Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşik Krallık Temasları ve Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm Vurgusu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Krallık’taki temaslarıyla Kıbrıs’ta iki devletli çözüm vurgusunu güçlendiriyor. Ziyaretin detayları ve stratejik önemi hakkında bilgi edinin.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşik Krallık Temasları ve Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm Vurgusu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşik Krallık Temasları

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Krallık hükümetine, Kıbrıs’ın garantör güçlerinden biri olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar için sorumluluk taşıdıklarını hatırlattı.

Tatar, Kıbrıs Türk halkına yönelik ayrımcı uygulamaların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. “İzolasyonlarımızın hafifletilmesi, kalıcı barışa önemli katkılar sağlayacaktır.” diyen Tatar, adaletsizliğe son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

En büyük adaletsizliklerden birinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) doğrudan uçuşların yapılmaması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşik Krallık’ın bu konudaki tutumunu yeniden değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Tatar, Birleşik Krallık’tan, Kıbrıslı Türklerin öz haklarına saygı gösterecek bir yaklaşım sergilemesini de talep etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre, Tatar, İngiltere ziyaretleri sırasında Londra’da, Martin Daubney’nin sunuculuğunu üstlendiği GB News’un canlı yayın programına katıldı.

Kıbrıs’ta İki Devletli Çözüm Vurgusu

Cumhurbaşkanı Tatar, programda yaptığı konuşmada, “Artık vizyonumuz, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümdür.

Enerji, su, doğal kaynaklar gibi birçok alanda iş birliği yapılması, hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar için fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Tatar, Yunan Cuntası’nın Kıbrıs Anayasası’na aykırı olarak gerçekleştirdiği darbenin ardından Türkiye’nin düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılına atıfta bulunarak, bu etkinliklere katılmak amacıyla İngiltere’yi ziyaret ettiğini belirtti.

Tatar, “Türkiye, garantör güç olarak Kıbrıslı Türkleri korumak ve Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanma girişimini durdurmak zorundaydı.

O zamandan bu yana Kıbrıslı Türkler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kuzey’deki pozisyonlarını pekiştirmiştir.

Kıbrıslı Rumlar ise ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adı altında, yalnızca Kıbrıslı Rumlardan oluşan bir devlete sahip olmuştur.” dedi.

Halk İçin Adalet Çağrısı

Tatar, halkı için adalet çağrısında bulunarak, Kıbrıslı Rumların tanınan bir devlete sahip olduğunu ve 20 yıl önce BM Kapsamlı Çözüm Planı olan Annan Planı çerçevesinde yapılan eş zamanlı referandumları reddettikleri halde Avrupa Birliği (AB) üyesi yapıldıklarını vurguladı. “Planı reddettikten sonra Kıbrıslı Rumlar, AB üyeliğiyle ödüllendirilirken, Kıbrıslı Türkler plana destek verdikleri halde birliğin dışında bırakıldılar.” diyen Tatar, bu durumun adaletsizliğini dile getirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  UBP Girne İlçe Başkanlığı Mazbata Dağıtım Gecesi Coşkuyla Kutlandı

Tatar, “O dönemde, Kıbrıslı Türklere, çözüm planına ‘evet’ dedikleri takdirde insanlık dışı izolasyonların kaldırılacağı sözü verildi.

Ancak bu vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi.” ifadelerini kullandı.

Ambargolar ve İzolasyonlar

Cumhurbaşkanı Tatar, doğrudan uçuşların, doğrudan ticaretin ve doğrudan temasın yapılamadığı haksız ambargoların ve izolasyonların Kıbrıslı Türklere dayatılmaya devam ettiğini belirterek, Kıbrıslı Rumların, AB’deki pozisyonlarını kullanarak Kıbrıslı Türkleri ambargolarla sıkıştırdığını ifade etti.

Tatar, “Biz dayatılmış bir çözümü asla kabul etmeyeceğiz.” dedi.

Birleşik Krallık’tan Beklentiler

Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’deki ziyaretine, parlamentodaki etkinliklere katılımına ve İngiliz hükümetinden beklentilerine ilişkin sorulara yanıt vererek, Birleşik Krallık’ın KKTC’ye doğrudan uçuşların yapılmaması konusundaki politikasını gözden geçirmesi gerektiğini belirtti. “Birleşik Krallık’ta 350 binden fazla Kıbrıslı Türk yaşıyor.

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan yaklaşık 20.000 İngiliz vatandaşı var.

Yıllar içinde çok iyi bağlantılar kurduk.

Buradaki halkımız, İngiliz toplumuyla bütünleşmiş durumdalar.

Binlerce insanımız Kıbrıslı Türkleri destekliyor, ancak ne yazık ki halkıma yönelik eşitsizlik devam etmektedir.” dedi.

Tatar, “Birleşik Krallık hükümetine, Kıbrıs’ın garantör güçlerinden biri olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara karşı sorumlulukları ve yükümlülükleri olduğunu hatırlatıyorum.

Kıbrıs Türk halkına yönelik bu eşit olmayan muamelenin gözden geçirilmesini istiyorum.

Adaletsizliğe son verilmesi çağrısında bulunuyorum.

Birleşik Krallık, Kıbrıs’ta tarihsel olarak yaşananları çok iyi biliyor ve öz haklarımıza saygı göstermesini talep ediyoruz.

Ayrıca, doğrudan uçuşların yapılmaması, en büyük adaletsizliklerden biridir.

Birleşik Krallık’ın bu konudaki politikasını gözden geçirmesi gerekiyor. İzolasyonlarımızın hafifletilmesi, barışa katkıda bulunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Birleşme İhtimaline Dair Görüşler

Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletli bir çözüm için yeni bir vizyon ortaya koyduğunu belirterek, “Son 60 yıldır fiilen kendi kendimizi bir devlet olarak yönetiyoruz, Kıbrıslı Rumlar da öyle.

Onca yılın ardından birleşme kesinlikle imkansızdır.

BU HABER SENİN İÇİN  Kıbrıs Müzik Fest 6-7-8 Ekim

Federal temelde 50 yılı aşkın süredir müzakereler yapıldı, ancak bu görüşmelerin hiçbiri bir çözüme ulaşamadı.

Bu başarısızlıklar, 2004 Annan Planı’nda ve son olarak Temmuz 2017’de Crans-Montana’da görüldü.

Tüm bu süreçler, Kıbrıslı Rumların AB’de tanınan bir devlet olmaları nedeniyle başarısız oldu.

Basitçe söylemek gerekirse, Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türklerle adanın yönetimi, zenginliği ve kaynakları konusunda iktidarı paylaşmaya hazır değildirler.

Federal temeldeki müzakereler yıllar boyunca tükenmiştir.

Artık vizyonumuz, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümdür.

Enerji, su, doğal kaynaklar ve birçok alanda iş birliği yaparak, hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar için kazan-kazan durumu yaratabiliriz.” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ