Altun Gıda Halka Arz İçin SPK’ya Başvurdu

Altun Gıda, halka arz sürecine girmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Yatırımcılar için yeni fırsatlar sunan bu gelişme, şirketin büyüme stratejileri ve piyasa hedefleri hakkında önemli ipuçları veriyor.

Altun Gıda Halka Arz İçin SPK’ya Başvurdu

Türkiye’nin önde gelen yaş meyve ve sebze üreticisi ve ihracatçılarından biri olan Altun Gıda, halka arz süreci için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulundu.

Başvuru kapsamında sunulan taslak izahnameye göre, şirket çıkarılmış sermayesini 127 milyon TL’den 142 milyon TL’ye yükselterek, yatırımcılarına 15 milyon TL nominal değerinde 15 milyon adet hisse senedi sunmayı planlıyor.

Ayrıca, mevcut ortaklardan 5 milyon TL nominal değerinde 5 milyon adet pay da halka arz edilecek.

Böylece toplam halka arz edilecek payların değeri 20 milyon TL olacak. Şirketin halka açıklık oranı ise %14,08 olarak belirlenmiştir.

Altun Gıda’nın satışlarının %98’inin ihracata yönelik olduğu ve başta narenciye ürünleri olmak üzere, üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, nektarin, kayısı, nar, armut, domates, pırasa, salatalık, kabak ve havuç gibi birçok meyve ve sebze üretimi gerçekleştirdiği bilinmektedir. Üretim sürecinin büyük bir kısmı, şirketin mülkiyetinde bulunan 3.400.000 m²’lik alanda gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca, talep edilen diğer sebze ve meyvelerin temini ve satışı da şirket tarafından gerçekleştirilmektedir.

Zeki Altun’un Başlangıcı ve Gelişimi

Altun Gıda’nın temellerini atan Zeki Altun, babasının vefatının ardından memleketi İskenderun’a dönerek bu yola çıkmıştır.

Zeki Altun, başlangıçta sebze ve meyve ticareti yapmadığını, öncelikle bulduğu her türlü ürünün ticaretini yaparak işe başladığını belirtmiştir. “Hatay, Ortadoğu’nun ticaret yolları üzerinde önemli bir nokta. 1981 yılında Hatay’dan beyaz eşya satarak ticarete adım attım.

Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkelerde sağlam iş birlikleri kurdum.

Zamanla, iş yaptığım kişiler bana başka ürünler de sormaya başladı ve ben de yaş meyve ve sebze ticaretine yöneldim. Üretim tesisi kiralayarak Hatay ve Çukurova bölgesinde sözleşmeli çiftçilerle çalışmaya başladım; daha sonra ise kendi çiftliklerimizi kurduk.”

BU HABER SENİN İÇİN  Meta'da Performans Yönetimi ve İşten Çıkarmalar

2011 yılında üretime geçme kararı aldıklarını ifade eden Altun, “Bu süreçte önemli bir farklılaşma sağladık. Çiftçilere pestisit kullanımının zararlarını anlatmaya çalıştık, fakat istediğimiz sonuçları elde edemedik.

Bu nedenle üretime girme kararı aldık ve böylece Avrupa standartlarında ürün ihraç etmeye başladık, rakiplerimizden ayrıldık.

Bu anlayışımız, hikayemizi gerçek anlamda başlatan bir dönüm noktası oldu.

Bugün, net ihracatçı kriterlerine uygun olarak başta Avrupa Birliği olmak üzere, Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Ukrayna, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yapıyoruz.

Geldiğimiz noktada Türkiye’nin büyük sebze ve meyve ihracatçılarından biri olmanın heyecanını yaşıyoruz.” şeklinde konuşmuştur.

Halka Arz Süreci ve Yatırımlar

Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptıklarını belirterek, “Çukurova ve Hatay’da kendi tarlalarında yetiştirdiğimiz ürünleri, kendi tesislerimizde paketleyerek, kendi tırlarımızla uluslararası market zincirlerinin manav reyonlarına ulaştırıyoruz.

Yıllık konsolide olarak 100.000 ton yaş meyve ve sebze ticareti hacmine sahip olan Altun Gıda’nın önemli kilometre taşlarından biri de halka arz süreci olacak.” ifadelerini kullanmıştır.

Yatırımla Kapasite 10 Kat Arttı

Anıl Altun, tesislerinde en yüksek teknolojiyi kullandıklarını vurgulayarak şunları eklemiştir: “Tesisimizde 3 bin ton kapasiteli 8 sarartma makinesi ve soğuk hava deposu, 2 adet otomatik narenciye işleme makinesi bulunmaktadır. Ürünlerin tazeliğini sürekli korumaktayız. 1 Megavatlık çatı GES’i ile kendi elektriğimizi üretiyoruz. 2024 yılında devreye alacağımız tam robotik, otomasyon ve yapay zeka destekli paketleme makinesi yatırımı ile kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz.

Bu yatırımın tutarı 101 milyon 650 bin TL’dir. 12 hatlı sistemimiz, 108 kamerası ve yakın-uzak infrared görüşü sayesinde ürünlerin iç ve dış kalitesini tespit edebilmekteyiz.

Infrared kameralarla ürünün 5 mm içini görebiliyor, şeker oranını ve iç kalitesini belirleyebiliyoruz.

BU HABER SENİN İÇİN  EIA'nın Ocak 2025 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu

Böylece ürünlerin hangi ülkeye uygun olduğunu tespit edip paketleme yapabiliyoruz.

Günde 200 ton paketleme yapabilirken, bu makine ile günde 1.500 ton paketleme yapabiliyoruz.

Bu sayede işleme kapasitemiz önemli ölçüde arttı. 2024’teki kapasite artırıcı yatırımlarımızla yıllık kapasitemiz 93.262 tondan 918 bin tona çıkacak; yani kapasitemiz 10 kat artacak.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ