LTB, sivrisineklerle mücadelede WALS metodunu uygulamaya devam ediyor

LTB, sivrisineklerle mücadelede WALS metodunu uygulamaya devam ediyor
reklam alani

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) geçtiğimiz yıl olduğu şeklinde bu yılda yaz aylarının gelmesi ile beraber sivrisineklerle savaşım için yenilikçi bir sistem olan WALS metodunu uygulamaya başladı.

 

LTB Çevre Sağlığı ve İlaçlama Birimi, Asya Kaplan Sivrisineği şeklinde konteynırlarda üreyen sivrisineklerle mücadelede, dünyada kullanılan ödüllü WALS metodunu ülkede ilk kez geçtiğimiz yıl teknik uzmanlarla beraber Lefkoşa Kabristanlığı’nda gerçekleştirmişti.

 

LTB ekipleri aynı şekilde bu yılda minik su birikintilerinde bile kolayca üreyebilen sivrisineklerin mücadelesi için yeni bir uygulama olan Wals Metodunu Lefkoşa Mezarlığında uyguladı.

 

Biyolojik larvasit kullanılarak meydana getirilen bu uygulama sivrisinek haricinde hiçbir canlıya zarar vermemektedir.

WALS metodu dünyada yaygın olarak kullanılmakta

WALS uygulamasının kalibrasyonlarını ve denemelerini gerçekleştiren teknik uzmanlar, Asya Kaplan Sivrisineğinin eski otomobil lastikleri, saksı altları, mezarlıktaki suluklar şeklinde küçücük kaplarda üreyebileceğini belirtiyorlar. Şehirsel alanda bu tip yüzbinlerce kaynağın bulunabileceğine işaret eden uzmanlar, bu kaynakların tamamını tek tek tespit ederek uygulama yapmanın neredeyse olanaksız bulunduğunu, bundan dolayı WALS metodolojisinin geliştirildiğini ve konteynırda üreyen sivrisineklerle savaşım çalışmalarına WALS metodunun yeni bir çözüm getirdiğini belirttiler.

WALS methodu Zika Virüsü, Dang Humması, Chikungunya, Batı Nil Virüsü şeklinde sivrisineklerden bulaşan hastalıkların önlenmesi amacıyla dünyada yaygın olarak kullanılmakta. 2017 senesinde Chicago İnnovasyon Ödülü kazanan bu methodoloji yardımıyla ulaşılması olanaksız ya da tespit edilmesi zor üreme kaynaklarında da biyolojik larvasitlerle etkili savaşım gerçekleştirilebilmektedir.

LTB yetkilileri mezarlık alanında uygulaması meydana getirilen WALS metodunun ileriki zamanlarda araçüstü aygıt ile yaygınlaştırarak senelerdir sürdürülen biyolojik mücadeleyi ulaşılamayan alanlara da taşıma hedefinde olduklarını belirtti.

 LTB, sivrisineklerle mücadelede WALS metodunu uygulamaya devam ediyor

BU HABER SENİN İÇİN  LTB Alo 185 Çözüm Hattı uygulamasında yeni düzenleme
reklam alani
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ