Deprem Bölgesindeki Mükellefler İçin Mücbir Sebep Hali Uzatıldı
Deprem sonrası etkilenen mükellefler için mücbir sebep hali uzatıldı. Bu gelişme, vergi yükümlülükleri ve ödemeleri açısından önemli kolaylıklar sağlayacak. Detaylar için makalemizi okuyun.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem felaketinden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin %80’ini kapsayan önemli bir karar alarak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin mücbir sebep halini 31 Mayıs’a kadar uzatma kararı aldı. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, özellikle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde büyük yıkıma neden olmuştu.
Bakan Şimşek, bu kapsamda, 2022 yılı sonu itibarıyla cirosu 2,5 milyon liranın altında olan mükelleflerin mücbir sebep halinin uzatıldığını açıkladı.
Bakanlık, depremlerden etkilenen yerlerde 6 Şubat 2023 itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunanların vergi kanunları açısından mücbir sebep halinde olduklarını kabul etti. Mükelleflerin Yüzde 80’ini Kapsıyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konudaki değerlendirmesinde, deprem bölgesindeki küçük ve orta ölçekli mükellefler için mücbir sebep halinin 6 ay daha uzatıldığını belirtti. Şimşek, “2022 yılı toplam cirosu 2,5 milyon liranın altında kalan 73 bin 87 mükellefin mücbir sebep halini uzatmış olduk.
Böylece, bölgede bulunan mükelleflerin %80’ini kapsama aldık.
Belirlediğimiz 2,5 milyon lira ciro tutarı, 2024 yıl sonu fiyatlarıyla yaklaşık 6 milyon liraya tekabül etmektedir.” dedi.
Kapsama girmeyen mükellefler için de sağlanan imkanlara dikkat çeken Şimşek, “Cirosu 2,5 milyon lirayı aşan mükelleflerin mücbir sebep hali 30 Kasım 2024 tarihi itibarıyla sona erdi.
Depremden dolayı vergi ödevlerini yerine getiremeyecek şekilde etkilenen mükellefler, bağlı bulundukları vergi dairelerine gerekli belgelerle bireysel talepte bulunabilirler.
Bu mükelleflerin durumları ayrıca değerlendirilecektir.” şeklinde konuştu.
24 Aya Kadar Taksit İmkanı
Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı, konuya ilişkin detayların yer aldığı bir sirküler hazırladı.
Sirkülerde, 1 Ocak 2023 ile 6 Şubat 2023 tarihleri arasında bu yerlerde işe başlayan mükellefler ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti bulunmayan, sadece gayrimenkul sermaye iradı, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlar yönünden gelir vergisi mükellefi olanların da mücbir sebep halinin uzatıldığı belirtildi.
Bu yerlerde mücbir sebep hali uzatılan mükelleflerin, mücbir sebep süresince ertelenmiş beyannamelerine ilişkin beyan ve ödeme süreleri için özel bir takvim oluşturuldu.
Bakanlık, aylık, üç aylık ve yıllık vergi beyannameleri için vergi türleri itibarıyla farklı beyanname verme ve ödeme süreleri belirledi.
Ayrıca, deprem bölgesinde kayıtlı araçların motorlu taşıtlar vergisi ödeme sürelerinin uzatılması da uygun görüldü.
Bu kapsamda, 2023 yılı ikinci taksiti, 2024 yılı birinci ve ikinci taksitleri ile 2025 yılı birinci taksiti için ödemelerin 30 Haziran’a kadar yapılması gerekmektedir.
Ek olarak, mücbir sebep hali uzatılan borçlular, taksitlendirme talebinde bulunma imkanına sahip.
Gerekli şartları taşıyanların borçları, faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Mücbir sebep hali uzatılan mükellefler, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamındaki başvurularını 31 Ağustos’a kadar yapabilecekler.
Mükellefler, peşin ödeme dahil ilk taksitlerini 30 Eylül salı günü sonuna kadar, diğer taksitlerini ise bu taksiti takip eden aylık dönemler halinde ödeyebilecekler.