Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kamu Çalışanları ve Emekliler için Önemli Yasa Tasarıları

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kamu çalışanları ve emekliler için hazırlanan önemli yasa tasarıları görüşülüyor. Bu tasarımlar, çalışanların haklarını koruma ve emeklilik düzenlemelerini güncelleme amacı taşıyor.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Kamu Çalışanları ve Emekliler için Önemli Yasa Tasarıları

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Önemli Gelişmeler

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, hükümetin kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarında konsolideyi kaldırarak hayat pahalılığı uygulamasını değiştirmeye yönelik kararının ardından hazırlanan yasa tasarılarının, ilgili Meclis komitesinde ivedilikle ele alınmasına dair tezkereler görüşüldü ve oylandı.

Bu tezkereler, oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantının sunuşlar bölümünde; Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi (Kuruluş Görev ve Çalışmasına Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Sivil Savunma Teşkilatı Personel (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkiler) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasası, Öğretmenler (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı, KT Sosyal Sigortalar değişiklik yasa tasarısı, Sosyal Güvenlik değişiklik yasa tasarısı, Atatürk Öğretmen Akademisi Kuruluş (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivedilik tezkereleri onaylandı.

Güvenlik Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili tezkerenin okunmasının ardından, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman söz aldı.

Erhürman, bu yasa tasarısının ardından diğer yasa tasarılarıyla ilgili ivedilik talebinin geleceğini belirterek, ekonomik yaşamda temel sorunun, piyasada istikrarın olmaması ve bunun alım gücündeki azalma olarak yansıdığını ifade etti.

Erhürman: “Sorun Alım Gücünün Azalması”

  • Erhürman, maaşların artmasının değil, alım gücünün düşmesinin asıl sorun olduğunu vurguladı.
  • Kendilerinin stabil bir para birimine geçiş önerisini gündeme getirdiklerini, ancak bunun kabul edilmediğini ve hayat pahalılığında yeni bir uygulamaya geçildiğini belirtti.
  • Hayat pahalılığının artmasıyla personel giderlerinin ve asgari ücretin yükseldiğini, bu döngünün alım gücünü düşürdüğünü anlattı.

Erhürman, bu durumun insanların Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapma potansiyelini artırdığını ve bunun ekonominin kötü yönetildiğinin bir kanıtı olduğunu ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  Milli Eğitim ve DAÜ Bütçeleri Onaylandı

Ayrıca, geçen yılın üçüncü çeyreğiyle bu yılın üçüncü çeyreği arasında kuzeyden güneye geçişlerin %18 arttığını, güneyden kuzeye geçişlerin ise %11 azaldığını belirtti.

Bu rakamların, kuzeydeki herkesin güneye geçme hakkı olmamasına rağmen gerçekleştiğini vurguladı.

CTP Genel Başkanı Erhürman, bugün geçirilmeye çalışılan yasa tasarısının da etkili olmayacağını savunarak, tasarı ile ilgili eleştirilerini sıraladı.

Kuzeydeki maaş artışlarının, alınan hizmetin azaldığı gerçeğini değiştirmediğini dile getirdi ve konunun milletvekili maaşları üzerinden değil, sigorta emeklilerinin maaşları üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Yapılmaya Çalışılan Sadece Alım Gücünün Daha da Düşmesine Sebep Olacak Bir Adım”

  • Erhürman, piyasadaki istikrarsızlığın bu yasa tasarısıyla ilgili olmadığını, insanların ekonomik sıkıntılar yaşarken Maliye’nin yalnızca maaşları kaldıramamasını eleştirdi.
  • Yapılmaya çalışılanın sadece alım gücünü daha da düşürecek bir adım olduğunu ifade etti.
  • Bu tasarının komiteye gelmesiyle “paparaların” kopacağını ve sigorta emeklilerinin “ümüğünü sıkma” çalışması olduğunu savundu.

İvedilik alınsa bile komitede rakamların tartışılmasıyla kıyametin kopacağını öngördüğünü belirten Erhürman, yapılacak olanın hiçbir kademeye ve sektöre fayda sağlamayacağını savundu. 2026’dan itibaren tüm çalışanların ciddi bir sorunla karşılaşacağını ifade etti.

Erhürman, bu mantıksız talebin ivedilikten arındırılması gerektiğini belirtirken, diğer tasarılar ile ilgili oylarının da reddedileceğini duyurdu.

CTP Genel Başkanı olarak, ekmek sayısıyla ilgili bir şey söylemediğini, ancak ithalat ve narh koyarak çözüm üretemeyeceklerini ifade etti.

İthalat rakamlarının nüfusla ilgili olduğunu, turistlerin başka yerlere kaymasıyla kaybedilen gelirden bahsettiğini vurgulayan Erhürman, mevzuatta fiyatlandırma üzerinden bir cezalandırma olmadığını belirtti.

Fiyat tahribatının bir yılda düzeltilemeyecek bir duruma geldiğini, işçi ve işveren sayısının da artmadığını söyledi.

Erhürman, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile yorum farklılıkları bulunduğunu ifade ederek, kuzey ile güney arasında maaşların eşitlenmesini inkâr etmediklerini, ancak alım gücünün düşüşüne dikkat çekti.

BU HABER SENİN İÇİN  Eğitimde Kaos ve Hükümetin Hesapları

Bu düzenlemelerin alım gücünde bir artış sağlamadığını ve Maliye’ye katkı sunmadığını belirterek, bu nedenle böyle bir düzenlemeye gidilmesini anlamadığını kaydetti.

Şahali’nin Açıklamaları

Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, bu tasarının gerekçesinde hayat pahalılığı ödeneğinin konsolide yapılmaksızın verilmesi maddesinin sigortalıların maaşında değişiklik öngörmediğini belirtti.

Bu durumun zaman kaybına yol açtığını ifade ederek, bunun nedenini sordu.

Şahali, hükümeti, söz konusu tasarıları özensiz hazırlamakla eleştirdi ve her kelimenin birçok insanın hayatını etkileyeceğini unutmamak gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, bu değişikliklerin bedelinin kayıplara yol açacağını ifade etti.

Yerinden söz alan Maliye Bakanı Berova, Şahali’nin okuduğunun doğru olduğunu ancak sehven bir hata yapıldığını, torba yasa yapmaya uygun yasalar olmaması nedeniyle hatanın komite safhasında düzeltileceğini belirtti. Şahali, önceki yılda uygulanan matrahların yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarılmasının nedenini anlamaya ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Hayat pahalılığı %51 iken vergi diliminin %50 artmasının anlamını çözemediğini belirten Şahali, Maliye Bakanı Berova’nın bu durumu eleştirmesi üzerine, hesaplama yönteminin elmalarla armutları karıştırmak olduğunu söyledi.

Bu düzenlemeye beş sendikanın olumlu görüş verdiğini ve ayrıntıların bütçe görüşmeleri sırasında anlatılacağını ifade etti.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra yeniden oluşturulan sürekli komiteler milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ