Dijital İstanbul nedir? İstanbul Valisi’ne sorduk!

İstanbul Valiliği, kentin güçlü kültürel mirasını teknolojiyle buluşturmak ismine yeni bir adım attı: Dijital İstanbul Projesi. Ziraat İştirak Bankası’nın dayanağı ve Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ulusal Saraylar Başkanlığı …

Dijital İstanbul nedir? İstanbul Valisi’ne sorduk!

İstanbul Valiliği, kentin güçlü kültürel mirasını teknolojiyle buluşturmak ismine yeni bir adım attı: Dijital İstanbul Projesi.

Ziraat İştirak Bankası’nın dayanağı ve Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ulusal Saraylar Başkanlığı ile Vilayet Müftülüğü üzere paydaşların iş birliğiyle hayata geçirilen proje, kültür varlıklarına dair bilgiyi daha erişilebilir hale getiriyor.

Proje kapsamında, tarihi yapıtların yanına yerleştirilen kare kodlu panolar sayesinde ziyaretçiler, yanlışsız ve süratli bilgiye çarçabuk ulaşabiliyor.

Dijital İstanbul nedir? İstanbul Valisi’ne sorduk!

Dijital İstanbul’un birinci evresinde, İstanbul’un en çok ziyaret edilen 200 tarihi yapısına kare kod teknolojisine sahip bilgi panoları yerleştirildi.

Panolar, 60 metre aradan dahi okunabilir bir halde tasarlandı.

Böylelikle ziyaretçiler hem alanda hem de uzaktan bu bilgilere ulaşabiliyor.

Proje, gelecekte İstanbul’daki tüm tarihi yapıtları kapsayacak halde genişletilecek.

Dijital İstanbul, global bir kullanıcı kitlesine hitap etmek gayesiyle Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere beş lisanda hizmet sunuyor.

Panolardaki kare kodları akıllı aygıtlarıyla okutan kullanıcılar, yapıtların tarihçesi ve kıymeti hakkında bilgi edinebiliyor.

Ayrıyeten sesli anlatım özelliği, bilgilerin kolay kolay anlaşılmasını sağlıyor.

İstanbul Valisi Davut Gül, projenin tanıtım programında yaptığı konuşmada, son 20 yılda tarihi yapıtların ihyasında büyük bir atılım yapıldığını vurguladı.

Vali Gül, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum, ecdat yadigarı yapıtları tekrar gün yüzüne çıkardı.

Bu projenin birinci etabında 200 mescitte kare kod uygulamasını hayata geçirdik. İlerleyen etaplarda bu sayı 600’e çıkacak.

Türkiye genelinde 40 bine yakın tescilli yapıtımız var.

Bu projeyi daha da genişleterek, sponsorlarımızın dayanağıyla tarihi ve kültürel mirasımıza hak ettiği pahası kazandırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Proje, sadece bilgilendirme değil, tıpkı vakitte etraf dostu ve sürdürülebilir yapısıyla da dikkat çekiyor.

BU HABER SENİN İÇİN  Google büsbütün yeni işletim sistemini tanıttı!

Vali Gül, bilgilerin dijital ortamda korunmasını ve güncellenebilir bir altyapı sunmasını takdir ederek projeyi hayata geçiren firmaya teşekkürlerini iletti.

Dijital İstanbul, teknolojiyle kültürün buluştuğu bu yenilikçi yaklaşımla, İstanbul’un tarihi zenginliklerini hem lokal hem de memleketler arası ziyaretçilere tanıtmayı amaçlıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ