Dünya Bankası Türkiye’ye 4 Milyar Dolar Destek Sağlayacak

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine 4 milyar dolar destek sağlayacağını açıkladı. Bu finansman, altyapı projeleri ve sosyal hizmetlerin geliştirilmesi için kullanılacak. Detaylar için yazımızı okuyun!

Dünya Bankası Türkiye’ye 4 Milyar Dolar Destek Sağlayacak

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 4 Milyar Dolar Kaynak Desteği

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’de deprem bölgesine şu ana kadar sağlanmış olan 3 milyar dolarlık kaynağın yanı sıra bu yıl için 1 milyar dolarlık ek bir kaynak daha ayırdıklarını belirtti.

Lopez, “Bununla birlikte toplamda 4 milyar dolarlık bir kaynak sağlanmış olacak.” dedi.

Humberto Lopez ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Lopez, Türkiye’de kamu ve özel sektör işbirliğiyle yürütülen projelere dikkat çekerek, son zamanlarda verimliliği artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade etti.

Deprem bölgesinde altyapı, sağlık, su dağıtım sistemleri ve hastanelerle ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Lopez, IFC’nin desteğiyle depremden etkilenen özel sektör şirketlerine nakit sağlama konusundaki çabalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Lojistik Potansiyeli

Türkiye ekonomisindeki yapısal reformların yarattığı öngörülebilirlik ve istikrarın yatırımcılara olumlu etkilerine değinen Lopez, yatırım yapan firmaların yalnızca 3-5 yılı değil, 10-15 yılı düşündüğünü, güvenilirlik, enerji erişimi ve ulaşımın öneminin arttığını ifade etti.

Ayrıca, son 10 yıl içinde enerji sektöründeki değişikliklerin, güneş ve rüzgar enerjisinin kömürle rekabet edebileceği bir noktaya geldiğini vurguladı. “Şimdi bu enerji kaynaklarına yöneldiğimizde, gaz ve petrol ithalatı azalacak ve ihtiyaç ortadan kalkacak.

Bu da ödeme dengelerini daha iyi bir duruma getirecek.

Dolayısıyla enerji maliyetleri düşecek.” diye konuştu.

Türkiye’nin lojistik merkez haline gelme yönündeki iradesinin güçlü olduğunu dile getiren Lopez, “Ülke bu konuda çok net bir çaba içinde.

Türkiye’nin coğrafi konumu oldukça önemli.

BU HABER SENİN İÇİN  Mortgage Başvurularında Düşüş: MBA Verileri Açıklandı

Fiziksel olarak bir köprü işlevi görüyor, aynı zamanda jeopolitik olarak da batıya yönelen bir ülke.” ifadelerini kullandı.

Altyapı Projeleri ve İnovasyon

Lopez, Türkiye’nin Orta Koridor, Kalkınma Yolu Projesi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demir yolu projeleri gibi büyük altyapı projeleriyle geniş bir coğrafyayı birbirine bağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Dünya Bankası’nın Türkiye’nin elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırmaya yönelik çabalarına destek olmak için 660 milyon dolarlık finansman sağladığını hatırlatan Lopez, bu çabanın sadece düşük karbonla değil, aynı zamanda doğu-batı arasındaki maliyetin düşürülmesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Küresel Rolü

IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, Türkiye’nin Dünya Bankası Grubu içinde önemli bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye ve bölgedeki kalkınma bankalarıyla yakın işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti.

Schloemer, “Türkiye, bir referans noktası.

Başarılı uygulamaları diğer ülkeler için nasıl bir model haline getirebileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Özel sektörün deprem bölgesindeki faaliyetlerini desteklemeye devam ettiklerini belirten Schloemer, “Amacımız, ekonominin durmaması ve istihdamın devam etmesini sağlamak.” diye ekledi.

Türk özel sektörünün uyum yeteneği ve kabiliyetinin yüksek olduğunu vurgulayan Schloemer, Türkiye’nin stratejik coğrafi konumunun ve genç iş gücünün ekonomiye avantaj sağladığını ifade etti.

Ekonomik İstikrar ve Gelecek Beklentileri

Wiebke Schloemer, Türkiye’yi etkileyen jeopolitik risklerin değerlendirilmesinin her zaman önemli olduğunu vurguladı. “Makroekonomik kırılganlıklar öne çıkıyor. İstikrar önlemleri son 18-19 aydır meyvelerini vermeye başladı.” dedi.

Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen iyileştirmelerin yatırımcılar tarafından dikkatle izlendiğini ve bunların önemli göstergeler olduğunu belirtti.

Türkiye’nin gelecekteki ekonomik öngörülebilirliğine ilişkin sorulara yanıt veren Schloemer, “Türkiye’nin ekonomik performansı dikkatle izleniyor.

Türkiye, sadece yerel değil, uluslararası alanda da önemli bir ekonomi.” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  Aselsan'dan Dearsan-Desan-Özata İş Ortaklığı ile Yeni Sözleşme

Schloemer ayrıca, enflasyon beklentileri üzerinde kayda değer bir düşüş beklediklerini de ekledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ