Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nden Teknecik Elektrik Santrali Açıklamaları

Çatalköy-Esentepe Belediyesi, Teknecik Elektrik Santrali ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Enerji üretimi, çevresel etkiler ve yerel halk üzerindeki etkileri hakkında detaylı bilgi edinin.

Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nden Teknecik Elektrik Santrali Açıklamaları

Çatalköy-Esentepe Belediyesi, Teknecik Elektrik Santrali’nin bölgeye verdiği zarara ilişkin önemli bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, Yeşil Barış Hareketi (YBH) Yönetim Kurulu Başkanı Feriha Tel ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Başkan Ceyhun Kırok, toplantıda yaptığı konuşmada Teknecik meselesinin acilen çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, mevcut durumun giderek kötüleştiğini ifade etti.

Toplantının amacının toplumsal çıkarları korumak olduğunu belirten Kırok, yapılan araştırmalarla elde edilen verilerin halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini ve bu sorunun çözümü için odaklanacaklarını dile getirdi.

Çatalköy-Esentepe Belediyesi'nden Teknecik Elektrik Santrali Açıklamaları

“Çatalköy-Esentepe bölgesinde kanser vakalarında ciddi bir artış gözlemleniyor”

Kırok, Teknecik Elektrik Santrali’nin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararın kontrol altına alınamadığını, bu nedenle santralden çıkan siyah dumanın ne olduğunu bilmediklerini ve çevreye verdiği zararın boyutunu henüz tam olarak tespit edemediklerini vurguladı. Özellikle Çatalköy-Esentepe bölgesinde artış gösteren kanser vakalarına dikkat çeken Kırok, doktorlarla yapılan görüşmelerde bu durumun bölgedeki çevresel faktörlerle ilişkili olabileceğinin altını çizdi.

“Yaklaşık 45-50 kişilik bir mahallede yüzde 55’e yakın kanser vakası var”

Toplantıda, Kırok bir kağıt üzerinde kuş bakışı çekilen bir fotoğrafı da paylaştı.

Bu fotoğrafta sarı olarak işaretledikleri alanlarda 15 kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini, 10 kişinin ise halen tedavi gördüğünü belirtti.

Kırok, yaklaşık 45-50 kişilik bir mahallede yüzde 55’e yakın kanser vakası bulunduğunu ifade ederek, bunun tesadüf olmadığını ve bölgenin genelinde kanser vakalarının ciddi şekilde arttığını vurguladı.

Teknecik Santrali’nden çıkan dumanın zararlı olmadığının iddia edildiğini, ancak bu iddianın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kırok, kanser vakalarındaki artışın kalıtsal bir özellik mi yoksa çevresel faktörlerden mi kaynaklandığının araştırılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, 1974’ten sonra doğal sebeplerle ölümlerin artış gösterdiğini, sadece beş gün içinde 6 kişinin vefat ettiğini ve bunların 3’ünün kanserden olduğunu kaydetti.

BU HABER SENİN İÇİN  Azerbaycan'da İnsan Hakları ve Kültürel Miras Konferansı

Bu verilerin durumu ciddiyetle ele aldıklarını ve kararlılıklarını gösterdiğini belirtti.

Çatalköy-Esentepe Belediyesi'nden Teknecik Elektrik Santrali Açıklamaları

Kırok’tan çağrı: Filtre çözümü yetersiz

Kırok, 2012-2016 yılları sonrası kanser vakaları üzerine bir çalışma yapılmadığını belirterek, konunun netleşmemesi durumunda kimseyi suçlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Ancak mevcut durumdan nasıl çıkılacağına odaklanılması gerektiğini söyledi.

Bölgedeki durumun ciddi olduğunun ortada olduğunu belirten Kırok, sadece filtre çözümünün yetersiz olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Santralde kaliteli bir yakıta geçilmesi gerektiğini dile getiren Kırok, yakıt türünün mazot veya doğalgaz olabileceğini, belki de bir filtreleme sisteminin kurulabileceğini belirtti.

Ancak en kalıcı çözümün, bu santralin bu yerleşim bölgesinden sökülüp başka bir yere taşınması olduğunu vurguladı.

Kırok, önerilerinin dikkatle değerlendirilmesini umduklarını ifade ederek, “Konuyla ilgili kararlıyız” dedi.

Çatalköy-Esentepe Belediyesi'nden Teknecik Elektrik Santrali Açıklamaları

Kırok, KIBRIS TV’de Alisinanoğlu’nun sorularını da yanıtladı

Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, KIBRIS TV’de Eda Alisinanoğlu’nun sorularını yanıtlayarak çevre kirliliği ve halk sağlığı konularına dikkat çekti.

Çatalköy-Esentepe Belediyesi'nden Teknecik Elektrik Santrali Açıklamaları

“Her kulübe 70 bin TL nakit yardım yapılıyor”

Belediyenin faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Kırok, 2024 yılı itibarıyla her kulübe 70 bin TL nakit yardım yapılacağını belirtti.

Ayrıca, Çatalköy’de mevcut çim sahanın zemininin değiştirildiğini ve Esentepe’de ikinci bir çim saha yapıldığını ifade etti. “Bölge halkı ve iş adamlarıyla koordineli bir şekilde çalışıyoruz.

Gelecek dönemde daha ciddi projelere imza atacağımıza inanıyorum.

Her konuya el atmak istiyoruz ve kulüplerle ilgili maddi yardımlarımız sürüyor.” dedi.

Kırok, spor tesislerinin iyileştirilmesi ve yeni sahaların yapılmasıyla gençlerin spora teşvik edileceğini belirtti. “Bölgedeki gençlerimizin spor yapabileceği alanları genişletmek ve onlara daha iyi imkanlar sunmak için çalışıyoruz.”

“Belediyede ciddi teknolojik gelişmelere imza attık”

Belediyeye su parası ödeme sisteminin olmadığı dönemlerden bugün 6 farklı noktadan ödeme yapılabildiğine dikkat çeken Kırok, teknolojik alanda büyük değişimlerin yaşandığını belirtti. “Cep telefonunuzdan QR koduyla su faturanızı ödeyebilirsiniz.

BU HABER SENİN İÇİN  Teknecik Elektrik Santrali'ndeki Arıza Onarımları ve Gerilim

Belediyemiz, maddi olanakları doğru kullanarak, halktan topladığımız vergilerin hesabını veriyor ve bunu her 6 ayda bir halka açık bir şekilde yayınlıyoruz.” dedi.

Esentepe halen su sorunu yaşıyor

Son olarak, Çatalköy’de su kuyusu çalışmalarının tamamlandığını belirten Kırok, mevcut kuyuların derin olmadığını ve bakım yapılmadığı için kuruduğunu ifade etti.

Sorumlu oldukları bölgede su taşıma işlemleri ile vatandaşa su hizmeti sağladıklarını söyleyen Kırok, bugün Esentepe bölgesinde halen su sorunun varlığına dikkat çekti.

Su kuyusu kazımı ile ilgili ciddi eleştirilere maruz kaldıklarını ifade eden Kırok, şunları kaydetti: “Çatalköy’de su kuyusu çalışmalarımızı bitirdik.

Bazı bölgelerimize Türkiye Cumhuriyeti’nden su gelmiyordu ve 2016 yılında su gelmeye başladıktan sonra hiçbir kuyuya bakım yapılmadığı için tüm kuyular kurudu.

Zaten mevcut dönemlerde kazılan kuyular çok derin değildi.

Bu insanlara hiçbir şekilde su gitmiyordu ve biz taşıma yöntemiyle bu insanlara su taşımaya çalışıyorduk.

Bugün Esentepe halen su sorunu yaşıyor.

Bana “Kazılan kuyu doğru muydu, yanlış mıydı?” gibi yaklaşımlarda bulunuyorlar ama biz şu an bu tartışmaları yapabilecek lükse sahip değiliz.

Gelen su depolara yeterince gelmiyordu ve suyun tekrardan gelmesi 24 saati bulduğu için çözüm üretmek zorundaydık.

Böyle bir lüksümüz olmadığı için ocak ayından itibaren kuyu çalışmalarına başladık ve 30 Mayıs itibarıyla su kuyusu için kazılar başladı. 1,5 ay sonunda da kuyuyu tamamen bitirdik.

Bölge halkının da bu suyu kullanarak refaha erişmesi gerekiyordu ve bunu sağladık.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ