Yeni Düzenlemeler ve Kanun Değişiklikleri 2023

2023 yılına ait yeni düzenlemeler ve kanun değişiklikleri hakkında kapsamlı bir inceleme. Bu makalede, güncel yasaların etkilerini, uygulama süreçlerini ve toplumsal değişimlere katkılarını keşfedin.

Yeni Düzenlemeler ve Kanun Değişiklikleri 2023

Yeni Düzenlemeler ve Kanun Değişiklikleri

Son dönemde Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda bazı önemli düzenlemeler yapılmakta ve çeşitli kanunlarda değişiklikler gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, Ticarette Tağşişin Men’i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle birlikte, Resmi Gazete’de yayımlanan hizmetler, muayene, bakım, takip ve kontrol faaliyetlerine ilişkin düzenleyici işlemlere veya ürün dışı zorunlu standartlara aykırı hareket eden gerçek ya da tüzel kişilere, 12 bin 20 liradan başlayarak 482 bin 204 liraya kadar idari para cezası uygulanması öngörülmektedir.

Bu düzenleme, 14 Mart 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Ayrıca, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), öğrencilere ve araştırmacılara yönelik desteklerini sürdürebilmek amacıyla yeni bir düzenleme yapmaktadır.

Bu çerçevede, TÜBİTAK, üstün başarı gösteren gençleri izleyerek onların gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine tabi olmaksızın burslar verecektir.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle birlikte, Yönetim Kurulu, TÜBİTAK ile diğer kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler arasında ortaya çıkan ihtilafların hukuki uzlaşma veya sözleşme değişikliğiyle sonuçlandırılmasında karar vermeye devam edecek; ancak Kanun’da yer alan tutarlar güncellenecektir.

  • Yönetim Kurulu, 250 bin liraya kadar olan maddi veya hukuki nedenlerle kovuşturulmasında, yüksek mahkeme ve mercilerde incelenmesini istemekte yarar bulunmayan dava, icra ve benzeri takiplerden vazgeçmeye, bir hakkın tanınmasına ve uygun ödemeye karar verme yetkisine sahip olacaktır.
  • Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacaktır.
  • TÜBİTAK’a yapılacak yardımlar, bağışlar ve vasiyetler, kurum dışına verilecek hizmetler karşılığında alınacak olan gelirlerden muaf tutulacaktır.
  • Kanun’daki “Bilim Kurulu” ibaresi “Yönetim Kurulu” olarak değiştirilecektir.

Buna ek olarak, proje teşvik ikramiyesi ödemeleri, bir kişinin aynı anda birden fazla projede yürütücü olarak görevli olması durumunda en fazla 2 projeye, araştırmacı ve diğer personel için ise en fazla 4 projeye yapılacaktır.

BU HABER SENİN İÇİN  Çin'in Otonom Araç Teknolojisine Yeni Düzenlemeleri

Bu konudaki esas ve usuller Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir.

Ayrıca, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki TÜBİTAK personeline ödenecek aylık net ücret, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki personele ödenen ve Yönetim Kurulu tarafından belirlenen göreve karşılık gelen pozisyonun 2 katını geçmeyecek şekilde olacaktır.

TÜBİTAK’ta görevlendirilecek hakem, izleyici, panelist gibi kişilere yapılacak ödemelerin tutarları ise Yönetim Kurulu tarafından belirlenecektir.

Yapılan bu düzenlemeler, 5 Haziran 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Ayrıca, Ölçüler ve Ayar Kanunu’nda gerçekleştirilen değişiklikle birlikte, Kanun’un “İdari cezalar” başlığı altında belirtilen fiiller dışında, ölçü ve ölçü aletlerinin muayene, tamir ve ayar işlemlerine ilişkin olarak Kanun’a dayanılarak çıkarılan düzenleyici işlemlere aykırı hareket edenlere, 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacaktır.

Bu hüküm, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

KOSGEB Bütçe Gelirlerinde Değişiklik

Teklifle, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Teşvik ve Muafiyetleri Kanunu’nda, Başkanlığın bütçe gelirlerinde değişiklikler yapılmaktadır.

Bu bağlamda, Başkanlık bütçesinin gelirleri arasında Bakanlık bütçesine konulacak ödenekler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri hakkında ilgili mevzuata tabi teşekkül, müessese ve bağlı ortaklıkların yıllık ve kurumlar vergisi matrahına esas karlarının binde 1’i nispetinde ödeyecekleri aidatlar, sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamu kurum ve kuruluşlarına ait bankaların kurumlar vergisine matrah olan yıllık karlarının yüzde 2’si nispetinde ödeyecekleri aidatlar, dış kaynaklardan sağlanan krediler, Başkanlığa yapılacak bağış ve yardımlar gibi unsurlar yer alacaktır.

Ayrıca, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yıllık safi gelirlerinin yüzde 2’si nispetinde ödeyecekleri aidatlar, Cumhurbaşkanı tarafından 2 katına kadar artırılabilecektir.

Bu düzenleme, 4 Haziran 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Başkanlık, işletmelere ve girişimcilere yönelik belirlenen destek politikalarının tasarım süreçlerinde faydalanmak ve sunulan hizmetlerin hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş ve düşük maliyetli şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden işletme ve girişimcilere ait konularda bilgi ve verileri ilgili mevzuat çerçevesinde almaya, analiz etmeye ve raporlamaya yetkili olacaktır.

BU HABER SENİN İÇİN  Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu'ndan Güvercinlik Üçüncü Etap Sanayi Bölgesi Açıklaması

Bu hüküm, 9 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ