21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası Törenleri

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası Törenleri, aziz şehitlerimizi anmak ve milli mücadele ruhunu yaşatmak için düzenlenmektedir. Bu özel etkinlikler, tarih bilincini güçlendirmek ve toplumsal dayanışmayı artırmak amacıyla yapılacaktır.

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası Törenleri

21-25 Aralık tarihleri arasında kutlanan Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla başkent Lefkoşa ve diğer ilçelerde çeşitli anma törenleri gerçekleştirildi.

Bu etkinliklerde, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler saygı ve özlemle anıldı.

Milli Günleri Kutlama Merkez Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, anma etkinlikleri bugünkü program dahilinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir subayın saat 08.00’de Bayrak Radyo ve Televizyonu’ndan yapacağı konuşma ile başladı.

Bu konuşma, akşam saat 18.00’de de tekrarlanacaktır.

Ayrıca, bu gece KKTC genelindeki tüm merkezi camilerde Mevlid-i Şerif okutulacaktır.

Gazimağusa

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Haftası çerçevesinde Gazimağusa Suriçi Milli Mücadele Şehitliği’nde anma töreni düzenlendi.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin şehitliğe konulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve saygı atışı ile devam eden etkinlik, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların gönderde çekilmesiyle sürdü. Çanakkale Ortaokulu Türkçe öğretmenlerinden Ayşe Direk, burada yaptığı konuşmada, geçmişte yaşanan trajedi ve katliamların gerçek nedeninin Rumlar olduğunu vurguladı. 1963 yılı Kanlı Noel saldırılarında Rumların asıl hedefinin Lefkoşa’nın Küçük Kaymaklı bölgesi olduğunu belirtti.

Ayrıca, 4.

Piyade Alay Komutanlığı’ndan Piyade Teğmen Tolga Torun, Kıbrıs Türk halkının Rumların baskı ve zulümlerine karşı gösterdiği direnişi anlattı.

Törende, bölgedeki okullardan öğrenciler, günün anlam ve önemine dair şiirler okuduktan sonra, anma etkinliği din görevlisi tarafından okunan dua ile son buldu.

İskele

İskele’de de, 21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla anma töreni gerçekleştirildi.

Larnaka Şehitler Anıtı önünde düzenlenen tören, çelenklerin anıta konulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve saygı atışı ile devam eden etkinlik, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların gönderde çekilmesiyle sürdü.

Törende, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Erdoğan Ogün Güven, Rumların Akritas Planı’nı gerçekleştirmek için adada yaptığı katliamları anlattı ve Türk halkının varoluş mücadelesine dikkat çekti. İskele Kaymakamı Ertuğrul Toroslu da, Ada’nın İngilizlere devrinden sonra Rumların Kıbrıslı Türkleri yok etme çabalarını dile getirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Afyonkarahisar'da 3,9 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

Etkinlik, bölge okullarından öğrencilerin şiir okumalarıyla devam etti ve şehitler için dua edilmesiyle sona erdi.

Girne

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında, Girne Deniz Şehitliği’nde de anma töreni düzenlendi.

Törene, Girne Kaymakamı Cemal Özcemoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına Topçu Albay Eyüp Şafak, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Albay Soner Özbal, Girne Belediyesi As Başkan Yardımcısı Haşim Yücel ile birçok siyasi parti, muharip dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Protokol sırasına göre Deniz Şehitliği Anıtı’na çelenklerin konmasıyla başlayan törende, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların gönderde çekilmesiyle devam edildi.

Girne Amerikan Koleji öğrencileri, günün anlam ve önemini belirten şiirler okuduktan sonra, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen İbrahim Çengel, bir konuşma yaptı.

Şehitler, AKM’deki Anma Programıyla da Anıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türkü’ne egemenlik tanımayan bir anlaşmanın, Kıbrıs Türkü’nün geleceği için büyük bir tehlike oluşturacağını ifade etti.

Tatar, Atatürk Melek Lisesi tarafından hazırlanan Şehitleri Anma Programına katıldı.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Tatar’ın yanı sıra Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Vekili, Maliye Bakanı Özdemir Berova ve diğer yetkililer katıldı.

Program, şehitler anısında yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Tatar, Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinin bağımsızlık mücadelesi olduğunu vurgulayarak, Kıbrıslı Rumların 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uzun sürmeyeceğini daha o dönemde ifade ettiğini belirtti.

Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı saldırılar ve yaşanan acılar üzerinde duran Tatar, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı ile birlikte yeni bir dönemin başladığını da kaydetti.

Tatar, Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin devam ettiğini, Anavatan Türkiye’nin desteğiyle yeni bir siyasetle yürütüldüğünü vurgulayarak, olası bir anlaşmanın iki devletli olabileceğini ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Hamitköy’de çıkan yangın hasara neden oldu

Ayrıca, Kıbrıs Türkü’nün bu topraklarda bağımsız ve özgür bir şekilde var olabilmesi için egemenlik hakkının şart olduğunu belirtti.

Tatar, şehitlere rahmet, şehit ailelerine de sabırlar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası Törenleri

Bayar: “Barış Harekatı’na Kadar Yokluk İçerisinde Yaşamak Zorunda Kaldık”

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar, Kıbrıs Türkü’nün 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Rum ve Yunan saldırılarına maruz kaldığını belirtti.

O dönemde Kıbrıslı Türklerin, karma köylerde, Rum-Yunan kuşatması altında, Barış Harekatı’na kadar yokluk içerisinde yaşamak zorunda kaldığını ifade eden Bayar, bu mücadelenin önemini vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün direnişinde Lefkoşa Sancağı’nın önemli bir rol oynadığını belirten Bayar, bu direnişin başladığı 21 Aralık 1963 tarihini de anarak, o dönemde yaşananları hatırlattı.

Ayrıca, Kıbrıslı Rumların, 1964’te Türk köylerine yönelik saldırılarını ve bu süreçte yaşananları aktardı.

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası Törenleri

Bayar, Kıbrıs Türkü’nün, canını, malını ve vatan toprağını korumak için direndiğini ve büyük bedeller ödeyerek kendi yönetimini kurduğunu ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin ayrılıkçı bir halk olmadığını, kurucusu olduğu devletten zorla dışlandığını belirterek, Kıbrıs’ta iki ayrı yönetim ve devletin var olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Kıbrıs Türkü’nün milli varoluş tarihinin okullarda ders olarak okutulması gerektiğini de dile getirdi.

Benan: “Mücadele Ruhu Yaşatılmalı”

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, Kıbrıslı Türklerin verdiği mücadelenin tarihin akışını değiştirdiğini söyledi.

Rum saldırılarının unutulmaz bir iz bıraktığını belirten Benan, bu mücadele ruhunun yaşatılmasının önemine dikkat çekti.

Geçmişte yaşanan acılarının unutulmaması ve yeni nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Benan, şehitlerin Kıbrıs Türkü için bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı.

Lefkoşa

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde de anma töreni düzenlendi.

Tören, saat 09.30’da protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı.

BU HABER SENİN İÇİN  Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'ten Kıbrıs ve Türk-Yunan İlişkileri Üzerine Açıklamalar

Saygı duruşu ve saygı atışı ile devam eden törende, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar gönderde çekildi.

Anma törenine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve diğer yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, anıt özel defterine yazdığı mesajda, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini ve şehitlerin fedakarlığını vurgulayarak, geçmişte yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması için kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti.

Törende, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü de bir mesaj bıraktı ve şehitlerin hatırasını yaşatacaklarına dair söz verdi.

21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası Törenleri

Değirmenlik

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi yıllarında şehit düşenlerin anıldığı 21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası kapsamında, Değirmenlik’teki Atatürk Büstü önünde de bir tören düzenlendi.

Tören, çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Anma etkinliğinde, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Topçu Teğmen Nail Baran yaptı ve ardından Değirmenlik Lisesi öğrencilerinden Yağmur Tunç, “Şehitler” adlı şiiri okudu.

Güzelyurt

21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası dolayısıyla Güzelyurt’ta da bir tören düzenlenerek, şehitler anıldı.

Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen tören saat 10.00’da başladı.

Protokol sırasına göre anıta çelenkler konulmasının ardından, saygı duruşu ve saygı atışı ile İstiklal Marşı okundu.

Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Tarih Öğretmeni Sultan Tersan ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına Piyade Yüzbaşı Mehmet Tosun, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı.

Tören, Güzelyurt Kurtuluş Lisesi öğrencisi Şengül Yaşlı’nın “Mücahidimin Sesi” adlı şiiri okumasıyla sona erdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ