2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı Görüşmeleri Tamamlandı

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri başarıyla tamamlandı. Yeni bütçe düzenlemeleri ve hedefler hakkında detaylı bilgi edinin. Ekonomik planlamalar ve finansal stratejiler hakkında güncel gelişmeleri takip edin.

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı Görüşmeleri Tamamlandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın genel görüşmeleri sona erdi.

Tasarıda öngörülen bütçe tutarı 136 milyar 941 milyon TL olarak belirlendi.

Genel Kurul’da, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşülmesi aşamasına geçildi.

Sabah saatlerinden itibaren yapılan konuşmaları yanıtlayan Maliye Bakanı Özdemir Berova, tüm konuşmaları dikkatlice dinlediğini ve notlar aldığını ifade etti.

Bütçe açığı hakkında yapılan spekülasyonlara değinen Berova, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun gerçekleştirdiği ödemeler için kendilerine teşekkür edilmesi gerektiğini, ancak bu ödemelerin bütçe açığında gösterilerek eleştirildiğini vurguladı.

Konuşmaların çoğunda, hayat pahalılığı ile ilgili dar gelirli vatandaşlar, emekliler ve kamu görevlilerinin maaşlarına yönelik vurgu yapıldığını belirten Berova, hükümetin bu kesimleri korumak ve enflasyona karşı dayanıklı tutmak amacıyla 2023 yılı boyunca 3 kez hayat pahalılığı düzenlemesi yaptığını kaydetti.

Bu düzenlemelerin, birleşik faiz hesaplama yöntemi ile hayata geçirildiğini belirtti.

Hükümetin gerçekleştirdiği maaş düzenlemelerini anlatan Berova, her vatandaşın alım gücünü koruyabilmek adına uygulanan bu düzenlemelerin önemine değindi.

Kamu maliyesinin borcunun 1 milyar 750 milyon TL olduğunu belirten Berova, gelirlerde beklenen artışlar ile bu rakamı daha da düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Ayrıca, kamu maliyesinin ve hükümetin alacağı önlemlerle mali borcun 2025 yılında minimal seviyeye çekilmesine kararlı olduklarının altını çizdi.

Mali disiplinin sağlanması adına ciddi tasarruf önlemleri alınacağını dile getiren Berova, yasalarla gelir artırıcı önlemlerin de artırılacağını kaydetti.

Kira gelirlerinde yüzde 150’nin üzerinde bir artış sağlandığını, denetimlerin ise devam edeceğini belirtti.

Berova, “Kayıt içindeki alanlarla ilgili kayıt dışılıktan kayıt içine geçişle ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle KDV’ler konusunda re’sen KDV uygulamalarına yönelik piyasa denetimlerine başladık.

Bu oranların 2025’in ilk yarısından itibaren artacağına inanıyorum” dedi.

KDV’ler ve piyasa denetimleri üzerine önemle duran Berova, otomasyon sistemi ve gümrükler konusundaki çalışmaları da aktardı.

BU HABER SENİN İÇİN  Eğitimde Sorunlar ve Eleştiriler: CTP Milletvekillerinin Görüşleri

Gazimağusa Limanı’nın özelleştirilmesi kapsamında ilk etapta elleçleme ve güvenliğin tam olarak sağlanabilmesi için ilgili şartnamenin oluşturulduğunu bildiren Maliye Bakanı, ülkede bazı işlerin olmaması için çaba sarf eden kesimlerin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Berova, hükümetin her konuda cevap verebileceğini ve her bakanlık ile kurum bütçelerinde gerekli görüşmelerin yapılacağını belirterek, merkezi devlet yönetimi bütçesinin ikinci kez geçildiğini ifade etti. “Olabilecek maksimum derecede 41/2019 sayılı Kamu Mali Yönetim Yasası’na uygun olarak getiriyoruz. İç borç konusundaki rapor, komiteye sunuldu ancak sehven sizlere ulaştıramadık.

Bugün fark ettik ve sunduk.

Ancak rapor 31 Ekim’de hazırdı” şeklinde konuştu.

Berova’nın konuşması ile birlikte 2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ile ilgili rapor ve tasarının genel görüşmeleri tamamlandı.

Tasarının madde madde görüşülmesine geçilmesi oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

Ardından, 619 milyon 500 bin TL tutarındaki Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşülmesine geçildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ