Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Arasında Protokol Yeniden Düzenlendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol, işbirliğini güçlendirmek ve eğitim-öğretim süreçlerini iyileştirmek amacıyla yeniden düzenlendi. Detaylar için tıklayın!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ve 2019 yılında yürürlüğe giren protokol, günümüzdeki ihtiyaçlara uygun olarak yeniden düzenlendi.
Bu önemli protokolün imza töreni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından gerçekleştirildi.
Tören, Milli Eğitim Bakanlığı’nda düzenlenirken, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Tahir Serhat, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Aytunç Şirket, Çalışma Dairesi Müdürü Sezgi Ballı ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hoca da orada hazır bulundu.
Gardiyanoğlu: “Bu Protokolü Önemsiyoruz”
İmza töreninde bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, süresi dolmuş olan protokolün, mevcut konjonktüre uygun bir şekilde yeniden ele alındığını belirtti.
Protokolle, Çalışma Dairesi tarafından kullanılan meslek kodlarının Eğitim Bakanlığı ile uyumlu hale getirildiğini ifade eden Gardiyanoğlu, çalışma uygunluk belgesi alarak ülkeye gelen yabancı uyruklu işçilerin, çalışma izni yenileme veya aynı meslek dalında yatay geçiş yapabilmeleri için belirli eğitimleri almak zorunda olacağını kaydetti.
Gardiyanoğlu, kalifiye eleman olarak yetişen yerli iş gücünün korunmasının önemine değinerek, ülkeye gelen yabancı işçilerin Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak sertifikalandırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Bakanlık olarak bu protokolü son derece önemsediğini ifade eden Gardiyanoğlu, dünyada değişen iş gücü hacminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) de yansıdığını, son yıllarda adaya üçüncü dünya ülkelerinden çok sayıda çalışanın geldiğine dikkat çekti.
Ülkeye gelen yabancı uyruklu işçilerden, çalışacakları mesleklerle ilgili mesleki belge talep ettiklerini belirten Gardiyanoğlu, bu belgelerin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylandığını söyledi.
Protokolde yapılan yeni düzenlemeyle, iş sağlığı ve güvenliği ile yabancı dil eğitimleri konusunda Çalışma Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi tarafından belli dönemlerde kalifiye eleman yetiştirme amacıyla mesleki eğitimlerin gerçekleştirileceği bilgisini paylaştı.
Çavuşoğlu: “İş Hayatında Sertifikasız Kimse Kalmayacak”
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, mesleki eğitimle ilgili yasal düzenlemelerin ardından, mesleklerin sertifikalandırılması ve yurt dışından gelen iş gücünün KKTC’deki denkliğine başvurulması süreçlerinin protokol çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü belirtti. “İş hayatında sertifikasız kimse kalmayacak” prensibiyle hareket ettiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, tüm bakanlıkların bu süreçte önemli adımlar attığını ifade etti.
İş güvenliği konusundaki yeterliliklerin de protokol kapsamına eklendiğini belirten Çavuşoğlu, Çalışma Bakanlığı’nın uyguladığı kod sisteminin Eğitim Bakanlığı ile uyumlu hale getirilmesinin bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Yurt dışından gelen bireylere gerekli eğitimin verilmesi ve dil açısından toplumla uyum sağlamaları ile ilgili destek verecek bir protokol imzaladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, şunları ekledi:
- Yabancı işçiler ülkeye gelirken aileleriyle birlikte gelmekte.
- Okullarda dil sorunu yaşanmaktadır.
- Bundan sonra yabancı işçiler kayıt olurken Türkçe yeterlilik sertifikası talep edilecektir.
- Buraya gelen insanlara ülkemizin dilini ve kültürünü anlatarak, sisteme dahil etmeyi amaçlayan düzenlemeler yaptık.
Protokol Neleri Kapsıyor?
Bu protokol, ülkeye çalışma amacıyla gelen yabancı uyruklu işçilerin Meslek Eğitim Yasası ve Mesleki Yeterlilik Yasası çerçevesinde nitelik, yeterlilik ve deneyim kriterlerinin belirlenmesini ve iş gücü talebinin kalifiye elemanlar ile karşılanmasını hedeflemektedir.
Protokol gereği, yurt dışından gelen yabancılar, çalışma izni alabilmek için mesleki eğitim ve deneyimlerini belgeleyerek, iki bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak Çalışma Uygunluk Belgesi alarak iş gücü piyasasına dahil olabilecekler.
Ayrıca, yapılan yeni düzenlemeyle KKTC’ye çalışmaya gelecek yabancı uyruklu işçiler için Hijyen ve Sanitasyon Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve A2 seviyesinde Türkçe Dil Belgesi aranacaktır.