sıra, fiyatların genel olarak mütevazı bir şekilde artış gösterdiği belirtildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Raporu
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi.
Raporda, küresel büyümenin hem 2025 hem de 2026 yıllarında %3,3 olacağı ve bu oranın tarihsel ortalama olan %3,7’nin altında kalacağı öngörüldü.
ABD ekonomisine yönelik büyüme beklentisinin 2025 yılı için %2,2’den %2,7’ye yükseltildiği ifade edilen raporda, ülkenin gelecek yıla ilişkin büyüme tahmininin ise %2’den %2,1’e çıkarıldığı kaydedildi.
Hafta boyunca yatırımcıların odağında bulunan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık 2024’te aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %2,9 artış göstererek beklentilere paralel bir sonuç elde etti.
TÜFE, aylık bazda geçen yılın mart ayından bu yana en yüksek artışını kaydederken, çekirdek enflasyonda aylık bazda Haziran 2024’ten, yıllık bazda ise Temmuz 2024’ten bu yana ilk kez bir yavaşlama gözlemlendi.
Enflasyon verilerinin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in bu yılın ilk yarısında faiz indirimine gidebileceğine dair beklentiler yeniden güçlendi ve bankanın %51 ihtimalle ilk faiz indirimine mayıs ayında gidebileceği fiyatlandı.
Ekonomik Gelişmeler
ABD’de sanayi üretimi, Aralık 2024’te %0,9 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde bir performans sergiledi. Ülkede kapasite kullanım oranı da aynı dönemde 0,6 puan artışla %77,6’ya yükseldi.
Bu gelişmelerle geçen hafta %4,80’i aşarak Kasım 2023’ten bu yana en yüksek seviyelerine ulaşan ABD’nin 10 yıl vadeli hazine tahvili faizi, %4,62 seviyesinde dengelendi.
Altının ons fiyatı, haftalık bazda %0,4 artışla 2.703 dolardan alıcı buldu.
Dolar endeksi ise geride kalan haftada, 110,2 ile Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra bu seviyelerden gerileyerek 109,7’de dengelendi.
Brent petrol haftalık bazda %0,9 artarak 79,9 dolardan işlem görürken, Orta Doğu’da ateşkes sağlandığına dair haber akışı fiyatlar üzerinde etkili oldu.
Küresel Piyasalarda Gelecek Hafta
ABD borsaları, pazartesi günü Martin Luther King günü dolayısıyla kapalı olacak.
Haftanın devamında ise ikinci el konut satışları, tüketici güveni ve S&P imalat PMI endeksi izlenecek.
Gelecek hafta pazartesi Almanya’da ÜFE, salı günü Almanya’da Zew Beklenti Endeksi, çarşamba günü Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması, perşembe günü Euro Bölgesi’nde Tüketici Güven Endeksi ve cuma günü Almanya ile Euro Bölgesi’nde Hamburg Ticaret Bankası (HCOB) imalat ve hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) takip edilecek.
Asya cephesinde ise pazartesi günü Japonya’da sanayi üretimi, perşembe günü Japonya’da dış ticaret dengesi ve cuma günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikası kararları ve enflasyon verileri izlenecek.
Yurt İçindeki Gelişmeler
Yurt içinde geçen hafta yükseliş eğilimi ön plana çıktı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı %0,68 değer kazanarak 9.977,94 puandan tamamlarken, gözler gelecek hafta TCMB’nin açıklayacağı faiz kararına çevrildi.
Bloomberg HT’nin TCMB faiz kararına ilişkin anketine katılan 25 kurumun tamamı, TCMB’den 250 baz puan faiz indirimi bekliyor.
Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizi 250 baz puan indirilerek %50’den %47,50’ye düşürülmüştü.
Ayrıca, Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın %0,1 üzerinde 35,4620’den kapattı.
Yurt içinde gelecek hafta salı günü konut satışları, perşembe TCMB faiz kararı, Tüketici Güven Endeksi ve cuma günü Moody’s’in Türkiye kredi notu değerlendirme raporu takip edilecek.