Almanya Merkez Bankası’nın Ocak Ayı Ekonomik Raporu: Durgunluk ve Enflasyon Beklentileri

Almanya Merkez Bankası’nın Ocak ayı ekonomik raporu, durgunluk ve enflasyon beklentilerini ele alıyor. Ekonomik büyüme, para politikaları ve gelecekteki öngörüler hakkında derinlemesine analizler için raporumuzu inceleyin.

Almanya Merkez Bankası’nın Ocak Ayı Ekonomik Raporu: Durgunluk ve Enflasyon Beklentileri

Almanya Merkez Bankası’nın Ocak Ayı Ekonomik Raporu

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Ocak ayına ait yayımladığı raporda, Alman ekonomisinin geleceği hakkında ciddi belirsizliklerin sürdüğünü vurguladı.

Raporda, 2024’ün dördüncü çeyreğinde de ekonominin zayıf seyrini koruduğu ifade edildi. Özellikle geçen yılın son çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) %0,1 oranında düşüş gösterdiği belirtildi.

Raporda, “Alman ekonomisinin 2025’in ilk çeyreğinde durgunluktan kurtulması mümkün görünmüyor” ifadeleri dikkat çekti.

Bu ekonomik durgunluğun, zayıf imalat sektörü ve hane halkı harcamalarını etkileyen belirsizliklerle ilişkilendirildiği kaydedildi.

Raporda ayrıca, Almanya’da Avrupa Birliği uyumlu yıllık enflasyonun Aralık 2024’te %2,8’e çıkmasının beklendiği hatırlatılarak, “2025’in başında enflasyonun başlangıçta yüksek kalması muhtemel.

Bunun sebepleri arasında fosil yakıtlar için karbon emisyon fiyatlarının artması, toplu taşıma biletleri ve özel sağlık sigortasındaki fiyat artışları bulunuyor.

Ancak ilerleyen aylarda enflasyon oranının yeniden ılımlı bir seviyeye gelmesi bekleniyor” denildi.

Bundesbank, sanayideki devam eden sorunların ekonominin büyümesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Raporda, “Uzmanların değerlendirmelerine göre sanayi, değişen yapısal koşullara uyum sağlama konusunda önemli baskılar altında.

Alman sanayisinin rekabet gücündeki azalma ve özellikle Çin’den gelen yüksek rekabet baskısı, ihracatın düşmesine yol açtı” şeklinde açıklamalar yapıldı.

Almanya Ekonomisi Art Arda İki Yıl Küçüldü

Alman ekonomisi, geçen yıl Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların etkisiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,1 oranında daralırken, 2024 yılının tamamında bir önceki yıla göre %0,2 gerileyerek olumsuz bir tablo sergiledi. 2023 yılında %0,3’lük bir düşüşün ardından 2024’te de daralma bekleniyor.

Almanya, en son 2002-2003 döneminde iki yıl üst üste küçülme yaşamıştı.

BU HABER SENİN İÇİN  Tüketici Kredilerinde Büyüme ve Bankacılık Sektöründeki Gelişmeler

Ülke, 2025’in İlk Çeyreğinde de Daralırsa Teknik Resesyona Girecek

Geçen yılın son çeyreğinde %0,1 küçülen ekonomi, 2025’in ilk çeyreğinde de daralması durumunda, iki çeyrek üst üste daralma olarak tanımlanan teknik resesyona girecek.

Ifo, 5 Eylül’de ülkenin 2024 ve 2025 yıllarına yönelik büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumları nedeniyle %0,4’ten sıfıra düşürdü.

Ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) da 22 Ekim’de Almanya’nın bu yıl için büyüme beklentisini %0,2’den sıfıra indirdi.

Alman ekonomisi, geçen yıl alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü olumsuz etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi faktörler nedeniyle bir önceki yıla göre %0,3 daralmıştı.

Bu durum, Almanya’nın G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olmasına yol açtı.

Eğer bu yıl da Almanya ekonomisi küçülmeye devam ederse, 2023’te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke unvanını koruyacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ