Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nde Organik Tarım Projesi Tanıtımı

Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nde hayata geçirilen organik tarım projesi, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yerel üretimi teşvik ediyor. Doğal yöntemlerle sağlıklı gıda üretimi hakkında detaylı bilgi için hemen tıklayın!

Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nde Organik Tarım Projesi Tanıtımı

Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi (DAB), Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından Akıncılar (Luricina) köyünde başlatılan organik tarım geliştirme projesinin tanıtımına ev sahipliği yaptı.

Bu önemli toplantıya DAB Başkanı Ali Karavezirler, Akıncılar Muhtarı Mustafa Eğmez, belediyenin Akıncılar köyü sorumlusu Gökhan Paşa ve sertifikalı organik tarım üreticileri Mustafa Öztem ile Engin Bozdağ Savim katıldı.

Toplantıda, Ege Üniversitesi’nden gelen tarım ve ziraat uzmanları, özellikle bağcılıkla uğraşan üreticilere organik tarım yöntemleri hakkında kapsamlı bilgiler sundu.

Bu yöntemlerin, insan sağlığını korurken, toprak, su ve hava kirliliğini önleyerek çevre ile canlıların korunmasına yönelik katkı sağladığı vurgulandı.

DAB’dan alınan bilgilere göre, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.

Dr.

Ahmet Altındişli, Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Dr.

Deniz İştipliler, Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Doç.

Dr.

Nedim Çetinkaya ve Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Doç.

Dr.

Bihter Çolak Esetlili’nin katıldığı toplantıda, Tarım Bakanlığı Organik Tarım Birimi Sorumlusu Duygu Kaşer ve Tarım Dairesi Gıda Birimi Sorumlusu Nazife Arap da yer aldı.

Organik tarımın ne olduğu ve nasıl gerçekleştirileceği ile Tarım Bakanlığı’nın projeleri hakkında bilgiler sunulduktan sonra, üreticilerin soruları yanıtlandı.

Toplantı sonrasında uzmanlar, üreticilerle birlikte bağ alanlarını gezerek üzüm üretimini yerinde inceledi.

Ardından, Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi Başkanı Ali Karavezirler’i makamında ziyaret ettiler.

Karavezirler: “Üreticiyi Her Koşulda Desteklemeye Hazırız”

Bilgilendirme toplantısında bir konuşma yapan DAB Başkanı Ali Karavezirler, organik tarımın özelde, tarımın genelde geliştirilmesinin devlet politikası haline getirilmesinin önemini vurguladı.

Kendisi her zaman bu tür projelere destek verdiğini belirtti.

Organik tarımın sadece dünyada değil, KKTC’de de yaygınlaştığını ifade eden Karavezirler, organik tarım yapmak isteyen bölge üreticilerine her zaman yardımcı olmaya hazır olduklarını dile getirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Keçenin Yeniden Doğuşu Projesi ve 'Keçada' Markasının Tanıtımı

Karavezirler, Akıncılar köyünün organik tarım bölgesi olarak ilan edilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli planlamaların yapılması gerektiğini söyledi. Şu anda organik tarım uygulanan 30 dönümlük bağ alanının genişletilebileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, diğer tarım ürünlerinin de organik tarım sistemine dahil edilerek tamamen organik üretime geçilebileceğini ifade etti.

Karavezirler, organik tarım konusunda Tarım Bakanlığı ve üreticilerle iş birliği yapmaya ve belediye meclisinde gerekli kararları alarak ilk adımı atmaya hazır olduklarını da vurguladı.

Kaşer: “Organik Tarımı Geliştirmeyi Amaçlıyoruz”

Tarım Bakanlığı Organik Tarım Birimi Sorumlusu Duygu Kaşer, organik tarımın insan sağlığını korurken çevre ve canlıları koruyan tarımsal üretim yöntemlerini desteklediğini belirtti.

Organik tarımın, tüketiciye tarladan sofraya kadar izlenebilirliği olan güvenilir, GDO’suz ve hormonsuz ürünler sunduğunu ifade etti.

Kaşer, ürün tüketiciye ulaşana kadar tüm işlemlerin Tarım Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından kayıt altına alındığını ve her aşamanın sertifikalandırıldığını anlattı.

Kaşer, tarım teknolojilerini kullanarak organik tarımın geliştirilmesi projesi çerçevesinde ilk ziyareti Akıncılar köyüne gerçekleştirdiklerini belirtti.

Projenin amaçlarını şöyle sıraladı:

  • Organik tarımda yenilikçi teknolojilerin kullanılacağı yöntem ve araçların belirlenip geliştirilmesi,
  • Üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve buna bağlı olarak üretim kapasitesinin arttırılması,
  • Tarladan sofraya izlenebilirliğin her ürün için uygulanabileceği bir sistemin geliştirilmesi,
  • Tüketicileri aktif olarak sürece dahil eden şeffaflığı ve güvenilirliği sağlayan sistemler ve teknolojilerin geliştirilmesi,
  • Çevreye duyarlı organik tarım kurallarına uygun üretim yapılarak kaliteli ürünler yetiştirmek için planlamaların yapılması hedeflenmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ