Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’ndan Yabancı İşçi Protokollerine İlişkin Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, yabancı işçi protokolleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeler ve uygulamalarla ilgili merak edilen detayları öğrenin.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’ndan Yabancı İşçi Protokollerine İlişkin Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’ndan Önemli Açıklamalar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, BRT’de yayınlanan 18.

Saat programına katılarak ülkeye yabancı işçi getirilmesi konusunda yaşanan gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Gardiyanoğlu, Başsavcılıktan gelen olumsuz görüş doğrultusunda yabancı işçi getirilmesine yetki veren protokollerin iptal edildiğini duyurdu.

“SAVCILIKTAN GELEN GÖRÜŞ; BU PROTOKOLLERLE ÇALIŞMA YASASININ UYUMLU OLMADIĞI YÖNÜNDEDİR”

Bakan Gardiyanoğlu, protokollerin geçmişinin rahmetli Sonay Adem dönemine kadar uzandığını belirterek, “Bu protokoller zaman içinde içerik değişiklikleri göstermiştir.

Mevcut protokollerin ilk imzalandığı tarih 2019’dur.

Her gelen bakan bu protokolleri yenileyerek güncellemiştir.

Yaklaşık 2-3 ay önce bu protokollerin Çalışma yasasına uyumlu olup olmadığını sormak üzere Savcılık görüşü almamız gerektiğini belirttim.

Savcılıktan geçen hafta ve bugün öğlen gelen yazılar, bu protokollerin çalışma yasasıyla uyumlu olmadığını belirtiyor.

Bugün itibarıyla, bu protokollerin iptali ile ilgili müsteşarımız ilgili birimlere yazılarını göndermiştir.” dedi.

Bakanlık olarak protokollerin iptali yönünde idari bir karar aldıklarını vurgulayan Gardiyanoğlu, “Yıllardır uygulanan bir protokol var ve bu uygulamalarla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadan önce gerekli zemin yazımını almak için sabrettim.” ifadesini kullandı.

“ÇALIŞMA DAİRESİ’NİN ALMASI GEREKEN TEDBİRLER VAR”

Bakan Gardiyanoğlu, protokollerin iptal edilmesinin ardından Çalışma Dairesi’nin alması gereken tedbirler olduğuna da dikkat çekti. “Uygulamalarla ilgili yazılım değişiklikleri, portalın güncellenmesi ve teminatlarla ilgili gerekli tedbirleri 15-20 gün içinde tamamlayacağız.” açıklamasında bulundu.

“2022-2023 DÖNEMİNDE 8500 YABANCI UYRUKLUYA ÖN İZİN VERİLDİ”

Bakan Gardiyanoğlu, 2022-2023 döneminde 8500 yabancı uyrukluya ön izin verildiğini belirterek, “Bunu bir suçlama olarak değil, yalnızca veri olarak ifade ediyorum.

Benim dönemimde ise 2023-2024 yılında yaklaşık 5400 yabancı uyrukluya ön izin verildi.

Yani aldığımız tedbirlerle adaya yaklaşık 3 bin daha az yabancı uyruklu kişi geldi. Ülkede iş azalmadı, 21 bin 300 iş yerinden 22 bin 15 iş yerine çıktık.” şeklinde konuştu.

BU HABER SENİN İÇİN  Hüseyin Billur'un İkinci Kişisel Sergisi Sanatseverlerle Buluştu

“UYUMSUZLUK YATIRILAN TEMİNATLARLA İLGİLİDİR”

Gardiyanoğlu, “Savcılığımızın verdiği bilgiye göre, bu protokollerle ilgili tek uyumsuzluk yatırılan teminatlarla ilgilidir.

Eğer Savcılık, iş yasasına göre bu protokollerin uygun olmadığını belirtiyorsa, elbette boynumuz yasalar karşısında kıldan incedir.

Bu konu yaklaşık bir ay önce gündeme geldi.” dedi.

“SİSTEM BUGÜN İTİBARIYLA ÇİZGİYİ ÇEKMİŞTİR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, protokollerin iptal edilmesiyle birlikte bundan sonraki çalışmalara ilişkin de bilgi verdi. “22 bin iş yeri ve yaklaşık 153 bin çalışan bu sistemden etkilenecek.

Bugüne kadar gelen işlemlerin yapılması talimatını verdim.

Kimse mağdur olmasın.

Ancak şu andan itibaren sistem kapanmıştır ve bugün itibarıyla çizgiyi çekmiştir. Önümüzdeki hafta taraflarla, avukatlarla bir araya gelerek iş hayatını nasıl kolaylaştırabileceğimizi konuşacağız.” şeklinde ifade etti.

“ÇAĞRIM: ZORLA PARA VEREREK ÜLKEYE GELEN İŞÇİLER RAHATLIKLA MALİ POLİS’E ŞİKAYET YAPABİLİRLER”

Bakan Gardiyanoğlu, ülkeye gelen yabancı işçilerin zorla para vermek zorunda kaldıkları yönünde duyumlar aldıklarını belirterek, “Bu tür durumlarla karşılaşan işçiler, Mali Polis’e rahatlıkla şikayetlerini iletebilirler.” dedi.

“BİLİNÇLİ OLARAK SUİSTİMAL VAR İSE SONUNA KADAR ARAŞTIRILACAKTIR”

Son olarak Gardiyanoğlu, “Bu protokoller rahmetlik Sonay Adem dönemine kadar uzanıyor fakat güncel hali 2019 yılından itibaren uygulanıyor.

Eğer bir kişi bilinçli olarak suistimal yapıyor veya çıkar sağlamaya çalışıyorsa, bu durum sonuna kadar Mali ve Adli Polisimiz tarafından araştırılacaktır.” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ