Çam Kese Böceği ile Mücadelede Drone Kullanımının Etkinliği Tartışıldı
Çam kese böceği ile mücadelede drone kullanımının etkinliği ele alınıyor. Bu yenilikçi yöntem, zararlılarla savaşta sağladığı avantajlar ve uygulama alanlarıyla tarımda devrim yaratabilir. Detaylar için makalemizi okuyun.
Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Açıklaması
Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA) Başkanı İlkay İlseven, çam kese böceği zararlısıyla mücadelede drone kullanımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İlseven, bu tür bir uygulamanın orman alanlarında uygulanabilirlik, ekonomik ve etkinlik açısından yeterli olmadığını vurguladı.
İlseven, çam kese böceği zararlısına karşı acil ve etkili mücadele yapılmadığı takdirde, ormanlarda %60’a varan büyüme kayıplarının yaşanabileceğini belirtti.
Direncini kaybetmiş ve zayıf düşmüş ağaçların, ölümcül etkileri olan kabuk böcekleri tarafından istila edileceğini ve bunun sonucunda kitle ölümlerinin meydana gelebileceğini ifade etti.
Ayrıca, bu durumun insan sağlığını da olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken İlseven, astım, bronşit, cilt tahrişleri, alerjik reaksiyonlar ve lenf bezlerinde şişme gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti.
Bilimsel verilere dayanarak, çam kese böceği ile mücadelenin en etkili yönteminin havadan helikopterle biyolojik uygulama yapılması olduğunu belirten İlseven, bu aşamada gerekli önlemler alınmadığı takdirde ormanları bekleyen büyük tehlikenin kabuk böceği istilası olacağını vurguladı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın “Drone ile çam kese böceği mücadelesi” uygulamasını eleştiren İlseven, drone ile orman sahalarında gerçekleştirilecek uygulamaların uygulanabilirlik, ekonomik ve etkinlik açısından yetersiz olduğunu belirterek, “Tavsiyemiz; bilimin önerdiği yöntemlerden sapmamak ve gereksiz harcamalardan kaçınmaktır.” dedi.