Daha Adil Bir Dünya Mümkün Paneli: Kıbrıs Sorunu ve BM’nin Rolü

Daha Adil Bir Dünya Mümkün Paneli, Kıbrıs Sorunu ve BM’nin rolünü tartışarak adalet arayışında önemli bir perspektif sunuyor.

Daha Adil Bir Dünya Mümkün Paneli: Kıbrıs Sorunu ve BM’nin Rolü

Daha Adil Bir Dünya Mümkün Paneli Gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyeti İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” panel serisinin bugünkü oturumu, Concorde Otel’de gerçekleştirildi.

Panel, etkileyici bir sinevizyon gösterimi ile açıldıktan sonra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un konuşmalarıyla devam etti.

Altun, panele video konferans aracılığıyla katıldı.

Konuşmaların ardından panel oturumları başladı.

Büyükelçi Başçeri: “BM Çözümsüzlüğe Hizmet Ediyor”

Büyükelçi Başçeri: “BM Çözümsüzlüğe Hizmet Ediyor”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, konuşmasında Birleşmiş Milletler (BM)'nin Kıbrıs meselesindeki tutumuna yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Kıbrıs sorununun uzun yıllardır BM’nin gündeminde olmasına rağmen henüz bir çözüme kavuşturulamadığını vurgulayan Başçeri, “Geçen sene adadaki 60. yıl dönümünü kutlayan BM Barış Gücü, bir 60 yıl daha kalmak için çözümsüzlüğe hizmet etmeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

BM Barış Gücü’nün, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yalnızca meselenin bir tarafı tarafından finanse edildiğine dikkat çeken Başçeri, “Dünyadaki örneklerine baktığınızda bu durum tektir.

Ev sahibi ülke, barış gücünü finanse etmektedir.

KKTC sınırları içinde, ev sahibi ülke anlaşması imzalamadan faaliyet göstermesi, KKTC’nin resmi makamlarının iyi niyetli iş birliğine borçlu olduğu unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Başçeri, her yıl KKTC’nin onayı alınmadan, yalnızca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin verdiği rıza ile BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatıldığını belirterek, bu durumun barış gücünün meşruiyetini sorgulattığını ifade etti.

BM’nin adadaki iki tarafa eşit davranmadığını vurgulayan Başçeri, “Rum tarafının çok sayıda ara bölge ihlaline göz yumulurken, insani bir proje olan Yiğitler-Pile yolunun yapımının hakkaniyetsiz bir şekilde engellenmesi, tarafsız olunmadığını bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  KKTC Cumhurbaşkanlığı - Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis’in Birleşmiş Milletler 78’nci Genel Kurul’da yaptığı konuşmayı BRT’ye değerlendirdi

“Adadaki Barışı Türk Silahlı Kuvvetleri Sağladı”

Büyükelçi Başçeri, Kıbrıs’ta barışın 1974 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sağlandığını belirterek, “Bu barışın yılmaz koruyucusu olmaya devam edeceğiz” dedi.

BM ve dünya kamuoyunun, Kıbrıs Türk halkına başarısızlığı kanıtlanmış modelleri dayatmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Başçeri, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs meselesindeki adil yaklaşımına güvendiklerini ifade etti. “Genel Sekreter Guterres’in, adada taraflar arasında ortak bir zemin bulunmadığını kayda geçirmesi, adil yaklaşımının önemli bir göstergesidir” diye konuştu.

Ertuğruloğlu: “BM Ev Sahipliğindeki Görüşmeler Artık İki Devlet Arasında”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, panelde yaptığı konuşmada, Cenevre’deki zirveye katılım sürecinde yaşanan olaylara değindi.

Rum tarafının, toplantıda yer almasına itiraz ettiğini belirten Ertuğruloğlu, “Çünkü 2021 yılına kadar olan müzakere görüşmeleri, BM himayesinde toplumlar arası görüşmeler olarak nitelendirildiği için dışişleri bakanları toplantılara alınmadı.

Bakanların katılması, hükümetlerinin varlığını ifade edeceğinden, geçmişte hep toplantıların dışında kaldım” dedi.

Ancak 2021’de yapılan müzakerelerde toplantı salonunda yer aldığını hatırlatan Ertuğruloğlu, “Bize göre orada olmamın nedeni, artık görüşmelerin toplumlar arası değil, iki devlet arasında gerçekleşmesiydi.

O dönem Rum tarafı itiraz etmedi ama bu kez itiraz edildi.

BM ise 2021’deki toplantıların kayıtlarını inceledi ve benim içeride olduğumu görünce toplantıya katılım sağlandı” şeklinde konuştu.

Panelistler ve Moderatör

Panelistler ve Moderatör

Panelin moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.

Dr.

Turgay Yerlikaya üstlendi.

Panelde konuşmacı olarak yer alan isimler ise şöyle:

  • Prof.

    Dr.

    Neriman Saygılı (Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı)

  • Mete Tümerkan (Kıbrıs Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni)
  • Prof.

    Dr.

    Deniz İşçioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi)

  • Doç.

    Dr.

    Murat Tüzünkan (Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı)

  • Yard.

    Doç.

    Dr.

    Zeki Akçam (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC Rektör Yardımcısı)

BU HABER SENİN İÇİN  Hafta Sonu Hava Durumu Tahmini: Yağmur ve Serin Hava
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ