Rekabet Kurumu 2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu
Rekabet Kurumu 2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu, sektör analizleri ve stratejik değerlendirmelerle birleşme ve devralma süreçlerine dair önemli bilgiler sunuyor. Sektör profesyonelleri için kaçırılmayacak bir kaynak!
Rekabet Kurumu’ndan 2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu
Rekabet Kurumu, 2024 yılına ait “Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu”nu yayımladı.
Rapor, 2023 yılında gerçekleştirilen birleşme, devralma ve özelleştirme işlemlerine dair kapsamlı veriler sunmaktadır.
Geçtiğimiz yıl, Kurum tarafından toplamda 311 işlem incelenmiştir. Özelleştirmeler hariç tutulduğunda, bu işlemlerden 131’i hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğu durumları kapsamaktadır ve bu işlemlerin toplam bedeli 191 milyar 917 milyon lira olarak hesaplanmıştır.
Aynı dönemde, yaklaşık 31 milyar 363 milyon lira değerindeki 6 özelleştirme işlemi için de inceleme yapılmıştır.
Böylece, 2024 yılı itibarıyla Türkiye kökenli şirketler için bildirilen toplam işlem bedeli yaklaşık 223 milyar lira olarak belirlenmiştir.
İşlem Alanları ve Değerleri
Hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğu birleşme ve devralma işlemleri arasında en fazla işlem sayısı “bilgisayar programlama, danışmanlık ile ilgili faaliyetler” alanında 23 işlem ile gerçekleşirken, en yüksek işlem değeri ise “mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret” sektöründe kaydedilmiştir.
İncelenen 6 özelleştirme işlemi ise “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı”, “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” ile “imalat” sektörlerinin çeşitli alt kollarını içermektedir.
Bu dönemde bildirilen en yüksek bedelli özelleştirme işlemi ise 16 milyar 522 milyon lira ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” alanında gerçekleştirilmiştir.
İşlemlerin Süreçleri
İşlemler ortalama 12 günde karara bağlandı
Yabancı yatırımcılar, 2023 yılında Türkiye kökenli şirketlere yönelik 47 ayrı birleşme ve devralma işlemi planlamıştır.
Bu yatırımcılar arasında işlem bazında en fazla işlem gerçekleştiren ülke 7 işlem ile Hollanda, onu 6 işlem ile Fransa takip etmektedir.
Hedef şirketlerin Türkiye kökenli olduğu bu işlemlerde yabancı yatırımcıların gerçekleştirmeyi öngördüğü toplam yatırım tutarı ise 99 milyar lirayı aşmıştır.
Yabancı yatırımcılar ayrıca, yurt dışında gerçekleştirilen 164 birleşme ve devralma işlemini de incelemeye almıştır.
Bu işlemlerde bildirilen toplam işlem bedeli 17 trilyon 186 milyar lira olarak kaydedilmiştir.
Genel olarak, yabancıların Türkiye’de ve yurt dışında 211 işlem gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir.
Sektörel Dağılım
Bu işlemler, ekonomik faaliyet alanlarına göre sıralandığında, dünya genelinde bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, diğer gıda maddelerinin imalatı, parasal aracı kuruluşların faaliyetleri, tarımsal ham madde ve canlı hayvanların toptan ticareti, taşımacılık için destekleyici faaliyetler gibi sektörler öne çıkmaktadır.
Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini son bildirim tarihinden itibaren ortalama 12 günde karara bağlama sürecini yürütmektedir.
Kurul, bu dönemde 2 işlemi nihai incelemeye almıştır.