Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Güncel Konuşmalar

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar, Türkiye’nin siyasi gündemini ve önemli meselelerini ele alıyor. Bu içerikte, milletvekillerinin tartışmaları ve önerileriyle ülke yönetimine dair önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Güncel Konuşmalar

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Güncel Konuşmaları

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla devam ediyor.

Besim, Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili olarak, “Toplum sağlığını korumak strateji gerektirir” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Besim, ilgili bakanın konuşmasını dinlemek üzere salonda olmamasını eleştirerek, buna rağmen sorunları dile getirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Geçen hafta açıklanan kalkınma programına vurgu yapan Besim, böyle bir planın, ilgili tüm paydaşlarla birlikte hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Besim, planda bahsedilen birçok yasanın zaten mevcut olduğunu ancak uygulanmadığını belirtti.

İklim değişikliği nedeniyle alınması gereken çeşitli önlemleri dile getiren Besim, kalkınma planında bu konunun ele alındığını ancak Meclis’ten yıllar önce geçen Paris Sözleşmesi çerçevesinde gerekli adımların atılmadığını kaydetti.

Bu duruma rağmen kalkınma planında bu konudan neden bahsedildiğini sorguladı.

Kalkınma planında sağlık kurullarındaki sıkıntıların çözülmesine de değinildiğini ifade eden Besim, bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin zaten yapılmış olduğunu anlattı.

Kronik hastalıklar yasası mevcutken, kalkınma planında bu yasanın çıkarılacağının belirtilmesini eleştiren Besim, “Bilmiyorlar mı bu yasanın olduğunu?” diye sordu.

Gıda güvenliğiyle ilgili yasalar konusunda da benzeri bir durumun söz konusu olduğunu belirten Besim, kimyasallar hakkında yasa geçirileceğinin söylendiğini ama bu çerçevede hazırlanmış Hal Yasası’nın halen hayata geçirilmediğini vurguladı.

Planda özel hastanelerin denetlenmesi için yasa çıkarılacağının yer aldığını, ancak bu konuda zaten bir yasanın bulunduğunu fakat ilgili denetimlerin yapılmadığını ifade etti.

Besim, “Yasalar elbette geliştirilebilir, ancak önce mevcut yasalarla ilgili gereğini yapın.” dedi.

Güzelyurt Hastanesi’yle ilgili süreçte hangi aşamada olunduğunu soran Besim, yeni bir devlet hastanesine de ihtiyaç olduğunu belirtti.

Planda aşılama kampanyalarından bahsedildiğini ifade eden Besim, bu yıl en büyük sıkıntının influenza gibi bulaşıcı hastalıklar nedeniyle yaşandığını belirterek, ilgili aşı programının uygulanmadığı için büyük sorunlarla karşılaşıldığını dile getirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Kamu sağlık çalışanları için nakil duyurusu

Tütün ürünleriyle ilgili düzenlemelerin de plana eklendiğini, ancak bu konuda zaten bir kuralın mevcut olduğunu hatırlatan Besim, kapalı alanlarda sigara denetimlerinin yapılmadığını belirterek, “Bizi resmen üçüncü dünya ülkesi haline getirdiniz.” dedi.

Tüp bebek merkezleri konusunda da denetim yapılacağının söylendiğini, bununla ilgili yasanın zaten mevcut olduğunu ancak ilgili denetimin yapılmadığını kaydetti.

Nüfusun bilinmediğini vurgulayan Besim, tüm bu planlamaların nüfus bilinmeden nasıl yapılacağını sorguladı.

Besim, “Önce elimizdeki yasaları uygulayalım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Gardiyanoğlu ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, planı hazırlarken ilgili paydaşlarla görüşmeler yaptıklarını belirtti.

Planda yalnızca yeni yasalara değil, mevcut yasaların revizesine de yer verildiğini ifade eden Gardiyanoğlu, planın ayrıca bir rehber niteliği taşıdığını anlattı.

Gardiyanoğlu, Besim’in katkılarını not aldıklarını söyledi.

Baybars daha sonra, Gazimağusa Bağımsız Milletvekili olarak “Ülkeye giriş çıkış politikaları, sınır güvenliği ve kayıtlılık” konulu güncel bir konuşma yaptı.

Baybars, konuşmasına, ilgili bakanların salonda olmadığını belirterek başladı ve bu durumu eleştirdi.

Bakanları, “sorulan sorulara verecek cevabı olmadığı için toplantıda bulunmamakla” suçlayan Baybars, Başbakan Ünal Üstel’i kabinesindeki bakanlara uyarı yapmaya çağırdı.

Şartlı Tahliye Tüzüğü’nün değiştiğini dile getiren Baybars, hükümetin kurulmasından bu yana 4’üncü kez şartlı tahliye tüzüğünün değiştiğini kaydetti.

Bunun cezaevi nüfusunu azaltmak için yapıldığının söylendiğini ancak şu anda nüfusun 819 olduğunu, cezaevi nüfusu bin iken bu düzenlemenin yapılmadığını belirtti.

Baybars, bu durumun bir “oy devşirme” aracı haline getirildiğini öne sürdü.

Yapılan değişikliklerle koğuş sistemindeki barışın da bozulduğunu ifade eden Baybars, “Eğer ülkede suçu önleme konusunda ciddiyseniz, o zaman sınır güvenliğini sağlamanız gerekiyor.” dedi.

Gerekli sistemlerin kurulmadığını, bu nedenle ülkeye aranan suçluların, çalıntı araçların girebildiğini kaydeden Baybars, tırlarla insan ticareti yapıldığını belirtti.

BU HABER SENİN İÇİN  İskele Bölgesinde Elektrik Kesintisi Duyurusu

Kendi bakanlığı döneminde sınır kapılarında sadece aranan kişilerin değil, çalıntı araç ve malların da kontrol edilebilmesine olanak sağlayan bir sistemin kurulması için protokol imzaladıklarını, ancak bu sistemin hâlâ hayata geçirilmediğini kaydetti.

Baybars, toplumun artık bu yaşananlardan oldukça rahatsız olduğunu dile getirdi.

Ayşegül Baybars, bu kayıt dışılık ve kontrolsüzlüğün ekonomiye de zarar verdiğini belirtti. İnsanların çocuklarını sokağa çıkarmaya korkar hale geldiğini vurgulayan Baybars, denetimsizliğin insanların ne isterse yapabileceği bir ortam yarattığını ifade etti.

Kayıt dışı kişilerin acillerde hizmet aldığı için sağlık sisteminin de yüklendiğini belirten Baybars, bunun sonucunda vatandaşın hizmet alamaz hale geldiğini dile getirdi.

Düzensiz göçle ilgili gerekli çalışmaların yapılmadığını belirten Baybars, konuyla ilgili açıklama istedi.

Özdenefe ise Baybars’ın kürsüden inmesinin ardından, Meclis Başkan Yardımcısı olarak, salonda konuşmaları dinleyecek kimse olmadığını söyledi. “Hükümetin haftalardır, aylardır sergilediği gayriciddi tutum kabul edilebilir değildir.

Bu halka yapılmış bir saygısızlıktır.” diyen Özdenefe, bu konunun ele alınmasını istedi.

Konuşma başlıkları belli olduğu halde ilgili bakanların salonda bulunmadığını kaydeden Özdenefe, durumu Başkanlık Divanı’nın gündemine getireceklerini ifade etti.

Solyalı daha sonra, Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili olarak “Yazılı sorularımıza gelemeyen cevaplar” başlıklı bir konuşma yaptı.

Sorularına yanıt alamadıklarını belirten Solyalı, yazılı soruların kolay ulaşılabilecek cevaplar içerdiğini ancak yanıt alamadıklarını kaydetti.

Solyalı, bu durumu sorulan soruların “Belirli suçlara imza atılan icraatlar” hakkında olması nedeniyle yanıtsız kalmış olabileceğini düşündüğünü söyledi.

“Jet skandalı” sorusuna üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen yanıt alamadıklarını belirten Solyalı, bunun hiçbir cevabın alınmadığı bir soru olduğunu ifade etti. “Ülkenin gerçek nüfusu nedir?” sorusuna da yanıt alamadıklarını anlatan Solyalı, “Vatandaş sayısı nedir?” sorusunun da yanıtsız kaldığını ifade etti. “Verilen vatandaşlıklarda mühür dağılımı nedir?” sorusuna yanıt alamadıklarını dile getiren Solyalı, yurt dışındaki vatandaşların sayısı hakkında da cevap gelmediğini belirtti. Ürün Solyalı, İçişleri Bakanlığı’na yönelttikleri birçok sorunun cevapsız kaldığını, Büyükkonuk Belediyesi’ne yapılan bağış konusundaki sorularına da yanıt alamadıklarını kaydederek, sorularına yanıt beklediklerini ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Dünya Lenfoma Farkındalık Günü ve Lenfoma Bilgisi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ