TCMB’nin Politika Duruşunun Kamu Maliyesine Etkileri
TCMB’nin politika duruşunun kamu maliyesi üzerindeki etkilerini inceleyen bu içerik, para politikası ve maliye politikası arasındaki ilişkiyi, ekonomik istikrarı ve bütçe dengelerini ele alıyor. Detaylı analizler için hemen okuyun!
TCMB’nin Politika Duruşunun Kamu Maliyesine Etkisi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistlerine göre, TCMB’nin uyguladığı politika duruşu, Hazine ihaleleri aracılığıyla kamu maliyesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Ekonomistler Ali İzzeddin Çelebi, Alper Tunga Demir ve Ali Gencay Özbekler tarafından kaleme alınan bir blog yazısında, para politikasının kamu borçlanma maliyetlerini etkileyebildiği, bu etkinin getiri eğrisinin şekli ve borçlanma ihalelerine yönelik talep üzerinden belirlendiği ifade edilmektedir.
Yazıda, sıkı para politikasının uygulandığı dönemlerde kısa vadeli faizlerin, politika faiziyle paralel bir şekilde yükseldiği ve enflasyonda gözlemlenen düşüş beklentisinin uzun vadeli faizleri nasıl etkileyebildiği vurgulanmaktadır.
Bu bağlamda, enflasyon ile mücadele çabalarının, bankaların borçlanma araçlarına yönelik risk iştahını artırarak, risk taşıma kapasitelerini güçlendirdiği belirtilmektedir.
Özellikle, tahvilin yeniden ihraç edildiği ihalelerde talep eğrisinin esnekliğinin arttığı ve ikincil piyasada faiz değişimlerinin sınırlı kalması sağlandığı ifade edilmektedir.
TCMB ekonomistleri, tahvil fiyatları ile faiz oranları arasındaki negatif ilişkiyi göz önünde bulundurarak, daha yatay bir getiri eğrisinin, Hazine’nin aynı miktarda borçlanma için maliyetini azalttığını belirtmektedir.
Bu kapsamda, TCMB’nin son parasal sıkılaşma döngüsüne odaklandıklarında, Hazine’nin yeniden ihraç ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin ortalama 40 baz puan düştüğü gözlemlenmektedir.
Ekonomistler, bu durumun kamu maliyesine yaklaşık 6,8 milyar TL’lik bir katkı sağladığını hesaplamaktadır.