İstanbul’un kültür mirası dijitalleşti!
İstanbul Valiliği tarafından kültür hazinelerinin keşfi için hayata geçirilen akıllı kent projesi “Dijital İstanbul” tanıtıldı. Ziraat İştirak Bankası’nın katkıları, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ulusal Saraylar Başkanlığı …
İstanbul Valiliği tarafından kültür hazinelerinin keşfi için hayata geçirilen akıllı kent projesi “Dijital İstanbul” tanıtıldı.
Ziraat İştirak Bankası’nın katkıları, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ulusal Saraylar Başkanlığı ve Vilayet Müftülüğü paydaşları ile hazırlanan “Dijital İstanbul” kullanıcıların kare kodlar sayesinde gerçek bilgiye erişimine imkân veriyor.
“Dijital İstanbul Projesi” ile, İstanbul’da birinci basamakta en çok ziyaret edilen 200 yapıta kare kod teknolojili panolar asıldı.
Kare kod uygulamasıyla tescilli kültür varlıklarımızın bilgilerine, hakikat, süratli ve anlaşılabilir bir halde ulaşılacak.
Uygulamanın, İstanbul’daki tüm tarihi yapıtları kapsayacak formda yaygınlaştırılması hedefleniyor. 60 metreden okunabilecek halde yerleştirilen kare kod teknolojili panolar, hem ziyaretçilerin hem de ziyaret etmeden evvel gerçek bilgi almak isteyenlerin 7/24 yayında olacak.
Dijital İstanbul 5 farklı lisanda bilgi veriyor
Dijital İstanbul, tüm akıllı aygıtlar ile uyumlu çalışarak Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 farklı lisanda hizmet verecek formda hazırlandı.
Tarihi yapıtlara yerleştirilen panoları cep telefonlarından okutan kullanıcılar yapıtın tarihçesini öğrenebiliyor ve sesli anlatımla dinleyebiliyor.
Ecdat yadigarı yapıtları ihya ediliyor
Projeye ait manzaranın izletildiği programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, son 20 yılda bilhassa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının ecdat yadigarı yapıtları ihya ettiğini lisana getirdi. “Bunun için Ziraat Katılım’ın önderliğinde birinci etapta 200 camimizde bu uygulama başladı. İnşallah ikinci etabında, üçüncü etabında bizim çalışacağımız cami sayımız 600.
Fakat 40 bine yakın yapıtımız var, inşallah bunlardan tanıtılabilecek olanları, gezilebilecek olanları bu kapsamda Ziraat İştirak üzere öteki sponsorlar da bularak toplumsal sorumluluk projelerinde herkesin bir ucundan tuttuğu bu projeyi İstanbul’umuza, Türkiye’mize tekrardan kazandırmış olacağız.
Bu uygulamayı yapan firmamıza teşekkür ediyoruz.
Nitekim hem 5 lisanda olması, bilgilerin koruma altına alınması, geri dönüşümünün mümkün olması ve kendini yenileyebilir bir durumda olması bizleri ziyadesiyle memnun etti.”