Cumhurbaşkanı Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Faaliyetlerini Değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun faaliyetlerini değerlendirerek, taşınmazların yönetimi ve gelişimi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Komisyonun etkinlikleri ve gelecekteki hedefleri hakkında bilgi edinin.
Cumhurbaşkanı Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Faaliyetleri Hakkında Bilgi Verdi
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK)’nun güncel faaliyetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 67/2005 sayılı yasa çerçevesinde oluşturulan TMK, 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından alınan Demopoulos kararı ile Rumların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bıraktığı mülkler üzerindeki mülkiyet taleplerinde etkin bir iç hukuk yolu olarak tanınmıştı.
Tatar, komisyonun bu süreçteki etkinliğine dikkat çekti.
Açıklamasında, bugüne kadar Komisyona yapılan başvuruların toplamda 1,840 olduğunu ve bunlardan 1,161’inin tazminatla sonuçlandığını belirtti.
Ayrıca, 15 başvurunun iadeye, 2 başvurunun takas ve tazminata, 1 başvurunun ise sadece takasa hükmedildiğini kaydetti. 10 başvurunun ise 13/2008 sayılı yasa kapsamında TMK aracılığıyla mutabakat sağlanarak sonuçlandırıldığı ifade edildi.
Tatar, sadece 2024 yılında TMK’nın 112 başvuruyu başarıyla sonuçlandırdığını ve 200’e yakın tazminat kararının da ödemesinin gerçekleştirildiğini açıkladı.
Bugüne kadar yapılan ödemelerin 2020 yılının sonuna kadar karara bağlanan tüm başvuruların ödemelerinin tamamlandığını belirten Tatar, önümüzdeki dönemde de ödemelerin aynı hızla devam edeceğine vurgu yaptı.
Tatar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Avrupa Konseyi önünde icrası devam eden ‘Xenides-Arestis Grubu’ altında, geçmişte AİHM tarafından ihlal kararı verilmiş olan sınırlı sayıdaki Rum mülkiyet kararlarından birine dair başvuru, Rum başvuran tarafından TMK önünde çözüm aramak amacıyla yapılmıştır.
Bu başvuru yakın zamanda TMK tarafından sonuçlandırılmış ve hükmedilen tazminat, geçtiğimiz günlerde ödenmiştir.
Söz konusu ödeme, TMK’nın bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek meblağı içeren ikinci ödeme olma özelliğini taşımaktadır.”
Tatar, alınan son kararın TMK’nın Rum mülkiyet iddiaları açısından etkin bir çözüm sunduğunu vurguladı ve açıklamasına şu noktayı ekledi:
- “Rum başvuran, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi önündeki denetiminin sona erdirilmesi talebini de iletmiştir.”
- “TMK, uluslararası hukuka uygun olan KKTC mülkiyet düzeninin vazgeçilmez bir unsurudur.”
- “Etkinliği AİHM tarafından kabul edilen TMK’nın yürüttüğü çalışmalar, anılan mahkeme kararlarının icrası bağlamında olumlu etki yaratmaktadır.”
- “TMK’nın çalışmalarına daha etkin bir şekilde devam etmesi için, her zaman müteşekkir olduğumuz Anavatan Türkiye’nin desteğiyle, başta hükümetimiz olmak üzere her türlü katkıyı sağlamaya ve gerekli kaynakları yaratmaya devam edeceğiz.”