Başbakan Ünal Üstel ve Cevdet Yılmaz Basın Toplantısı
Başbakan Ünal Üstel ve Cevdet Yılmaz, önemli açıklamalar yapmak üzere basın toplantısında bir araya geldi. Toplantıda güncel konular, ekonomik gelişmeler ve hükümetin hedefleri hakkında bilgiler verildi. Detaylar için hemen göz atın!
Başbakan Ünal Üstel ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’daki Concorde Hotel’de önemli bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Mehmet Önder Aksakal, MHP Milletvekili Ahmet Erbaş ve başka bakanlar, milletvekilleri ve yetkililer katıldı.
Cevdet Yılmaz, burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere tüm Kıbrıs Türk halkının bayramını kutladı.
Yılmaz, bayramların, toplumları birleştiren, ortak kaderi ve sevinci pekiştiren özel günler olduğuna vurgu yaptı.
“Kıbrıs Türk halkıyla sevincimiz ve neşemiz birdir.” diyen Yılmaz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşunun kendileri için bir sevinç ve gurur kaynağı olduğunu ifade etti. “41 yıldır Anavatan’daki kardeşleriniz sizlerle beraber bugünü kutluyor.” şeklinde konuşarak, Kıbrıs Türk halkının geçmişte yaşadığı zorlukları hatırlattı ve KKTC’nin bugün geldiği noktanın herkes için bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.
Yılmaz, KKTC’nin gelişerek güçlenmesi için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.
Her yıl imzaladıkları İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmaları’nın KKTC’nin istikbali ve refahı için gösterdikleri gayretin bir yansıması olduğunu kaydetti.
Ulaşım Altyapısındaki Gelişmeler
Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel ve hükümet üyeleriyle yaptıkları görüşmelerde, güncel anlaşma çerçevesindeki projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için atılacak adımları ele aldıklarını ifade etti.
Ulaşım altyapısında büyük adımlar atıldığını belirterek:
- Karayolu Master Planı çerçevesinde başlatılan projelerin, KKTC’nin karayolu ağını modernize etmeye yönelik önemli çalışmalar arasında yer aldığını,
- Cumhuriyet Meclisi ve Cumhuriyet Parkı Ulaşım Yolları’nın tamamlandığını,
- Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu’nun ikinci etabının 2025 yılına kadar tamamlanacağını ve trafiği rahatlatacağını,
- Köy yollarının iyileştirilmesi çalışmalarının hızla devam ettiğini ve 322 kilometrelik yol ağının 152 kilometresinin trafiğe açıldığını açıkladı.
Su Temin Projesi ve Tarımsal Sulama
Asrın projesi olarak değerlendirilen su temin projesi ile Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a uzanan yaşam kaynağını her eve ulaştırmak için gece gündüz çalıştıklarını belirten Yılmaz, 2025’te tüm yerleşim yerlerine iletilen suyun etkin bir şekilde dağıtılmasını sağlayacak depo bağlantı hatlarının tamamlanacağını kaydetti. “Bu proje, Kıbrıs Türk halkının su ihtiyacını güvence altına alacaktır.” ifadesini kullanan Yılmaz, tarımsal sulama alanında Orta Mesarya Ovası Sulama İletim Hattı projesinin ikinci kısmını 2025’te tamamlamayı öngördüklerini vurguladı.
Eğitim ve Sağlık Alanındaki Yatırımlar
Eğitim alanında çocukların daha iyi koşullarda öğrenim görmesi için 23 okulun donanım ve bakım ihtiyaçlarını karşılayarak KKTC’deki eğitim altyapısını güçlendirdiklerini açıklayan Yılmaz, yükseköğrenim alanında yeni yurt projeleri ile öğrencilerin barınma sorunlarını çözüme kavuşturacaklarını belirtti.
Bu kapsamda okulların yapım ve bakım/tamiratı için 227 milyon lira kaynağın tahsis edildiğini ifade etti.
Sağlık alanındaki yatırımlara da değinen Yılmaz, “Dün açılışını gerçekleştirdiğimiz 24 Aralık 1963 Girne Askeri Hastanesi, modern sağlık hizmetlerinin sunulacağı önemli bir merkez olacak.” diyerek, hastanenin 100 yatak kapasiteli, 3 ameliyathane ve 8 yoğun bakım ünitesine sahip olduğunu belirtti.
Yılmaz, KKTC’de yaşayan Türk vatandaşları ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına ayakta tedavi hizmetlerinin sunulmaya başlandığını da ekledi.
Enerji ve Altyapı Yatırımları
Adanın enerji arz güvenliği konusunun öncelikli meselelerden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, Türkiye’den gönderilen mobil santrallerin bakım ve onarımlarına ilişkin çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
Ayrıca, Kablo ile elektrik projesi ve diğer alternatiflerin değerlendirileceğini, 2025 yılı içerisinde somut adımların atılacağını müjdeledi.
Yerel yönetimleri desteklemek amacıyla belediyelere ve köylere altyapı yatırımları için 300 milyon lira kaynak ayırdıklarını kaydeden Yılmaz, bu sayede yerel projelerin hız kazanmasını ve halkın yaşam kalitesinin artmasını hedeflediklerini belirtti.
Ekonomik Gelişmeler ve E-Ticaret
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde reel sektörün gelişmesi ve güçlenmesi amacıyla sanayiciye destek, girişimcilik, turizm ve tarımsal hibe programlarına bu yıl 110 milyon lira kaynak ayırdıklarını söyleyen Yılmaz, tüm hazırlıkların tamamlandığını ve bu ay içerisinde elektronik başvuru kabul sürecinin başlatılacağını belirtti.
Türkiye’nin e-ticaret tecrübesiyle KKTC’de e-ticaretin yaygınlaşması için adımlar attıklarını ifade eden Yılmaz, Kıbrıs Türk üreticilerin ürünlerini dünya pazarına sunmak için gerekli desteği vereceklerini vurguladı.
Ayrıca atık yönetimi konusunda katı atık düzenli depolama sisteminin oluşturulması ve atık su yönetimi için başlatılan çalışmaları en kısa sürede hayata geçireceklerini duyurdu.
KKTC ile İşbirliği ve Kıbrıs Meselesi
KKTC’nin ekonomik istikrarını sürdürmesi için KKTC hükümeti ile işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirten Yılmaz, Kıbrıs meselesinde çözüm eksenli bir siyaset yürüttüklerini ifade etti. “Ada’nın gerçeklerini esas alan bir yaklaşımın, adil ve kalıcı bir çözüm için şart olduğunu” vurguladı.
Yılmaz, Kıbrıs Türklerinin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesinin önemine de dikkat çekti.
Yılmaz, bu bağlamda KKTC’nin kuruluşunun 41. yıldönümünü kutlayarak, Türkiye ve KKTC arasındaki sarsılmaz gönül birliğinin daha nice yıllar boyunca güçlenerek devam etmesini temenni etti.