Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Toplantısı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplantısında, ekonomik stratejiler, mali politika ve bütçe planlaması gibi önemli konular ele alınacak. Bu toplantı, ülke ekonomisinin geleceğine yön verecek kararların alınmasına zemin hazırlayacak.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Toplantısı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 2025 yılı bütçesini, toplamda 500 milyon 986 bin TL olarak oy çokluğuyla onayladı.

Toplantının başında, idari olarak Başbakanlığa bağlı kurumlar arasında yer alan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) mali ve idari durumu hakkında kurum yetkililerinden bilgi alındı.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)’nin isteği üzerine, Kıb-Tek yönetiminin toplantıya katıldığını ve burada Kıb-Tek’in bütçesi ile diğer konularla ilgili milletvekillerine bilgi verdiklerini belirtti.

Ayrıca, konuşulan Kıb-Tek bütçesinin henüz Bakanlar Kurulu’ndan onay almadığını ifade etti.

Berova, Maliye Bakanlığı’nda yapılacak bir toplantıda Kıb-Tek bütçesinin ele alınacağını ve gerektiğinde revize edilerek Bakanlar Kurulu’na sunulabileceğini vurguladı.

Vakıflar İdaresi Bütçesi Üzerine Görüşmeler

Toplantıda daha sonra Vakıflar İdaresi bütçesine geçildi.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, bu aşamada söz alarak, Evkaf’ın ülkenin en önemli ve uluslararası tanınmışlığı olan kurumlarından biri olduğunu belirtti. İncirli, Evkaf’ın gerçekleştirdiği projelere ve faaliyetlerine değinerek, kurumun uzun süredir amaçlarından saptığını kaydetti.

Evkaf ile Din İşleri’nin toplam bütçesinin 1 milyar TL’nin üzerinde olduğunu ifade eden İncirli, bu durumun birçok bakanlık, daire ve kurumun bütçesinden daha yüksek olduğunu vurguladı. İncirli, Vakıflar İdaresi’nin harcamalarıyla ilgili daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle, personel giderleri ve hizmet alımları gibi kalemlerin yüksek olduğunu belirtti.

  • İncirli, hizmet alımlarına ilişkin hangi hizmetlerin alındığını sordu.
  • Gayrimenkullerin bakım ve onarımları için ayrılan bütçenin 45 milyon TL olduğunu ve enerji giderlerinin de oldukça yüksek olduğunu kaydetti.
  • “Vakıflar, amaçlarından sapmış ve bunun dışında faaliyetlerde bulunuyor mu?

    Bu paralar nereye gidiyor?” sorularını yöneltti.

Diğer bir CTP Milletvekili Devrim Barçın ise, Vakıflar İdaresi’nin Din İşleri Dairesi’ne aktardığı tutarları eleştirerek, Vakıflar İdaresi’nin giderlerini incelemenin ve artan giderleri sorgulamanın önemini vurguladı.

Vakıflar İdaresi Genel Müdürü’nün Açıklamaları

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof.

Dr.

Mustafa Tümer, hizmet alımlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, kadrolarda birçok boşluk bulunduğunu, bu nedenle kadro çalışması başlattıklarını ve iyi hizmet alımlarını kadrolara almak istediklerini belirtti.

Tümer, gayrimenkullerin bakım ve onarımlarının genellikle cami onarımları üzerine yoğunlaştığını ifade ederken, yeni yatırımların da yapıldığını ve bu nedenle güvenlik ile temizlik giderlerinin arttığını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından, Vakıflar İdaresi Bütçesi, oy çokluğuyla onaylandı.

Komite, toplantının ilerleyen bölümlerinde Din İşleri Dairesi bütçesini görüşmeye devam etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Erkut Şahali'den 2025 Mali Yılı Bütçe Açıklamaları
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ