Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne Tepki

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik sert eleştirilerde bulundu. Tatar, bölgede yaşanan gelişmelerin uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne Tepki
reklam alani

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Açıklama

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Kıbrıs adasını hedef haline getirme potansiyeli taşıyan tek taraflı ve sorumsuz adımlar attığını vurgulayarak, Rum kesiminin bu adımlarını büyük bir kaygıyla izlediğini ifade etti.

Tatar, Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, şu görüşleri dile getirdi:

“GKRY, Kıbrıs adasını tehdit eden ve güvenliğini riske atan sorumsuz adımlar atmaya devam etmektedir.

Rum lideri Hristodulidis’in, kişisel siyasi çıkarlarını öne çıkararak, bölgesel aktör olma yanılsaması içinde, hemen yanı başımızda İsrail’in soykırım girişimleriyle devam eden insanlık suçuna ortak olma çabası son derece ibret vericidir.

Rum yönetiminin sürdürdüğü kabul edilemez politikalarını bir kez daha şiddetle kınıyorum.”

‘Rum yönetimini defalarca uyardım, çağrı yaptım’

Tatar, GKRY’nin siyasi amaçlar uğruna tüm adanın güvenliğini tehlikeye atacak adımlardan kaçınması gerektiği konusunda Rum liderini sıkça uyardığını, bu doğrultuda çağrılar yaptığını hatırlattı.

Aynı uyarıların, GKRY ile gerilimi artıran taraflara yönelik olarak, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri tarafından da dile getirildiğini belirtti.

‘Güney, insanlık suçuna ortak ülkelerin uğrak noktası…’

Güvenlik birimleri ve ilgili kurumları ile Orta Doğu’daki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini belirten Tatar, İsrail’in son zamanlarda tırmandırdığı gerilimin patlama noktasına geldiğine dikkat çekti.

Kıbrıs adasının, şiddet merkezlerine en yakın coğrafyalardan biri olduğunu, bu nedenle tarafsızlığını korumasının hayati bir önem taşıdığını vurguladı.

Ancak, Rum liderliğinin silahlanma faaliyetlerini artırdığını ve geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği askeri tatbikatla İsrail’in saldırılarına daha da destek vermeyi tercih ettiğini söyledi.

‘Rum halkı da Rum liderinin adımlarından rahatsız…’

Tatar, ABD’ye ait bir uçak gemisinin Limasol’a demirlemesinin hem kendileri hem de Rum halkı tarafından büyük bir tepkiyle karşılandığını belirtti.

Rum halkının, yapılan kamuoyu yoklamalarında, liderlerinin sorumsuzca attığı adımlardan duyduğu rahatsızlığı açıkça ortaya koyduğunu ve adayı hedef haline getirmesini asla onaylamadıklarını ifade ettiğini kaydetti.

BU HABER SENİN İÇİN  Başbakan Ünal Üstel'den Akaryakıt İndirim Müjdesi

‘Rum Yönetimi’nin yetki alanı sadece Güney Kıbrıs’ı kapsar…’

Tatar, Rum liderliğinin tüm adayı etkileyen konularda karar alma yetkisine sahip olmadığını belirterek, GKRY’nin yetki alanının 50 yıl önceki Barış Harekâtı ile belirlenen sınırlarla sadece Güney Kıbrıs’ı kapsadığını vurguladı.

Rum yönetiminin, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini etkileyen kararlar alma yetkisine sahip olmadığını belirterek, ilgili devletlere seslendi.

Tatar, “Rum tarafıyla yaptığınız angajmanlar, adanın tümünde geçerli olmayacaktır.

Rum yönetiminin otoritesi yalnızca Güney Kıbrıs’ta mevcuttur ve KKTC sınırlarına dahi geçemez.” dedi.

‘Zulüm karşısında insanlık birleşmeli… Ateşkes çabalarına destek verilmeli’

Tatar, uluslararası sistemin oluşturulmasının ardından işlenen insanlık suçlarına karşı duyarsız kalan küresel düzenin hızla itibarını kaybettiğini belirtti.

Siyasi ve stratejik çıkar çatışmaları nedeniyle işlenen insanlık suçlarına seyirci kalanların, her gün masum insanların hayatını kaybetmesine neden olduğunu vurguladı.

Geçmişte soykırıma uğramış bir halkın lideri olarak, tüm insanlığa çağrıda bulunmak istediğini belirtti: “Bu zulüm karşısında insanlık birleşmelidir. Şiddet yerine kalıcı ateşkes sağlanmasına yönelik çabalara destek vermek, kan ve gözyaşının dinmesi için insanlığa yapılabilecek en önemli katkıdır.”

reklam alani
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ