Türk Öğrencilerden ‘Great Minds Meet’ Etkinliği Üzerine
Türk öğrenciler, ‘Great Minds Meet’ etkinliğinde bir araya geliyor. Bu etkinlik, yenilikçi fikirlerin paylaşıldığı, ilham verici konuşmalar ve etkileşimli atölyelerin yer aldığı bir platform sunuyor. Katılın, geleceğin fikirlerine tanıklık edin!

Türk Öğrencilerden “Great Minds Meet” Etkinliği
Ceren Dilekçi Köseoğlu / Londra – Birleşik Krallık’ta eğitim gören Türk öğrenciler, Londra’da gerçekleştirilen “Great Minds Meet” etkinliğinde Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ve akademisyenler ile bir araya gelerek önemli konuları masaya yatırdılar.
Bu etkinlikte, teknoloji, küresel ekonomik belirsizlikler ve otomotiv sektörü gibi güncel meseleler ele alındı.
Türkiye’nin gelecekteki iş dünyasındaki yeri hakkında kapsamlı tartışmalar yapıldı.
Açılış konuşması, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş tarafından yapıldı.
Etkinlikte yer alan konuşmacılar arasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Hepsiburada Kurucusu Hanzade Doğan, Allianz Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, Tanto Capital Partners Kurucu Ortağı Ozan Özkural, Bank of America EMEA Bölgesi FX ve Türev İşlemler Başkanı Funda Çelik, BEDEO Kurucusu ve CEO’su Osman Boyner ile Surrey Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Merkezi Başkanı Prof.
Ahu Ece Hartavi Karcı yer aldı.
Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm
Etkinliğin ana konuşmacısı Hanzade Doğan, yapay zeka ve blockchain teknolojilerinin iş dünyasındaki etkilerini vurgulayarak, “Teknolojiye adapte olamayanlar geride kalacak.
Yapay zeka, hayatın her alanına nüfuz edecek ve bunu iyi anlayan, kendini geliştiren kişiler öne çıkacak.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Doğan, dijital dönüşümün hızlanarak devam edeceğini ve iş dünyasının bu yeni düzene hızla adapte olması gerektiğini belirtti.
Artan Belirsizlik Dönemi
ABD Başkanı Donald Trump’tan yeni tarifeler beklenirken, iş dünyası temsilcileri, küresel ölçekte artan belirsizlik dönemine dikkat çekti.
Etkinlik sonrası Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Tanto Capital Kurucusu Ozan Özkural, Trump’ın ticaret müzakerelerinde gümrük tarifelerini bir pazarlık aracı olarak kullandığını belirtti. Özkural, “Öncelikle vergi yaptırımları tehdidinde bulunarak müzakerelere oturuyor ve ardından ABD’nin çıkarları doğrultusunda anlaşmalar yapıyor.” dedi.
Trump’ın olası gümrük tarifelerine karşı Avrupa Birliği’nin nasıl bir yanıt vereceği ise merak konusu. Özkural, Avrupa’nın ABD’ye olan ekonomik bağımlılığı nedeniyle büyük çaplı bir yaptırım ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, “AB’nin homojen bir yapıya sahip olmaması ve içinde ABD’yi destekleyen üyeler bulunması nedeniyle Trump’ın adımlarına daha geç bir yanıt gelebilir.” ifadesini kullandı.
Euro/dolar paritesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özkural, teknik olarak 1.05 seviyesinin aşıldığını ve önümüzdeki dönemde paritenin daha da düşebileceğini öngördüğünü dile getirdi.
Uzun vadede paritenin 0.80-0.87 seviyelerine kadar gerileyebileceğini belirten Özkural, para politikalarındaki farklılıkların euro üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırabileceğini vurguladı.
Elektrikli Araç Politikaları Üzerine Görüşler
Surrey Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Merkezi Başkanı Prof.
Ahu Ece Hartavi Karcı, Trump’ın elektrikli araçlara yönelik destekleyici olmayan açıklamalar yapmasının beklendiğini fakat yerel yönetimlerin politikalarında büyük bir değişiklik olmayacağını ifade etti. Özellikle Kaliforniya gibi eyaletlerin elektrikli araçlara yönelik zorunlu düzenlemeleri bulunduğunu ve bu tür politikaların devam edeceğini öngördüğünü belirtti.
Karcı, kısa vadede bazı olumsuz etkiler yaşanabileceğini ancak uzun vadede ABD’nin 2030 hedefleri doğrultusunda elektrikli araç pazar payını %50 artırma planlarının süreceğini söyledi.
Otomotiv Endüstrisinde Elektrifikasyon Trendleri
BEDEO Kurucusu ve CEO’su Osman Boyner, son 15-20 yılda otomotiv sektöründe yaşanan en büyük değişimin elektrifikasyon olduğunu vurguladı. Çin’in elektrikli araç pazarında büyük bir hakimiyet kurduğunu dile getiren Boyner, dünya genelinde satılan elektrikli araçların %75’inin Çin’de üretildiğini ve Çinli firmaların Avrupa ve ABD pazarlarına girmeye çalıştığını belirtti.
Bu hızlı yükseliş karşısında Avrupa ve ABD’nin farklı yaklaşımlar benimsediğini ifade eden Boyner, ABD’nin Çinli elektrikli araç üreticilerine karşı sert vergiler ve ticaret engelleri koyduğunu, Avrupa’nın ise daha yumuşak bir tutum sergileyerek Çinli üreticileri Avrupa’da üretime teşvik ettiğini kaydetti.
Panelde Türkiye’nin bu süreçte nasıl konumlanması gerektiği de tartışıldı.
Türkiye’nin iki yıl önce Çinli elektrikli araçlara %40 ek vergi koyduğunu hatırlatan Boyner, bu hamlenin Çinli üreticilerin Türkiye’de yatırım yapmasını zorlaştırabileceğini ancak diğer yandan yerli üretimi teşvik edebileceğini söyledi.
Etkinliğin Amacı ve Geleceği
Great Minds Meet, University College London öğrencileri Zeynep Behram ve Emrullah Yiğit ile Imperial College London öğrencileri Alp Atakav ve Azra Naz Akıncı tarafından 2024 yılında kuruldu.
Organizasyonun amacı, Türk öğrenciler, mezunlar ve profesyoneller arasında iletişim ağları oluşturmak, bilgi paylaşımını teşvik etmek ve küresel rekabet ortamında gençlere rehberlik etmektir.