2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi Görüşmeleri Başladı
2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi görüşmeleri başladı. Ekonomik hedefler, bütçe dengesi ve kamu harcamaları üzerindeki tartışmaların detaylarıyla, Türkiye’nin mali geleceği şekilleniyor.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, “2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı” üzerine görüşmeler devam ediyor.
Maliye Bakanı Özdemir Berova, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın sunumunu gerçekleştirdi.
Berova, bütçe tasarısının, 41/2019 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Yasası çerçevesinde titizlikle hazırlandığını ifade etti.
Ekonomide sürdürülebilirliğin ve istikrarın sağlanması, kamu ve özel kesim yatırımlarının artırılması, nitelikli büyümenin desteklenmesi ve istihdamın teşvik edilmesi gibi hedeflerin bütçenin temel taşları arasında yer aldığını vurgulayan Berova, toplumsal refahın artışı ve adil paylaşımın da 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçesi’nin öncelikli amaçları arasında bulunduğunu belirtti.
Mali kaynakların stratejik önceliklere göre etkin, etkili ve verimli bir şekilde yönetilmesinin önemine dikkat çeken Berova, bu çerçevede 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın hazırlandığını kaydetti.
Dünya ekonomisinin, ardı ardına gelen krizler nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini hatırlatarak, “Ülkemiz, jeopolitik ve jeostratejik konumu dolayısıyla, dünyada yaşanan her türlü krizin etkilerini fazlasıyla hissetmekte ve yeniden yapılanma süreci daha uzun ve zorlu olabilmektedir.” dedi.
Suriye’deki gelişmelere de değinen Berova, bu durumun ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti ve “Nasıl bir rejim oluşacağı henüz bilinmiyor.” ifadesini kullandı. 15 Kasım’da Cumhuriyetimizin 41. yaşını kutladığımızı anımsatan Berova, Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ve Kıbrıs Türk halkının özverili çabaları sayesinde hükümetin yaşanan zorlukların üstesinden geldiğini ve gelmeye devam edeceğini kaydetti.
Öncelikli Sektörler ve Yatırımlar
Maliye Bakanı Berova, sıkıntıların aşılması için önceliklerin belirlenmesi gerektiğini, eğitim, sağlık, bayındırlık ve ulaştırma gibi temel sektörlerin yanı sıra iklim değişikliği, kuraklık ve gıda sorunlarının da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Gıda üretiminin artırılması ve tarım ile hayvancılık sektörlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
2024 Mali Yılı Bütçesi’nde Doğrudan Gelir Desteği’nde (DGD) artış yapıldığını, 2025 Mali Yılı Bütçesi hazırlanırken de bu hedeflerin dikkate alındığını belirten Berova, maksimal düzeyde kaynak artışı sağlandığını ifade etti. 2024 yılında turizmde bir toparlanma süreci yaşandığını, 2025’te ise turizm gelirlerinin doğrudan ve dolaylı olarak etkili olduğu gelir kalemlerinde artış öngörüldüğünü dile getirdi.
Kayıt dışı turistik konaklama işlemlerinin kayıt altına alınması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Berova, kayıt dışılıkla mücadelede kira konusundaki etkili çalışmaların sürdüğünü ve 2023’e oranla yüzde 150 oranında gelir artışı sağlandığını belirtti.
Otomasyon sistemleriyle bu artışın devam edeceğini ifade eden Berova, gelir artırıcı yasaların hayata geçirilmesi ve denetimlerin artırılmasıyla elde edilen gelirlerle giderler arasındaki açığı azaltmaya devam edeceklerini kaydetti.
Hayat Pahalılığı ve Ekonomik İstikrar
Orta ve alt gelir gruplarını korumak amacıyla üç kez hayat pahalılığı uygulandığını hatırlatan Berova, yüksek enflasyon döneminde halkın olumsuz etkilerden korunduğunu söyledi.
Dezenflasyon sürecinin başladığını ve mali disiplinin sağlanmasıyla 2025 yılında ekonominin verimli bir şekilde devam etmesinin önünün açılacağını belirtti.
Dijital ekonomiye geçiş için teknolojik dönüşüm çalışmaları yürütüldüğünü, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda dijitalleşmenin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade eden Berova, bu adımların ekonomik verimliliği artırırken, kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlayacağını belirtti.
Kamu Maliyesinin Geleceği
Maliye Bakanı Berova, kamu maliyesinin ana hedefinin mali disiplinin sağlanması olduğunu vurgulayarak, sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması için gelir artırıcı tedbirler ve harcama disiplininin sağlanmasının şart olduğunu ifade etti.
Kamu kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılabilmesi için sürdürülebilir kamu finansman dengesinin sağlanmasında kararlılıkla çalışmalar sürdürülecektir.
Bütçenin iyi planlanması ve dikkatli kullanılmasının önemine değinen Berova, “İhtiyaç ve talepler her zaman yüksektir.
Ancak ülke kaynaklarının olanaklar dahilinde öncelikli ihtiyaçlar çerçevesinde etkin olarak dağıtılması bizim görevimizdir.” dedi.
Bütçe hazırlanırken, öngörülen enflasyon rakamı olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) artışları ve döviz fiyatlarındaki gelişmelerin dikkate alındığını belirten Berova, 2025 Mali Yılı’nın ilk altı ayında yüzde 17.83, ikinci altı ayında ise yüzde 17’lik artış öngörüldüğünü ifade etti.
Sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması, kamunun etkinliğinin ve özel sektörün rekabet gücünün artırılması, üretime dayalı büyümenin desteklenmesi ve istihdamın artırılması konularında önemli hedeflerin belirlendiğini kaydeden Berova, bu hedeflerle birlikte mali disiplinin sağlanması için yapısal tedbirlerin uygulanacağını vurguladı.
Bütçenin, gerçekçi bir gelir ve gider hesaplamasıyla hazırlandığına dikkat çeken Berova, etkin ve fiili şekilde gelir artırıcı önlemlerin önemine vurgu yaptı.
Kayıt dışılığın önlenmesi konusunda özellikle kiralar ve araba galerileri gibi alanlarda yoğunlaşacaklarını belirten Berova, piyasalarda etkin denetimlerin yapılacağını ifade etti.
Kamunun etkili bir şekilde çalışması için de denetimlerin artırılacağını kaydeden Berova, somut ve uygulanabilir önerilerin tartışılması temennisinde bulundu.