Bütçe Görüşmeleri ve YÖDAK Üzerine Tartışmalar

Bütçe görüşmeleri ve YÖDAK üzerine yapılan tartışmaların derinlemesine incelendiği bu içerikte, ekonomik kararların nasıl alındığını ve eğitim politikalarının geleceğini keşfedin. Güncel gelişmeler ve analizler için hemen okuyun!

Bütçe Görüşmeleri ve YÖDAK Üzerine Tartışmalar

CTP Milletvekili Sami Özuslu, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada bazı önemli sorular yöneltti. Özuslu, özellikle “sahte diploma” sorununa değinerek, bu konudaki gelişmeleri ve ülkeye giriş yapan öğrencilerle ilgili koordinasyon sorunlarının aşılıp aşılmadığını sordu.

Ayrıca, diploma meselesiyle ilgili yeni bulguların olup olmadığını da merak etti.

YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın, Özuslu’nun sorularını yanıtlayarak, şu an itibarıyla 22’si aktif, 23’ü izinli olmak üzere toplam 45 üniversitenin bulunduğunu ve bu üniversitelerden üçünün Türkiye’nin kampüs üniversiteleri olduğunu belirtti.

Hocanın, ülkedeki toplam öğrenci sayısının yaklaşık 101 bin 138 olduğunu, bunun 15 bininin pasif durumda bulunduğunu ifade etti.

Ayrıca, tüm öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu Sistemi (YÖKSİS) kayıtlı olduğunu vurguladı.

YÖDAK olarak, muhaceret ile entegrasyonu sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Hocanın, okuma niyetiyle buraya gelmeyen kişileri kontrol altına almak için yeni bir tüzüğün yürürlüğe girdiğini de ekledi. “Sahte diploma” meselesi ile ilgili olarak Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde kapsamlı bir denetim gerçekleştirildiğini ve bu konuda bir rapor hazırlandığını söyledi.

Disiplin soruşturmalarının devam ettiğini, sonrasında ise gerekli yaptırımlar için kararlar alacaklarını belirtti.

Başka üniversitelere de gidilerek dosyaların incelendiğini ifade eden Hocanın, birçok kurumun kendilerine başvuran kişilerin diplomaları hakkında bilgi talep ettiğini anlattı.

Acentelerin ülkeye getirdiği öğrencilerle ilgili denetimlerinin zor olduğunu, bu konuda yasal bir zeminin hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Mevcut personel sayısıyla sorumluluklarını yerine getirmenin mümkün olmadığını, kurumun araç eksikliği nedeniyle denetimlere kendi araçlarıyla gittiklerini dile getirdi.

Hocanın, “Bu sistemle fonksiyonlarımızı yerine getirmemiz mümkün değil.

Kadromuzu artırmamız ve bir denetleme kurulu oluşturmamız gerekiyor…” şeklinde konuştu.

YÖDAK ile ilgili söz alan Erkut Şahali, kurumun insan kaynağının artırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Hocanın, YÖDAK’ın gelir elde etmesi gerektiğini, kadrosunun artırılması ve bir denetleme kurulu kurulması gerektiğini belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Bütçe Görüşmeleri

Yapılan konuşmaların ardından, 62 milyon 871 bin TL’lik YÖDAK bütçesi oy çokluğuyla onaylandı ve Gelirler Bütçesi’nin görüşülmesine geçildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ