Avrupa Birliği’nin Türkiye ile İlişkileri ve Kıbrıs Meselesi

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkileri ve Kıbrıs meselesi, bölgedeki siyasi dinamikleri şekillendiren önemli unsurlardır. Bu içerikte, AB-Türkiye ilişkilerinin tarihsel gelişimi ve Kıbrıs sorununun etkileri ele alınmaktadır.

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile İlişkileri ve Kıbrıs Meselesi

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile İlişkileri

Avrupa Birliği (AB), aday ülkeler arasında yer alan Türkiye ile ortak çıkar alanlarında “işbirliğine dayalı, aşamalı ve orantılı ilişki kurmaya” hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.

AB ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları, yılın son toplantısını Brüksel’de gerçekleştirdi.

Bu toplantının sonuç bildirisinde, “genişleme” başlığı altında Türkiye’ye de özel bir yer ayrıldı.

Bildiride, Doğu Akdeniz bölgesinde istikrarlı ve güvenli bir ortamın sağlanmasının, AB’nin stratejik çıkarları açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Bu kapsamda, Türkiye ile sürdürülebilir bir işbirliği ilişkisi kurmanın gerekliliğine dikkat çekildi.

Ekonomik ilişkilerin, dış politika ve bölgesel konulardaki diyalogların geliştirilmesine yönelik atılan adımlar, memnuniyetle karşılandı.

Bildiride, “Konsey, Türkiye ile ortak çıkar alanlarında aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir şekilde ilişki kurmaya hazır olduğunu yineler.” ifadesine yer verildi.

Bununla birlikte, Türkiye ile katılım müzakerelerinin “fiilen durma noktasına geldiği” belirtildi ve yeni müzakere fasıllarının açılması ya da kapatılmasının şu an gündemde olmadığı kaydedildi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere de değinilen bildiride, son dönemlerde ikili ilişkilerde kaydedilen iyileşmeler ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin azaltılmasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

Bu olumlu gelişmelerin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Kıbrıs Meselesi Üzerine Değerlendirmeler

Bildiride, “Türkiye’nin kendi yapıcı angajmanı, çeşitli işbirliği alanlarının ilerletilmesinde etkili olacaktır.” değerlendirmesine yer verildi.

Bu bağlamda, AB’nin Türkiye ile işbirliğinin daha da geliştirilmesinde Kıbrıs çözüm görüşmelerinin yeniden başlatılmasına ve bu süreçte ilerleme kaydedilmesine özel bir önem atfettiği ifade edildi.

AB’nin Kıbrıs meselesinin, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kapsamlı bir çözüme kavuşturulmasına tam destek verdiği aktarılırken, Kıbrıs meselesine ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

  • “Türkiye’nin, dış boyutları da dahil olmak üzere, böylesi bir barışçıl çözüme taahhütte ve aktif bir şekilde katkıda bulunması önemini korumaktadır.”
  • BM Genel Sekreteri tarafından çözüm görüşmelerinin yeniden başlatılması yönünde atılan son adımlar AB tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.
  • AB, BM öncülüğündeki sürecin tüm aşamalarının desteklenmesinde, elindeki tüm uygun araçlarla aktif bir rol oynamaya hazır olduğunu bildirmiştir.
BU HABER SENİN İÇİN  Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplandı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ