Eğitimde Sorunlar ve Eleştiriler: CTP Milletvekillerinin Görüşleri

Eğitimdeki sorunlar ve eleştiriler üzerine CTP milletvekillerinin görüşlerini keşfedin. Eğitim sisteminin güçlü ve zayıf yönlerini tartışarak, geleceğe dair önerilerde bulunuyoruz. Eğitime dair önemli bir bakış açısı için okumaya devam edin.

Eğitimde Sorunlar ve Eleştiriler: CTP Milletvekillerinin Görüşleri

CTP Milletvekili Salahi Şahiner’in Eğitim Üzerine Eleştirileri

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, bütçe görüşmeleri sırasında Eğitim Bakanlığı’nın ülkenin en kritik bakanlığı olduğunu vurgulayarak, Bakanlığa ayrılan payın “cehaletin bir sonucu” olduğunu ifade etti.

Her geçen yıl eğitimin daha da kötüleştiğini ve fırsat eşitliğinin kalmadığını belirten Şahiner, kamusal eğitimin özelleştirilmesi için “kolların sıvandığını” kaydetti.

Şahiner, eğitim binalarının depreme dayanıklılığının sorgulanmadığını ve alelacele çözümler üretildiğini dile getirerek, yapıcı öneriler yerine fiziksel yapılar üzerine tartışmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Konteyner eğitimin “mülteci kamplarını” andırdığını ifade eden Şahiner, müfredata da değindi.

Yeni kuşağın bilgiye ulaşmasının kolay olduğunu vurgulayan Şahiner, Z kuşağı hakkında çeşitli bilgiler paylaştı.

Ayrıca, üniversite eğitimi alan öğrencilerin büyük bir kısmının mezun olduktan sonra kendi mesleklerini icra etmek istemediğini de belirtti. Ülkedeki yabancı nüfusun artışına dikkat çeken Şahiner, Türkçe bilmeyen öğrencilerin eğitim alma haklarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yükseköğrenim alanının beslediği sektörlerin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Şahiner, “Yükseköğrenimde sürdürülebilirlik önemlidir” diyerek, kalite vurgusu yaptı.

16 Kasım 2020’de yayınlanan Yükseköğrenim Strateji Belgesi Eylem Planı’nda önemli çalışmalar yapıldığını ancak bu konuda sınırlı bir ilerleme kaydedildiğini belirten Şahiner, yükseköğretimde kaliteyi uluslararası standartlara taşımak gerektiğini vurguladı.

Devrim Barçın’dan Hayat Pahalılığı Uyarısı

CTP Milletvekili Devrim Barçın, hayat pahalılığıyla ilgili bazı yasalarda yapılacak değişikliklerin alım gücünü koruyamayacağını ifade ederek, “Bu uygulamayla ikinci altı ayda oluşan hayat pahalılığını 1 Ocak’taki maaşınıza göre alacaksınız” dedi. “Günün sonunda hepimiz yoksullukta eşitleneceğiz” diyerek bu durumun tehlikesine dikkat çekti.

Barçın, “Bu yasalar bu şekilde geçerse 1 Ocak’ta maaşınla aldığın ekmeği hayatın boyunca bir daha alamayacaksın” diyerek, konsolidasyonun kaldırılacağına işaret etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Maliye Bakanı Özdemir Berova'nın Bütçe Açığı ve Mali Disiplin Üzerine Açıklamaları

Cuma günü Maliye Bakanlığı bütçesinde rakamlarla konuşacağını belirten Barçın, “Halkın varlığına göz dikildiğini” ifade etti ve “Ben çarpıtıyorsam yasaları geri çekin” dedi.

Ayrıca, Sosyal Sigortalar Yasasında değişiklik öngören yasa tasarısının eski yasaların aynısının kopyalandığı eleştirisini de gündeme getirdi.

Bakan Nazım Çavuşoğlu’ndan Yanıtlar

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eleştirilere yanıt vererek, herkese katkılarından dolayı teşekkür etti ve “Eğitim ortak gayemizdir, hedefimiz ortaktır” dedi.

Eğitimin, bir iktidar veya muhalefet hevesine teslim edilmeyecek kadar önemli olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, eğitimin siyasete kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Yabancı dilde bir okul açma amacı olmadığını, Türkçe bilmeyen öğrencilerin sorunlarını çözme çabası içinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Şu an gidişattan memnunuz, bir düzen kurduk, sorunlar ve gruplaşmalar ortadan kalktı” dedi.

Okulların açılmasının kurultaya yenik düştüğüne dair bir kamuoyunun oluştuğunu kaydeden Bakan, toplamda 400’e yakın öğretmen eksikliği olduğunu ve bu nedenle okulların açılmasının mümkün olmadığını açıkladı.

Denetçi kadroyu üç katına yakın bir şekilde artırdıklarını dile getiren Çavuşoğlu, meslek edindirme konusunda AB programı ve standartlarının olmazsa olmaz prensipleri olduğunu vurguladı.

Tam gün eğitimin “fiyasko” olduğu eleştirilerine de değinen Çavuşoğlu, KTOEÖS’ün eleştirilerinin “boşuna ve dayanaksız” olduğunu ifade etti. “Verimli saatleri 1000 saate çekmemiz gerekiyor. 700 saatle dünyayla rekabet edemeyiz” diyen Bakan, “38 saate tamam diyenler, 39 saat bir saat bile olsa ondan daha iyidir” şeklinde konuştu.

Tam gün eğitim konusunun amacına hizmet etmediği söylense bile bunun bir hedef olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Biz bu yola çıktık ve 25 yıldan sonra bu söylemi hayata geçiriyoruz.

Her türlü direnişe rağmen bu yola çıkmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. “Bu ülkede fakirlik tam gün eğitimle başlamadı” diyerek, yollarına devam edeceklerini belirten Bakan, “İhtiyaçlı olan çocukların kantinciye uzaktan bakmasını engelleyeceğiz” ifadesini kullandı.

BU HABER SENİN İÇİN  Kuzey Kıbrıs'ta Yağış Raporu: Tatlısu'da 17 kg/m²

Sorunları diyalogla çözme niyetinde olduklarını belirten Çavuşoğlu, “Eğitim barışı masanın etrafında olacak, bakanlığa tezek atacak kadar kendinden geçilmez” dedi.

Çavuşoğlu, masadan ve diyalogdan hiç kopmadığını, eğitimde barışı desteklediğini ifade etti.

Yükseköğretim konusuna da değinen Çavuşoğlu, YÖDAK’ın şu anda görevini yapmaya çalıştığını ve bir yurdun cemaat faaliyeti yapmasına asla müsaade etmeyeceklerini vurguladı. 6 Şubat depreminden sonra önceliklerinin can güvenliği olduğunu belirten Çavuşoğlu, prefabriklerin geçici bir çözüm olduğunu söyledi. “Ülkede A4 kağıdı, hijyen malzemesi sorunu bir daha duymayacağız.

Kaynaklarımız şu anda bunu sağlamaya müsaittir” diyen Bakan, sorular üzerine evrakı tam olan bursların ödendiğini ifade etti.

Sıla Usar İncirli’den Eleştiriler

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli, kürsüye çıkarak, “Zannedersiniz Sayın Çavuşoğlu eğitimde devrim yaptı. Öyle bir şey yok” dedi. İncirli, eğitimin iyiye gitmediğini ve sorunların yüzleşerek çözülebileceğini dile getirdi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından bütçe oy çokluğuyla kabul edildi ve bakanlığa bağlı kurumların bütçelerinin görüşmesine geçildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ