Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre’de Kıbrıs Türk Halkının Haklarını Savundu
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de düzenlenen uluslararası toplantıda Kıbrıs Türk halkının haklarını savunarak, adanın geleceği için önemli mesajlar verdi. Tatar’ın konuşması, Kıbrıs sorununun çözümü açısından büyük bir öneme sahip.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Cenevre’de Önemli Açıklamalarda Bulundu
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’ye Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını, menfaatlerini ve haklarını korumak amacıyla gittiğini ifade ederek, “Bunu başarıyla sürdürdüğümü düşünüyorum” dedi.
Tatar, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+1 Kıbrıs zirvesinin ardından KKTC’ye dönüşünde Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tatar’a, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş ve Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Güneş Onar eşlik etti.
“Yeni bir yola girildi”
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının menfaatlerini korumak ve savunmak amacıyla Cenevre’ye gittiğini vurgulayarak, bu süreçte önemli başarılar elde ettiklerini belirtti.
Tatar, son dört yıl içinde kaydedilen gelişmelerin yeni bir yola girildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Cenevre’ye egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü konularında müzakerelere başlanabileceği anlayışıyla gittiklerini aktaran Tatar, bu yaklaşımın milli bir siyaset olduğunun altını çizdi.
Türkiye’nin de bu doğrultuda kendilerine destek verdiğini kaydetti.
“Toplantı işbirliklerine yönelik”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in adada yürüttüğü çalışmalar neticesinde ortak bir zemin bulunamadığını, ancak iki devlet arasında işbirliği ile yakınlaşmanın sağlanabileceğini vurgulayan Tatar, Cenevre’deki toplantının da bu amaçla düzenlendiğini ifade etti.
Cenevre’de gerçekleştirilen gayrıresmi toplantının gündeminin Kıbrıs meselesine dair değil, işbirliği konularına odaklandığını belirten Tatar, BM Genel Sekreteri’nin toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 2017 Crans Montana’dan sonra ilk kez olumlu bir adım atıldığını dile getirdi.
Toplantıda sekiz maddede işbirliği yapılması yönünde mutabık kaldıklarını aktaran Tatar, bu maddeler arasında sınır kapıları, gençlik komitesi gibi konuların bulunduğunu belirtti.
Türkiye üzerinden interkonnekte sistemle Avrupa’ya elektrik iletilmesine yönelik önerisinin Rum tarafı tarafından, konunun muhatabının Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye olduğu gerekçesiyle reddedildiğini ifade etti.
Tatar, doğalgaz, ticaret, su ve turizm gibi alanlarda daha önemli işbirliklerinin ilerleyen süreçlerde gündeme gelebileceğini vurguladı.
“Holguin tekrar atanacak”
Maria Angela Holguin’in yeniden kişisel temsilci olarak atanacağını söyleyen Tatar, işbirliği ve yaklaşan Temmuz toplantısını organize etme noktasında kendisine yardımcı olacağını belirtti.
Cenevre’deki toplantının “yararlı geçtiğini düşünmek istediğini” dile getiren Tatar, egemen eşitlik ve eşit statüden geri adım atmayacaklarını, federal çözüm modeli defterinin kapandığını ifade etti.
Yeni bir yola girildiğini belirten Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri’nin açıklamalarında da “yeni bir atmosferin doğduğunu” söylediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, yeni bir anlayışla iki tarafın işbirliğinde Kıbrıslı Türkler ve Rumlar için fayda getirecek adımlar atılacağını vurguladı.
Basının sorularını da yanıtlayan Tatar, Metehan kapısının kapılar arasında en yoğun olanı olduğunu, trafiğin rahatlatılması amacıyla Haspolat bölgesinde yeni bir kapı açılması önerisinde bulunduklarını hatırlattı.
Akıncılar’da da bir kapı açılması yönünde önerileri olduğunu ifade etti.
Rum liderin transit geçiş önerisinde bulunduğunu hatırlatan Tatar, transit geçişin kapı açmak olmadığını belirtirken, Güneyin sınır kapısına yönelik önerisini gelecek hafta yapılacak görüşmede öğreneceklerini açıkladı.