Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Güncel Tartışmalar ve Konular

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel tartışmalar ve konular üzerine derinlemesine bir inceleme. Siyasi gelişmeler, yasama süreçleri ve toplumsal etkiler hakkında bilgi edinin. Meclis gündemini takip edin!

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Güncel Tartışmalar ve Konular

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Güncel Konuşmalar

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, güncel konular üzerine önemli tartışmalar ve konuşmalar yapılıyor.

Bu bağlamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, çalışma hayatında edindiği tecrübeleri ve sektör tecrübesini paylaştı.

Gardiyanoğlu, özel sektörde hem çalışan hem de işveren olarak yaşadığı deneyimlerin, asgari ücret masasında yürütülen çalışmalarda kendisine rehberlik ettiğini ifade etti.

Asgari ücret konusuna değinen Gardiyanoğlu, iş hayatında yaşanan zorluklara dikkat çekti.

Küçük esnafın, asgari ücretin artırılmaması gerektiği yönünde kendisine ilettiği görüşleri aktaran Gardiyanoğlu, asgari ücretin önümüzdeki temmuz ayında yeniden belirleneceğini ve piyasanın bu süreçte denetleneceğini belirtti. İstihdamı Destekleme Merkezi’nin sağladığı primlere de vurgu yaparak, yaklaşık 20 bin KKTC vatandaşının asgari ücretle çalıştığını ifade etti.

Gardiyanoğlu, işçilere sağlanan desteklerin, doğrudan işçilerin banka hesaplarına yatırılacağını dile getirerek, prim desteğinin sona ermesinin ardından işsizlik oranlarının artışını önlemek adına hükümetin çalışmalar yaptığını kaydetti.

Hükümetin asgari ücret konusunu ciddiyetle ele aldığını ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Bir soru üzerine, Müteahhitler Birliği ile Lapta Huzurevi konusundaki anlaşmaya değinen Gardiyanoğlu, açılış tarihinin belirlendiğini ancak henüz inşaata başlanmadığını belirtti.

Lapta Huzurevi’nin 2025’in ikinci yarısında ihale sürecinin başlayacağını açıklayan Gardiyanoğlu, huzurevinin Kalkanlı’ya taşınma isteği ile ilgili olarak orada yaşayanların karşı çıktığını, şirketle yapılan sözleşmenin yıl sonunda sona ereceğini ve hukukçularla birlikte sözleşme iptali konusunu yeniden değerlendireceklerini ifade etti.

Fikri Toros’un Konuşması

CTP Milletvekili Fikri Toros, “Bölgesel Gelişmeler Çerçevesinde Liderler Arası Diyalog Süreci” üzerine önemli bir konuşma yaptı.

BU HABER SENİN İÇİN  Şehit Piyade Er Allahverdi Kılıç Anısına Tören Düzenlendi

Toros, bölgede yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verirken, iki önemli olaya dikkat çekti.

Bunlardan ilki, KKTC ve Türkiye’nin dışlandığı bir dönemde beşinci bölgede gerçekleştirilen sondaj çalışmalarıydı.

Sondaj faaliyetinin başlamasının önemini vurgulayan Toros, Güney Kıbrıs ile ABD arasında imzalanan anlaşmayla ABD’nin Güney Kıbrıs’a silah satışı yasağını kaldırdığını belirtti.

Toros, bu gelişmelerin herkes için kritik bir öneme sahip olduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorununun çözümünün her zamankinden daha acil bir hal aldığını savundu.

Kıbrıs sorunu çözülmeden Doğu Akdeniz’in yeniden şekilleneceğini, bölgesel enerji ve yetki alanlarının belirlenirken Türkiye ve KKTC’nin bu süreçte dışlanmasının tehlikeli olduğunu dile getirdi.

Gayriresmi konferansın önemine dikkat çeken Toros, bu tür toplantıların yeni strateji ve pozisyonlar geliştirmek açısından faydalı olacağını belirtti.

Suriye’deki gelişmelerin ardından ABD’nin bölgedeki Rusya ve Çin etkisini bastırmaya yönelik yeni ittifaklar kurma hedefinde olduğunu, bunun Kıbrıs ve bölgedeki ülkelerdeki Rusya ve Çin etkisini azaltma amacını taşıdığını ifade etti.

Toros, bu durumun Kıbrıs sorununa yeni bir boyut kazandırarak çözüm sürecini daha karmaşık hale getirdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Siyasi İşler Sorumlu Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun görevlendirilmesinin tüm taraflarca dikkate alınması gereken önemli bir durum olduğunu vurguladı.

Erkut Şahali’nin Eleştirileri

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, “Şu Asgari Ücret Konusu” başlıklı konuşmasında, asgari ücret belirlenirken insan faktörünün göz önünde bulundurulmadığını savundu. Şahali, yasada asgari ücret tanımına yer vererek, bu ücretin geçerli fiyatlar üzerinden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Hayat pahalılığının geçerli fiyatların birleşiminden oluştuğunu belirten Şahali, yasalarla ilgili düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ekonomik krizin asgari ücretlilerin yaşamını olumsuz etkilediğini belirten Şahali, geçmiş yıllarda hayat pahalılığının üç kez yansıtıldığını, bu uygulamanın asgari ücret için geçerli olacağına dair açıklamalar yapıldığını hatırlattı.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhuriyet Meclisi'nde Tartışmalı Oturum ve Oylama Krizi

Ancak nisan ve ağustosta hayat pahalılığının asgari ücrete yansıtılmasına rağmen son belirlenen asgari ücrette bunun göz ardı edildiğini ifade etti. Şahali, hükümeti eleştirerek, insan faktörünü ön planda tutmadığını, hukuki altyapıya zarar verdiğini savundu.

İşletmelerin zamlarla mali durumlarını korumaya çalıştığını, asgari ücretlilerin ise hayat pahalılığına rağmen asgari ücretle yaşamaya mahkum edildiğini belirtti.

Fide Kürşat’ın Yandaşlık Eleştirileri

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Fide Kürşat, “İçişleri Yandaş İşleri” başlıklı güncel konuşmasını gerçekleştirdi.

Kürşat, hükümeti “nöbetçi bakanlık” uygulaması ile eleştirerek, kendilerine yönelttikleri sorulara yanıt alamamaktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Bu durumu kınayarak, bakanların konuşmaları dinlemeye ve sorulara yanıt vermeye davet etti.

Kırsal kesim arazileri, devlet rezervlerindeki arazilerin kiralanması ve organize hayvancılık bölgeleri gibi konulara dikkat çekmek için söz aldığını belirten Kürşat, şeffaf ve adil bir dağıtım yapılmadığını savundu. “Bu işler artık tamamen istismar edilmeye başladı” diyen Kürşat, hükümet yetkililerini eleştirdi ve kamu vicdanının yaralandığını ifade etti.

Kürşat, dağıtımın hangi kriterlere göre yapıldığının bilinmediğini, tek kriterin hükümetle olan organik bağ olduğunu söyledi.

Vadili’deki ağaç yerlerinin dağıtımı konusunda daha önce yaptıkları eleştirilere rağmen herhangi bir adım atılmadığını belirten Kürşat, “Yandaşlarınıza arazi tahsis ettiğinizi gördük.” iddiasında bulundu.

Gençlerin ülkeye olan güveninin sarsıldığını ve birçok gencin haklarının yenildiğini ifade etti.

Kalkınma Planı’nı eleştiren Kürşat, eğer bir planlama yapılacaksa, kimin hayvancı, kimin üretici, kimin çiftçi olduğunun belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ülkede patates ithal edildiğini, bazı üreticilerin arazilerinin “peşkeş” çekildiğini belirtti.

Güzelyurt ve Lefke’de narenciye konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Kürşat, yeni narenciye ağaçlarının ekileceği arazilere destek verilmesine rağmen, diğer tarım ürünleri için benzer bir uygulamanın yapılmadığını ifade etti.

Jale Refik Rogers’ın Yangın Hazırlığı Üzerine Konuşması

Girne Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers, “KKTC yangınlar için ne kadar hazırlıklı?” konulu güncel konuşmasını gerçekleştirdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan Din İşleri Başkanlığı'na Hakan Moral Ataması

Rogers, salonda hükümete mensup vekil ve bakanların bulunmadığını belirterek, bu durumun sorularına yanıt alamama sorununu gündeme getirdi ve eleştirdi.

Son yıllarda yaşanan yangınlar ve bu yangınlara müdahale sırasında itfaiyedeki araç gereç eksiklikleri hakkında bilgi veren Rogers, hükümetin bu yangınlardan ne ders çıkardığını sorguladı.

Geçtiğimiz ay Türkiye’nin Bolu kentinde yaşanan otel yangınına dikkat çeken Rogers, oteldeki yangın tedbirlerinin yetersiz olmasının birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep olduğunu ifade etti.

Mevzuatın, itfaiyenin inşaat projelerine görüş verdiğini ancak binalarda yangın güvenliği tedbirlerinin alınıp alınmadığını denetleme yetkisi olmadığını belirten Rogers, bu konuda gerekli adımların atılmasını talep etti.

Ayrıca, okul binalarında deprem güçlendirmelerine ilişkin çalışmaların son derece yetersiz olduğunu kaydetti.

Rogers, yangından korunma ile ilgili bir tüzük çalışmasının var olduğunu ancak bunun hayata geçirilmediğini ifade ederek, itfaiyenin hem personel hem de araç gereç konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını vurguladı.

Orman Dairesi’nde de başta teşkilat yasası olmak üzere ciddi sorunlar olduğunu ifade ederek, bu konuda gerekli adımların atılmasını istedi. 1980’lerden bu yana orman arazilerinin büyüdüğünü ancak buna paralel olarak kapasite artırımına gidilmediğini belirtti.

Rogers, uzmanlaşmış yangın personeli istihdam edilmesinin önemine vurgu yaparak, KKTC’nin yangınlara karşı daha hazırlıklı hale gelmesi gerektiğini savundu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ