Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs ve Enerji Arz Güvenliği Üzerine Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ın enerji arz güvenliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Enerji politikaları, uluslararası iş birlikleri ve bölgesel gelişmeler üzerine düşüncelerini paylaşıyor.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıs ve Enerji Arz Güvenliği Üzerine Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve uluslararası alanda eşit statüsünün onaylanmasıyla birlikte müzakere zemininde bir araya gelinmesi gerektiğini vurguladı.

Bu önemli konuyu son dört yıldır dile getirdiğini belirten Tatar, 22 Eylül’de New York’ta yapacağı konuşmada da aynı mesajı vereceğini kaydetti.

Tatar, “Böyle bir sürecin başlaması için bizlerin taleplerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini New York’ta dile getireceğim” dedi.

Tatar, Kıbrıslı Türklere yönelik uygulanan izolasyon ve ambargoların hafifletilmesini beklerken, Güney Kıbrıs’ın mülkiyet, turizm ve üniversiteler konusundaki saldırılarını büyük bir üzüntüyle izlediklerini kaydetti.

Bu saldırıların niyetinin, ortamı germek olduğunu ifade etti.

Enerji Arz Güvenliği Üzerine İstişareler

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen “KKTC’nin Enerji Arz Güvenliği” istişare toplantısının ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Tatar, Kıbrıs konusuna da açıklık getirdi. İlk olarak enerji arz güvenliği konusunu ele alan Tatar, toplantıda enerji planlamasındaki alternatif çözümleri değerlendirdiklerini belirtti.

Enerji meselemizin köklü bir çözümle sürdürülebilir hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Tatar, Güney Kıbrıs’ın bin kilometre uzaklıktaki Yunanistan’a enerji kablosu ile nasıl bağlanabileceğini tartıştığını hatırlatarak, 1 Temmuz 2022 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla Güney Kıbrıs’a iki devletin iş birliği çerçevesinde kablo projesinin hayata geçirilmesi için bir öneri ilettiğini anımsattı.

Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasındaki mesafenin uzunluğuna, maliyetlerin yüksekliğine ve denizin derinliğine dikkat çeken Tatar, “Aklıselim, Türkiye üzerinden enterkonnekte sisteme bağlanılmasıdır.

Bu, adanın geleceği açısından son derece önemlidir ve doğru bir projedir” şeklinde konuştu.

BU HABER SENİN İÇİN  Türkiye'de Otomotiv Satışlarında Rekor Artış ve Lüks Segmentin Yükselişi

İki Devletli Çözüm Siyaseti

Tatar, Türkiye’nin tam desteğiyle yürütülen iki devletli çözüm siyasetine de değinerek, bu yıl 50. yıl dönümü coşkuyla kutlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nın adanın huzuru ve güvenliği için önemini vurguladı. “Kritik gelişmelerin yaşandığı bu coğrafyada, iki devletli bir çözümde Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin adada bulunması hayati öneme sahiptir” dedi.

Kıbrıs meselelerine dair çözüm önerileri sunan Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar aracılığıyla ortak bir zemin olursa müzakerelere geçilebileceğini ilettiklerini belirtti.

Egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün teyidi ile ortak bir müzakere zemininde bir araya gelinmesi gerektiğini son dört yıldır dile getirdiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Halkının Talepleri

22 Eylül’de New York’a gideceğini ve BM Genel Sekreteri ile ikili görüşme yapacağını dile getiren Tatar, Kıbrıs Türk halkının özden gelen egemenlik hakkının önemine vurgu yaparak, “Direk ticaret, direk uçuş ve direk temas” talebine dikkat çekti. “Bir görüşme süreci başlayacaksa, bizim taleplerimizin yerine getirilmesi konusunda ısrarımı New York’ta da ifade edeceğim” dedi.

Tatar, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon ve ambargoların hafifletilmesini beklerken, Güney Kıbrıs’ın mülkiyet, turizm ve üniversiteler konusundaki saldırılarına işaret ederek, “Kıbrıs Türk halkının refahını, mutluluğunu olumsuz etkileyebilecek her türlü girişimi reddediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu tür oyunların uzun vadede kimseye bir fayda sağlamayacağını belirtti.

Taşınmaz Mal Komisyonu ve Mülkiyet Sorunları

Tatar, mal ve mülk konularında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin onayıyla kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu konulardaki önemli bir çözüm aracı olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Rumların KKTC’deki mülklerine ilişkin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurabileceklerini belirten Tatar, barış, huzur ve güvenliğin devamı için bu kurumun etkin bir şekilde çalıştırılması gerektiğini kaydetti.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhurbaşkanlığı Deprem Komitesi'nin Faaliyetleri ve Önemi

Tatar, bu yöntemle 1890 mülk meselesinin çözüldüğünü, Güney Kıbrıs’ın vatandaşlarına engel olmaması durumunda bu rakamın artacağına inandığını ve mülkiyet meselelerinin çözülebileceğini ifade etti.

Mülkiyet meselesinin tümüyle çözülmesinin Kıbrıs meselesinin çözümüne bağlı olduğunu vurgulayan Tatar, çözüm sonrası Güney’de bırakılan 500 binden fazla mülkiyetin takasa dahil olacağını ve bu sorunun büyük ölçüde çözüleceğini belirtti.

Türkiye ile İş Birliği ve Gelecek Vizyonu

Kıbrıs Türk halkının geleceği ve refahı için yaptığı çalışmalardan dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a teşekkür eden Tatar, Türkiye’de açıklanan orta vadeli planın KKTC’de de yakında açıklanmasını temenni etti. “KKTC, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle emin adımlarla, azim ve kararlılıkla yoluna devam ediyor” diyen Tatar, çeşitli sektörlerde cazibe merkezi olma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde hiçbir engelin olamayacağını vurguladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ