TCMB 2024 Üçüncü Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu

TCMB 2024 Üçüncü Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu, Türkiye’nin ekonomik durumu ve finansal istikrarı hakkında kapsamlı analizler sunuyor. Ekonomik veriler, büyüme tahminleri ve mali göstergelerle ilgili derinlemesine bilgiler için raporu keşfedin.

TCMB 2024 Üçüncü Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu

TCMB’nin 2024 Üçüncü Çeyrek Finansal Hesaplar Raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılının üçüncü çeyreğine ait “Finansal Hesaplar Raporu”nu yayımladı.

Bu rapor, Türkiye ekonomisinin finansal yapısını ve sektörlerin finansal durumunu detaylı bir şekilde ele almaktadır.

Rapora göre, 2024 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 114 trilyon lira, yükümlülükleri ise 123 trilyon lira düzeyinde gerçekleşmiştir.

Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranı, bir önceki döneme kıyasla 6 puan azalarak yüzde 23,3 seviyesine gerilemiştir.

Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, toplam ekonominin bir önceki çeyrekte GSYH’nin yüzde 0,11’i ile net borç veren konumda olduğu; ancak bu çeyrekte GSYH’nin yüzde 3,4’ü oranında net borç aldığı gözlemlenmiştir.

Yurt İçi Toplam Ekonomi Finansal Borçlu

Yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonda olduğu ortaya çıkmaktadır.

Hanehalkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi diğer sektörlerden alacaklı olduğu, buna karşın finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin diğer sektörlere borçlu konumda olduğu tespit edilmiştir.

Finansal kuruluşlar ise, finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal pozisyon oluşturmuştur.

Hanehalkı finansal varlıkları arasında para ve mevduat kalemi yaklaşık yüzde 60’lık bir pay ile öne çıkarken, yükümlülüklerin büyük bir kısmının kredilerden oluştuğu dikkat çekmektedir.

Finansal olmayan kuruluşların finansal varlıkları ve yükümlülükleri içinde sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 49’luk pay ile firmaların birbirleriyle gerçekleştirdikleri ticari işlemlerden kaynaklanan diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemleri belirleyici olmuştur.

Tüm sektörlerin borçluluk oranları diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borcunun düşük seviyelerde gerçekleştiği görülmektedir.

Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYH’ye oranı, 2024’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 92 olarak gerçekleşmiş ve bu oran, önceki çeyreğe göre azalmıştır.

BU HABER SENİN İÇİN  Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Cengiz Eroldu'dan 2024 Tahminleri ve Sektörel Değerlendirmeler

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ