Bilkent Üniversitesi’nden Dezenflasyon ve Ekonomik Değerlendirmeler
Bilkent Üniversitesi’nden dezenflasyon ve ekonomik değerlendirmelerle, Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve geleceği hakkında derinlemesine analizler ve öngörüler keşfedin. Ekonomik trendler ve stratejiler üzerine kapsamlı bilgiler sizi bekliyor.

Bilkent Üniversitesi’nden Değerlendirmeler
Bloomberg HT’ye konuk olan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.
Dr.
Refet Gürkaynak, son 1,5 yıl boyunca süregelen dezenflasyon sürecinin mevcut durumunu detaylı bir şekilde ele aldı.
Gürkaynak, 2023 yazında ödemeler dengesi krizi yaşanmamasıyla ilgili olarak, “Eğer bu rasyonel politikalara ve makul iktisat politikalarına geri dönmemiş olsaydık, kesinlikle 2021’i mumla aratacak devasa bir ödemeler dengesi krizi ile karşılaşacaktık” ifadelerini kullandı.
Enflasyonu düşürme sürecinin yalnızca Merkez Bankası’na bırakıldığını vurgulayan Gürkaynak, “Şu anki durum, işin sadece Merkez Bankası’na havale edildiği bir süreçte ilerliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi kurumların da içinde bulunduğu, bütünsel bir programın parçası olmadan Merkez Bankası’nın bu işlevi yerine getirmesi zorlaşıyor.
Böyle bir bütünlük olmadan, Merkez Bankası’na ‘bunu yap’ derseniz, yine yapabiliyor ama bu durum, sürecin daha yavaş ilerlemesiyle kendini gösteriyor.
Bu kadar çaba ile enflasyonu yüzde 45 seviyesine indirmiş durumdayız” şeklinde konuştu.
Gürkaynak, Merkez Bankası’nın para politikasını sıkılaştırmasına rağmen talebin düşmemesinin sebeplerinden birinin 2021 sonrasındaki servet transferi olduğunu belirtti.
Bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Bir grup insan, beklenmedik şekilde zenginleşti.
Bu insanlar, fiyatlara bakmaksızın harcama yapma kapasitesine sahip.
Bu durumu kısıtlamak oldukça zor.”