Kıbrıs’taki Güvenlik Sorunları ve Silahlanma Faaliyetleri
Kıbrıs’taki güvenlik sorunları ve silahlanma faaliyetlerini derinlemesine inceleyerek, bölgedeki jeopolitik dinamikleri, uluslararası ilişkileri ve mevcut tehditleri ele alıyoruz. Kıbrıs’ın geleceği için önemli bir analiz.
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlanma faaliyetlerinin, Kıbrıs Adası’ndaki hassas dengeyi tehdit ettiğini vurguladı.
Bakan Güler, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığında düzenlenen medya temsilcilerine yönelik Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusundaki mevcut durumun endişe verici olduğunu ifade etti.
Güler, “Kıbrıs Adası’nda dengeleri bozabilecek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğine tehdit oluşturabilecek her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz.
Son dönemde Orta Doğu’da yaşanan olaylardan sonra, Kıbrıs’ta artan hareketlilik ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlanma çabaları, Adanın mevcut hassas dengesine ciddi zarar vermektedir.” şeklinde konuştu.
ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında imzalanan “Savunma İş Birliğine İlişkin Yol Haritası” anlaşmasını hatırlatan Güler, bu durumun ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsızlık ilkesine zarar verdiğini belirtti.
Ayrıca, “ABD’nin 2020 yılında aldığı ve 2022’de kapsamını genişlettiği, 2023’te ise uzattığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını, 1 Ekim 2024 itibarıyla bir yıllığına yeniden uzatacağını açıklaması, kabul edilemez bir durumdur.” dedi.
Güler, Kıbrıs meselesinin çözümü konusunda da net bir mesaj vererek, “Ada’da tek ve kesin çözüm, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesidir.” ifadelerini kullandı.