Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden Sağlık Bakanı’na Sert Uyarı
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanı’na yönelik sert uyarılarda bulundu. Sağlık hizmetlerinin kalitesini ve erişilebilirliğini artırmak için acil önlemler alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nden Bakan Gardiyanoğlu’na Sert Çağrı
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’na yönelik olarak, “Yeni sözleşmelerin gerekliliklerini ivedilikle yerine getirerek, hekimler ve eczacılar için güvenli bir uygulama sunmalı; halkın ilaca erişiminin önündeki engelleri kaldırmalı veya istifa etmelidir!” şeklinde bir çağrıda bulundu.
KTTB Yönetim Kurulu Üyesi ve Halk Sağlığı, Çevre ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr.
Cemal Mert, yazılı bir açıklama yaparak, hekimler ve eczacıların adeta “kelepçelenerek” yargısız bir infaza maruz kaldığını ifade etti.
Mert, soruşturmaların başlamasından bu yana, sigortalıların ve emekçilerin Sosyal Sigortalar üzerinden hak ettikleri ilaca erişiminin büyük ölçüde kısıtlandığını vurguladı.
Hekim ve eczacıların yaşadığı mağduriyetin devam ettiğine dikkat çeken Mert, “Sosyal Sigortalar Dairesi ile hekim ve eczacıların haklarını koruyacak güvenli bir sözleşme sağlanmadı.
Ekonomik krizin hüküm sürdüğü ülkemizde, ilaca erişim sorunları nedeniyle sigortalıların yaşadığı mağduriyetlere bir çözüm bulunamamıştır.” dedi.
KTTB-Sigortalar Dairesi görüşmelerinin geç de olsa başlamasından sonra, hekimler, eczacılar, yurttaşlar ve Sosyal Sigortalar Dairesi’nin haklarını koruyan güvenli bir sözleşme üzerinde uzlaşmaya varıldığını belirten Mert, şu ifadeleri kullandı:
- “5 Haziran 2024 tarihinde bu uzlaşmaya onay verildiği, Bakanlık tarafından Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirildi.”
- “KTTB Yönetim Kurulu, 7 Haziran 2024’te tüm meslektaşlarımıza, üzerinde uzlaşılan yeni sözleşmeyi imzalamaları için bildirimde bulundu.”
Ancak, Mert, bakanlığın sözleşmedeki yeni güvenlik önlemlerini hayata geçirmemesi nedeniyle yalnızca 35 hekim ve 65 eczacının yeni sözleşmeyi imzaladığını dile getirdi. “Yeni sözleşmede taahhüt edilen uygulamaların hiçbirisi hayata geçirilmedi, vaat edilen yeni dijital altyapı kurulmadı ve hasta, hekim ile eczacılar için güvenli kod uygulaması hayata geçirilmedi.” şeklinde konuştu.
Bu sebeplerle hekim ve eczacıların kendilerini güvende hissetmediklerini ifade etti.
Mert, ayrıca, sistemde ve uygulamada denetim yapacak bir Denetleme ve Etik Kurul’un oluşturulmadığını ve üyelerin henüz atanmadığını belirtti.
Bakan ve Sosyal Sigortalar Dairesi’nin, KTTB ve K.T.
Eczacılar Birliği ile hiçbir iletişim kurmadan, tek taraflı kararlarla, 1 Aralık itibarıyla anlaşmasız eczanelerde emekçilere yapılan ilaç geri ödemelerini durduracağını açıkladığını ifade etti.
Yeni sistemin ilaca erişimde ciddi sorunlar yaratacağına ve ilaca erişimin neredeyse imkânsız hale geleceğine inandıklarını belirten Mert, “Eczacı ve doktorları sözleşme imzalamaya zorlamak yerine, sözleşmenin gerektirdiği güvenlik önlemleri ivedilikle hayata geçirilmelidir.
Bu süreçte hastalar ile eczacılar ve hekimler arasında ciddi sorunlar yaşanacağından endişeliyiz.” dedi.
Mert, reçete soruşturması sürecinin ve sonrasının bakanlık tarafından kötü yönetildiğini savunarak, hekimlerin, eczacıların ve sigortalı emekçilerin ciddi mağduriyetler yaşadığını belirtti.
Açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Geç yapılan KTTB ve Sosyal Sigortalar Dairesi görüşmeleri sonucunda ortaya çıkarılan sözleşme, daire ve bakanlık tarafından uygulanmamış ve görevlerini yerine getirmemişlerdir.
Bir kez daha çağrı yapıyoruz!
Sayın Gardiyanoğlu, ya yeni sözleşmelerin gereklerini ivedilikle yerine getirerek, hekim ve eczacılar için güvenli bir uygulama ile halkın ilaca erişiminin önündeki engelleri kaldırın, ya da istifa edin! İlaçta, sağlıkta, sağlığa erişimde, yani insan hayatında tasarruf olmaz!”