Google, sizin üzere düşünebilen yapay zeka geliştirdi!
Yapay zeka teknolojileri her geçen gün gelişirken, insan davranışlarını simüle edebilen modeller üzerine çalışmalar dikkat çekiyor. Stanford Üniversitesi ve Google DeepMind tarafından yürütülen ortak bir araştırma, yapay zekanın insan kişiliklerini …
Yapay zeka teknolojileri her geçen gün gelişirken, insan davranışlarını simüle edebilen modeller üzerine çalışmalar dikkat çekiyor.
Stanford Üniversitesi ve Google DeepMind tarafından yürütülen ortak bir araştırma, yapay zekanın insan kişiliklerini taklit edebileceğini ortaya koydu.
Araştırma kapsamında, 1.052 kişinin hayat kıssası alınarak bu bireylerin davranışlarını yüzde 85 oranında yanlışsız formda taklit eden bir yapay zeka modeli geliştirildi.
Google’dan insan davranışlarını modelleyen yapay zeka
Araştırmada iştirakçilere birinci olarak Muhteşem Gatsby isimli kitaptan iki satır okuttuktan sonra, yapay zekanın ‘hayat öykünüzü anlatın’ davetiyle cevaplar alındı.
Bu görüşmeler yaklaşık iki saat sürdü ve elde edilen 6.491 sözlük transkriptler, iştirakçilerin kişiliklerini ve fikirlerini modellemek için bir yapay zeka modeline aktarıldı.
Araştırmacılar, bu modeli oluşturmak için Stanford ve Princeton’ın ortak çalışması olan American Voices Project’in bir versiyonunu kullandı.
Yapay zeka, bireylerin günlük hayatta verdiği cevaplara benzeri cevaplar üreterek yüzde 85 doğruluk oranına ulaştı.
Lakin ekonomik oyunlar üzere karar verme süreçlerinde doğruluk oranı yüzde 60’a kadar düştü.
Araştırma, bu teknolojinin kamu siyasetlerini şekillendirmek, yeni eserler için müşteri geri bildirimlerini simüle etmek yahut bireylerin karmaşık toplumsal yapılar içerisindeki davranışlarını anlamak için kullanılabileceğini öne sürüyor.
Araştırmanın muharrirleri, “Bu çalışma, ferdî ve toplumsal davranışları araştırmak için yeni araçlar sunuyor” ifadesini kullandı.
Nvidia DLSS 4 teknolojisini birinci destekleyecek oyun aşikâr oldu!
Dune: Awakening, Nvidia’nın ihtilal niteliğindeki DLSS 4 teknolojisini destekleyecek birinci oyunlardan biri olacak.
Ancak bu teknoloji, etik tartışmaları da beraberinde getiriyor. İnsanların kanılarını ve kişiliklerini modelleyen yapay zekalar, berbata kullanıldığında, geçersiz kimliklerle dolandırıcılık üzere makûs niyetli gayeler için kullanılabilir.
Bilhassa, toplumsal medya bilgileri üzere herkese açık bilgilerle birleştirildiğinde, bu modellerin ne derece tehlikeli olabileceği konusunda tasalar artıyor.
Siz bu teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz? İnsan davranışlarını taklit eden yapay zeka modellerinin toplumsal yarar ve ziyan istikrarı nasıl sağlanabilir?
Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!