Azerbaycan ve KKTC Arasındaki İlişkilerin Gelişimi ve İşbirliği Potansiyeli

Azerbaycan ve KKTC arasındaki ilişkilerin gelişimini, tarihi bağları ve işbirliği potansiyelini keşfedin. Bu makalede, iki kardeş ülkenin stratejik ortaklıkları ve gelecekteki işbirliği fırsatları ele alınmaktadır.

Azerbaycan ve KKTC Arasındaki İlişkilerin Gelişimi ve İşbirliği Potansiyeli

Azerbaycan ve KKTC Arasındaki İlişkilerin Gelişimi

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi üyesi ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Feyziyev, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararlı politikası sonucunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizde son yıllarda özel bir canlanma yaşandı.

KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye statüsü kazandı.

Parlamentolar arasında doğrudan ilişkiler kurulmuş ve bu ilişkiler oldukça üst düzeye ulaşmıştır.” dedi.

Feyziyev, Orta Asya Türk devletlerini KKTC ile ilişkiler kurmaya ve adada yaşayan soydaşlarımıza siyasi ve manevi destek sağlamaya çağırdı.

Karşılıklı İşbirliği Potansiyeli

Feyziyev, KKTC-Azerbaycan Parlamentolararası dostluk ilişkilerinin geleceğine ilişkin olarak, 5 Nisan 2024 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi’nin KKTC ile Parlamentolararası Dostluk Grubu kurulması kararını aldığını hatırlatarak, “O günden bu yana her iki parlamentonun heyetleri karşılıklı ziyaretlerde bulunmuştur.” şeklinde belirtti.

Feyziyev, şunları kaydetti:

  • “Amacımız, ülkelerimiz arasında siyasi, ekonomik, kültürel ve insani ilişkileri canlandırarak yeni karşılıklı işbirliği ilişkileri oluşturmaktır.

    Karşılıklı işbirliği potansiyeline inanıyorum. Özellikle bilim, eğitim, kültür ve turizm sektörlerinde çalışan profesyonellerimiz arasında işbirliği için geniş fırsatlar bulunmaktadır.”

  • “Şu anda bu işbirliğinin çeşitli iş alanlarına genişletilmesi için karşılıklı fırsatlar üzerinde çalışılıyor.”
  • “Tarım ve sanayi ürünlerinin ithalat-ihracat süreçlerinin hayata geçirilmesi için yollar aranmaktadır.”
  • “Bizim görevimiz, bu çalışmaları yürüterek ekonominin çeşitli sektörlerini temsil eden iş adamlarını bilgilendirmek ve işbirliğine teşvik etmektir.”

Çifte Standartlar ve Ayrımcılık

KKTC’ye uygulanan çifte standartların devam ettiğine dikkat çeken Feyziyev, dünya ülkeleri tarafından tanınmamasıyla ilgili olarak, “Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklerin, 1960’lardan itibaren pek çok tecrit ile karşı karşıya kaldığını, bağımsızlık ilan edildikten sonra bile Batı dünyasının Kıbrıslı Türklerin haklarını tanımayı reddettiğini” belirtti.

Feyziyev, 2004 yılında Annan Planı referandumunda Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle bir devlette yaşamayı reddettiğini, buna karşılık Türklerin bir arada yaşama yönünde oy kullandığını vurguladı.

Ancak Avrupa Birliği’nin adanın Rum kesimini ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adı altında tanıdığını ve AB üyesi olarak kabul ettiğini kaydederek, “Bütün Avrupa, Kıbrıslı Türklere karşı açıkça ayrımcılık yapıyor.” dedi.

Feyziyev, Avrupa’nın sadece Kıbrıslı Türkleri değil, genel olarak Türk halkını görmek istemediğini, Türkiye’nin AB üyeliğinin yarım asır ertelendiğinin Batı’nın çifte standart politikasının bir göstergesi olduğunu ekledi.

Orta Asya Türk Devletlerine Çağrı

Feyziyev, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

  • “Mevcut durumda Kıbrıslı Türklerin devletlerini korumak ve geliştirmekten başka seçeneği yoktur.

    Dolayısıyla büyük Türk dünyası Kıbrıslı Türklerin bu çalkantılı kaderine kayıtsız kalamaz.”

  • “Bugün resmi olarak yalnızca Türkiye tarafından tanınan KKTC’nin siyasi, ekonomik ve manevi desteğe ihtiyacı var.”
  • “Parlamentolararası Çalışma Grubu’nun kuruluşu da bu zorunluluktan doğmuştur.

    Biz de bu desteği, yetkimiz dâhilinde Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza sağlamaya çalışıyoruz.”

  • “Tüm bağımsız Türk devletleri ile KKTC arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin kurulması, KKTC’nin uluslararası izolasyondan çıkarılmasına ve bağımsızlığının uluslararası düzeyde tanınmasına büyük katkı sağlayabilir.”
  • “Bu nedenle, Orta Asya Türk devletlerini KKTC ile ilişkiler kurmaya ve adada yaşayan soydaşlarımıza siyasi ve manevi destek sağlamaya davet ediyoruz.”

Azerbaycan ile KKTC Arasındaki İşbirlikleri

Azerbaycan ve KKTC arasındaki ekonomik, siyasi, eğitimsel ve kültürel işbirliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Feyziyev, “Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararlı politikası sonucunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizde özel bir canlanma yaşandı.

KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye statüsü kazandı.

Parlamentolar arasında doğrudan ilişkiler kurulmuş ve bu ilişkiler önemli bir seviyeye ulaşmıştır.” dedi.

Feyziyev, ayrıca şunları ekledi:

  • “Eğitim alanında işbirliği içerisinde büyük başarılara imza atıyoruz. Şu anda Kuzey Kıbrıs üniversitelerinde 1000’den fazla Azerbaycanlı öğrenci eğitim görmektedir.”
  • “Her iki ülkenin kültür temsilcileri arasında sürekli bir işbirliği bulunmaktadır. Üniversitelerin profesörleri ve öğretmenleri arasında ilişkiler vardır.”
  • “2023 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs’tan çok sayıda tarım ürünü ithal ediliyor ve şu anda işadamları arasındaki toplantıları canlandırmaya çalışıyoruz.”
  • “Orta Asya’daki Türk devletleri ile KKTC arasında benzer ilişkilerin kurulmasının önemli olduğuna inanıyorum.”
  • “Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs parlamentolararası çalışma grubumuz da bu yönde çaba göstermektedir.

    Kısacası amacımız KKTC’nin uluslararası siyasi ve ekonomik sisteme entegrasyonuna fayda sağlamaktır.”

BU HABER SENİN İÇİN  Henniye için bugün 6 camide gıyabi cenaze namazı kılınacak
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ