Beyaz Eşya Sektöründe 2024 Yılı Değerlendirmesi

Beyaz eşya sektöründe 2024 yılı değerlendirmesi ile piyasa trendlerini, tüketici taleplerini ve teknolojik gelişmeleri keşfedin. Sektörün geleceği hakkında kapsamlı analizler ve öngörüler için yazımızı okuyun.

Beyaz Eşya Sektöründe 2024 Yılı Değerlendirmesi

Beyaz eşya satışları iç pazarda %7’lik bir artış kaydederken, ihracatta %3’lük bir gerileme yaşandı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), sektörün 2024 yılı sonuçlarına dair kapsamlı değerlendirmelerini paylaştı.

Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi hem yerli hem de uluslararası önemli markaları bünyesinde barındıran TÜRKBESD’in verilerine göre, 2024 yılında 6 ana ürün grubunda iç satışlarda %7’lik bir artış görüldü.

Bu dönemde iç piyasa satışları 10 milyon 175 bin 519 adet olarak gerçekleşti.

İç satışlar, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2023 yılında 9 milyon 538 bin 899 olarak kaydedilen iç satışlar, 2024 yılında 10 milyon adedi aştı.

Ancak, ihracat tarafında uzun süredir devam eden düşüş trendi 2024 yılında da sürdü ve önceki yıla göre %3 oranında bir azalma görüldü.

Bu dönemde, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar, %0.4’lük bir düşüşle 32 milyon 594 bin 720 adet olarak gerçekleşti. İhracattaki gerilemenin üretim adetlerine de yansıdığı gözlemlenirken, 2024 yılında üretim miktarında bir önceki yıla göre %2’lik bir azalma kaydedildi.

Yılın son ayına ait veriler incelendiğinde, tüm değerlerde negatif yönlü sonuçların ortaya çıktığı görülüyor.

Aralık ayında, geçen yıla kıyasla iç satışlarda %1 oranında bir düşüş yaşanırken, ihracat tarafında yıllardır devam eden küçülme %11 oranında bir gerileme ile sürdü.

Türkiye, %7’lik üretim hacmi ile Avrupa’nın birincisi ve dünya genelinde en büyük ikinci üretim merkezi konumundadır.

Sektör, 32 milyon adetlik üretim ve 22.5 milyon adetlik ihracat kapasitesine sahiptir.

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, sektörde 60 bin doğrudan ve 600 bin dolaylı istihdam sağlandığına dikkat çekerek, Ar-Ge, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımları ile dünya çapında rekabet etmenin önemine vurgu yaptı.

BU HABER SENİN İÇİN  DeepSeek'e Yönelik Güvenlik Endişeleri ve Yasa Tasarısı

“İhracatı Teşvik Edici Politikalara Daha Fazla İhtiyaç Duyulan Bir Dönemdeyiz”

Yıl sonu verilerini değerlendiren Sığın, ihracatta son iki yıldır devam eden düşüşe işaret ederek, “Geldiğimiz noktada ihracat hacmimiz pandemi öncesi döneme yaklaşmış durumda.

Can damarı ihracat olan sektörümüzde bu küçülme ne yazık ki kritik bir eşiğe ulaştı” dedi. İç piyasada kaydedilen büyümeye rağmen, 2024 yılında toplam pazar büyüklüğünün hafif bir düşüşle neredeyse aynı kaldığına dikkat çekti.

Sektörü dış pazarlardaki dalgalanmalardan koruyan en önemli etmenin sürekli iç pazar canlılığı olduğunu vurgulayan Sığın, “Sektörümüz şu ana kadar kapasite kullanımı ve istihdamda bir daralma göstermedi.

Ancak, son 2 yıldır ihracatta önemli kayıplar yaşıyoruz.

Küresel piyasalarda çok önemli bir iyileşmenin beklenmediği gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde ihracatı teşvik edici politikalara daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz” dedi.

“Enerji Verimli Ürünler Sürdürülebilirliğin Anahtarı”

Yıl sonu verileri ışığında sektörün üretim yapısının korunmasına yönelik endişelerinin sürdüğüne değinen Sığın, “Üretimdeki düşüşü tersine çevirmek, daha önce de dile getirdiğimiz gibi enerji verimli ürünlere yönelik bir hareket planı ile mümkün olacaktır. Ülkemiz, tüketicilerimiz ve sektörümüzün ortak faydasına olacak bu yaklaşım, çevresel, ekonomik ve sektörel sürdürülebilirliğin anahtarıdır” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ