Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs Kadın Koalisyonu Toplantısı: Kadınların Barış Süreçlerine Katılımı

Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs Kadın Koalisyonu, kadınların barış süreçlerine katılımını ele alıyor. Bu önemli toplantı, kadınların rolünü güçlendirmek ve barış inşasında aktif olmalarını sağlamak için bir fırsat sunuyor.

Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs Kadın Koalisyonu Toplantısı: Kadınların Barış Süreçlerine Katılımı

Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs Kadın Koalisyonu Toplantısı

Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs Kadın Koalisyonu Toplantısı

Birleşmiş Milletler’in (BM) Siyasi ve Barış İnşa İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu (CWBC) temsilcileriyle ara bölgede önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı, Ledra Palace Otel’inde düzenlenerek, kadınların barış süreçlerine katılımının artırılması gerektiği vurgulandı.

DiCarlo, yaptığı konuşmada, kadınların yeni bir çözüm sürecinde etkin bir şekilde yer almasının gerekliliğine dikkat çekti.

Geçmişteki çözüm süreçlerine bakıldığında, kadınların dahil olduğu müzakerelerin sonuçlanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eski Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis tarafından üzerinde anlaşılan, kadınların daha aktif bir rol almasını sağlayacak eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs Kadın Koalisyonu Toplantısı: Kadınların Barış Süreçlerine Katılımı

Açılış konuşmasında, “Kadınların çözüm görüşmelerine katılımı” başlığını taşıyan DiCarlo, uzlaşı süreçlerine kadınların etkin katılımının önemini bir kez daha dile getirdi.

Kadınların, çatışma önleme, arabuluculuk ve barış inşası konularında yer aldıklarında, anlaşma sağlama olasılığının çok daha yüksek olduğunu ifade etti.

Kıbrıs da dahil olmak üzere, BM’nin yer aldığı tüm barış ve çatışma önleme süreçlerinde kadınların etkin katılımının sağlanmasının önceliklerinden biri olduğunu belirtti.

DiCarlo, kadınların barış süreçlerinde eşit ve etkin katılımının sağlanamadığını, bu durumun kilit aktörlerin yavaş veya çekingen davranmasından kaynaklandığını ifade etti.

Ayrıca, Ekim 2023’te Genel Sekreter Guterres tarafından başlatılan “Kadınların Barış Süreçlerine Kapsamlı, Eşit ve Etkin Katılımı için Ortak Taahhüt” girişimine de değindi.

Kıbrıs’taki durumun bu girişimler karşısında tepkisiz kalmadığını, umut verici gelişmelerin yaşandığını kaydetti.

DiCarlo, liderler ve müzakerecilerin erkek olmasına rağmen, kadınların son tur görüşmelerde bazı konularda kilit görevler üstlendiğini belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  Kıbrıs Türkü ve Kazakistan İş Kadınları Buluşması

Toplantıya katılan kadınların bir kısmının, liderlerin müzakere heyetlerinde siyasi danışman, koordinatör, çalışma grup başkanı veya eş başkanları olarak önemli roller üstlendiğini aktaran DiCarlo, “Yeni tur müzakerelerde kadınların dahil edilmesi devam ettirilirse, Kıbrıs barış süreci, Birleşmiş Milletler’in yer aldığı barış süreçleri arasında, en çok kadının kilit görevlerde yer aldığı süreç olacaktır.” dedi.

Eylem Planının Hayata Geçirilmesi Gerekiyor

Eylem Planının Hayata Geçirilmesi Gerekiyor

DiCarlo, 2022 yılında Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin, kadınların uzlaşı süreçlerine tam ve etkin katılımını teşvik etmek amacıyla bir “eylem planı” üzerinde anlaştıklarını hatırlatarak, bu durumun önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Eylem planının, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderinin talimatıyla kurulan Cinsiyet Eşitliği Teknik Komite tarafından hazırlandığını belirtti.

DiCarlo, “Şimdi yapılması gereken, Eylem Planını hayata geçirmek ve Teknik Komitenin çalışmalarında ilerlemek.” dedi.

Birleşmiş Milletler’in, her iki lideri de Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüm bulunması hedefiyle başlayacak bir uzlaşı sürecinde, kadın ve erkeklerin eşit bir şekilde çalışmasını sağlamaları için teşvik etmeye devam edeceğini belirten DiCarlo, Kıbrıs sorununda resmi bir görüşmenin yer almadığı en uzun sürecin yaşandığını vurguladı. “Her iki tarafın kabul edebileceği bir çıkış yolu bulunması için, liderleriniz sadece desteğinize değil, fikirlerinize ve gerçekleri ifade etme yeteneğinize ihtiyaç duyuyor.” şeklinde konuştu.

DiCarlo, açılış konuşmasının sonunda, kadınların sesinin daha güçlü duyulması ve her alanda etkili olabilmesi adına kilit fırsatlar bulunduğunu ifade etti.

Ayrıca, yeni bir müzakere sürecine etkin katılım sağlamanın yolları hakkında katılımcıların görüşlerini dinlemek istediğini belirtti.

Toplantıya, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart da katıldı.

İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu’nun (CWBC) ana hedefleri arasında, Kıbrıs sorununa en kısa sürede BM kararları çerçevesinde çözüm bulunması, kadınların müzakerelerin her aşamasında masada yer alması ve her iki tarafta da barış ve uzlaşı kültürünün yaygınlaşması adına kadının rolünün artırılması bulunmaktadır.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Toplantısı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ