GAÜ’de ‘Kıbrıs, Bugünü ve Yarını’ Paneli Gerçekleştirildi

GAÜ’de düzenlenen ‘Kıbrıs, Bugünü ve Yarını’ paneli, Kıbrıs’ın güncel sorunları ve geleceği üzerine önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı. Uzmanların katılımıyla gerçekleşen etkinlik, katılımcılara ilham verici bilgiler sundu.

GAÜ’de ‘Kıbrıs, Bugünü ve Yarını’ Paneli Gerçekleştirildi

GAÜ’de “Kıbrıs, Bugünü ve Yarını” Paneli Düzenlendi

Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) “Kıbrıs, Bugünü ve Yarını” başlığı altında önemli bir panel gerçekleştirildi.

Panel, GAÜ Milenium Senato Kongre Merkezi’nde düzenlendi ve Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin temsilcileri, akademisyenler ve öğrencilerle bir araya gelerek görüşlerini paylaştı.

Panele, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Demokrat Parti (DP) temsilcileri katılım gösterdi.

Ancak, YDP temsilcisi Turan Büyükyılmaz, “bir yakının ani rahatsızlığı” nedeniyle panele katılamadı.

Panelin koordinatörlüğünü GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.

Dr.

Hasibe Şahoğlu üstlenirken, moderatörlüğünü ise Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç.

Dr.

M.

Sadık Akyar yaptı.

Panele UBP Parti Meclisi Üyesi Özer Kanlı, DP Parti Meclisi Üyesi Salih Çeliker ve CTP’den MYK Üyesi Doç.

Dr.

Muhittin Tolga Özsağlam katıldı.

Panelin ilk bölümünde “tarihi süreç”, ikinci bölümünde ise “güncel durum” ele alındı.

Temsilciler, kendi partilerinin program ve politikalarına göre görüşlerini dile getirdi.

UBP adına panele katılan Gazeteci – Yazar Özer Kanlı, Kıbrıs adasının Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethinden sonra İngilizlere kiralanma sürecini detaylı bir şekilde anlattı.

Kanlı, adada ortaya çıkan “Kıbrıs sorunu” kavramının, İngiltere’nin uyguladığı strateji ve oyunlar sonucu şekillendiğini vurguladı. “Onların Ada’da egemen üsleri var da, bizim niçin egemen devletimiz olmasın?” şeklinde bir ifade kullanan Kanlı, Türkiye’nin etkin garantörlüğünden vazgeçilemeyeceğinin altını çizdi.

Ayrıca, federasyon önerisinin “kandırmaca” olduğunu belirterek, Kıbrıs Türk halkının devletine sahip çıkmaya devam edeceğini vurguladı.

Kanlı, KKTC’nin günümüzde önemli kazanımlara sahip olduğunun altını çizerek, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte enerji alanlarındaki hak ve menfaatlerin korunacağını ifade etti.

UBP’nin TMT’nin devamı olduğu gerçeğinden hareketle, federasyon söylemlerinin geçerliliği bulunmadığını ve tam bağımsızlığa dayalı, ayrı bir devlet temelinde bir çözümün mümkün olduğunu belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  Trafik Denetimlerinin Sonuçları: 11 Eylül 2024

CTP adına söz alan Doç.

Dr.

Muhittin Tolga Özsağlam, Türklerin adaya ilk kez gelişlerinin stratejik kaygılar ve “Rum Ortodoks Kilisesi”nin daveti üzerine olduğunu ifade etti.

Rum tarafının iddialarının temelinde yer alan “sorunun 1974’de başladığı” söyleminin aksine, 1963 yılının sonunda yaşanan kırılmanın esas sorun olduğunu anlattı.

Bu tarihten sonra BM Barış Gücü’nün adada görev yapmaya başladığını belirten Özsağlam, bu durumun Rum tezini çürüttüğünü vurguladı.

Crans Montana’da yaşananların ardından, Rum tarafının etkisiyle “masanın çöküşünün” meydana geldiğini, ancak CTP olarak bugün siyasi ve egemen eşitliğe dayalı bir federasyonu desteklediklerini belirtti.

Doç.

Dr. Özsağlam, güçler dengesi çerçevesinde Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Hidrokarbon yataklarından tam anlamıyla faydalanmanın şartının garantörlüğün sürdürülmesine bağlı olduğunu savunan Özsağlam, bu bağlamda en uygun yolun federasyon seçeneği olduğunu iddia etti.

Crans Montana’daki olumsuzlukların gelecekteki süreçte tekrarlanmaması için cezai ve bağlayıcı önerilerde bulunan Özsağlam, iki devletli çözümün hukuki olarak kabul görmeyeceğine dikkat çekti.

Karşı tarafın federasyon konusunda “reddedici” bir tutum sergilediğini, ancak mevcut en uygun çözümün federasyon olduğunu savunarak, eğitim, turizm, iklim değişikliği, liyakat ve kamu reformu gibi konulara odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Demokrat Parti temsilcisi Salih Çeliker ise, “Kıbrıs davasının elli yıldır çözülememesinin temel nedeni, Rumların şımarıklığıdır.” dedi. Çeliker, partileri olarak görüşmelere destek verdiklerini, ancak bu görüşmelerin “egemen iki devlet ve iyi komşuluk ilişkileri” çerçevesinde olması gerektiğini belirtti.

Rumların “ENOSİS” ülküsünden vazgeçmediğini ifade eden Çeliker, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türkleri tanımak ve bilmek istemediğini söyledi.

Ambargolara rağmen KKTC’nin önemli bir ivme kazandığını ve siyasi çözüm ne olursa olsun ülke yönetiminin iç dinamiklerine odaklanması gerektiğini kaydetti.

Panel, GAÜ Rektörü Prof.

Dr.

BU HABER SENİN İÇİN  Bakü'de Uluslararası Dini Liderler Toplantısı

Serdar Yurtsever, GAÜ Kültür, Gençlik, Spor Daire Başkanı Türkay Akpınar ve GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.

Dr.

Hasibe Şahoğlu’nun katılımcılara plaket takdim etmesiyle sona erdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ