Apple, ‘casusluk’ yaptığı argümanıyla rekor tazminata mahkum oldu!
Apple, kullanıcı kapalılığı konusundaki taahhütleriyle bilinse de, Siri’nin bâtın konuşmaları kaydettiği argümanları üzerine 2019 yılında açılan davayla resmen sarsıldı. Beş yıl süren bu dava sonunda, teknoloji devi uzlaşmayı kabul etti ve 95 milyon …
Apple, kullanıcı saklılığı konusundaki taahhütleriyle bilinse de, Siri’nin saklı konuşmaları kaydettiği argümanları üzerine 2019 yılında açılan davayla resmen sarsıldı.
Beş yıl süren bu dava sonunda, teknoloji devi uzlaşmayı kabul etti ve 95 milyon dolarlık tazminat ödemeyi taahhüt etti.
Pekala, bu uzlaşma sürecinde neler yaşandı? İşte detaylar…
Apple, aygıt başına 20 dolar ödeyecek!
Oakland’da görülen davada, Apple’ın Siri’yi kullanıcıların müsaadesi olmadan aktifleştirdiği ve özel konuşmaları kaydettiği öne sürüldü.
Bu kayıtların bir kısmının reklamcılara iletildiği tezleri, Apple’ın saklılık siyasetleriyle çeliştiği için büyük yankı uyandırdı.
Apple’ın mahkemede kabul etmek zorunda kaldığı uzlaşmaya nazaran, 17 Eylül 2014 ile 31 Aralık 2024 tarihleri ortasında Siri takviyeli bir aygıt kullanan tüketiciler, aygıt başına 20 dolara kadar ödeme alabilecek.
Fakat bu ölçü, müracaat yapan kişi sayısına nazaran değişiklik gösterecek ve en fazla beş aygıt için tazminat talep edilebilecek.
The Guardian tarafından yayımlanan bir rapor, Apple’ın kalite denetim maksadıyla üçüncü taraf çalışanlara Siri kayıtlarını dinlettiğini ortaya çıkardı.
Raporda, bu kayıtlar ortasında tıbbi bilgiler, özel anlar ve cürüm içerikli konuşmalar üzere hassas bilgilerin bulunduğu argüman edildi.
Siri’nin yalnızca “Hey Siri” komutuyla çalışması gerekirken, fermuar sesi üzere sıradan seslerin bile aygıtı tetiklediği belirtildi.
Realme Neo7 SE için geri sayım: Devasa bataryası ve işlemcisi ortaya çıktı
Çok yakında tanıtılması beklenen realme Neo 7 SE modeliyle ilgili günden güne yeni bir ayrıntı ortaya çıkıyor.
Bildiğiniz üzere Apple, saklılık skandallarıyla gündeme gelen tek şirket değil.
Amazon ve Google üzere devler de misal davalarla karşı karşıya kaldı.
Bilhassa Google’ın, misal saklılık ihlallerine yönelik hala devam eden bir davası bulunuyor.
Lakin Apple’ın Siri davası, şirketin kapalılık siyasetleriyle ilgili büyük bir soru işareti yaratmış durumda.
Apple’ın mahkeme kararıyla ödeyeceği bu tazminat, şirketin toplam yararlarının yanında küçük bir ölçü üzere görünse de şirketin gelecekteki siyasetlerini etkileyecek kadar da önemli bir rakam… Pekala, siz bu mevzuda ne düşünüyorsunuz?
Yorumlarınızı bekliyoruz!