Dünya Ekonomi Forumu’nda Büyümenin Geleceği Tartışıldı

Dünya Ekonomi Forumu’nda, küresel ekonomik büyümenin geleceği ele alındı. Uzmanlar, sürdürülebilir kalkınma, dijital dönüşüm ve yenilikçi stratejilerin önemini vurgulayarak, dünya ekonomisinin karşılaştığı zorluklara çözümler sundular.

Dünya Ekonomi Forumu’nda Büyümenin Geleceği Tartışıldı

Dünya Ekonomi Forumu’nda “Büyümenin Geleceği” Üzerine Tartışmalar

Dünya Ekonomi Forumu’nun “Büyümenin Geleceği” başlığı altında gerçekleştirilen oturumda, uluslararası ekonomik meseleler ve inovasyon konularında önemli isimler bir araya geldi.

Suudi Arabistan Planlama Bakanı Ali İbrahim, Banco Santander CEO’su Ana Botin, Nasdaq CEO’su Adena Friedman ve ABD’nin eski Hazine Bakanı Larry Summers, büyümenin dinamikleri üzerine görüşlerini paylaştı.

Ali İbrahim: İnovatif İnsan Sermayesine Dikkat Çekiyor

Suudi Arabistan Planlama Bakanı Ali İbrahim, teknolojinin yıkıcı etkisini, doğru ekonomik kararlarla yapıcı hale getirmenin mümkün olduğunu vurguladı. “Globalizasyondan yeni nesil globalizasyona geçiyoruz.

Farklılıklar olsa da bu, fon akımlarının sona ereceği anlamına gelmez. İstikrarlı bir şekilde olumluya çevirmek için çaba göstermeliyiz. İnsan sermayesine yatırım yapmak, hedefiniz ne olursa olsun kaçınılmaz bir gereklilik.” şeklinde konuştu.

Teknolojik yıkıma karşı kapasite inşa edebilmenin, ekonomiye daha fazla inovatif insan sermayesi çekebilmekle mümkün olduğunu belirten İbrahim, bunun büyüme açısından büyük bir kaldıraç işlevi gördüğünü ifade etti.

Ana Botin: Üretim Kadar Bölüşüm ve Dağılıma da Önem Verilmeli

Banco Santander CEO’su Ana Botin, büyümeye ulaşmanın en önemli yollarından birinin bölünmüşlük, sürdürülebilirlik ve yapay zeka gibi dönüşüm alanlarının doğru bir şekilde yönetilmesi olduğuna dikkat çekti.

Kamu sektörünün yüksek borç yükü nedeniyle bu alanlarda ilerlemenin zorlaştığını belirten Botin, özel sektörün hızlı hareket edebilmesinin ve varlık üretebilmesinin anahtar olduğunu söyledi.

Ayrıca, üretilen varlıkların doğru bir şekilde dağıtılmasının önemini vurguladı: “Verimlilik çok önemli.

BU HABER SENİN İÇİN  İngiltere'de Tahvil Faizlerinde Tarihi Yükseliş

Ardından bölüşümün doğru bir şekilde yapılması, varlıkların yeniden dağıtımını gerektiriyor.” dedi.

Botin, Avrupa’nın neden geride kaldığına da değinerek, “Avrupa’da birçok büyük fırsat var; birçok startup mevcut.

Ancak bu girişimler, iş başladıktan sonra ABD’ye kaçıp gidiyor.

Avrupa’da basitleştirme konusunda yapılması gereken çok şey var.

Düzenleme ve gözetim süreçlerinin daha hızlı ilerlemesi gerekiyor. Önce bir durup yeni düzenleme yapmadan nerede bulunduğumuzu anlamamız şart.” ifadelerini kullandı.

Adena Friedman: Büyüme Kaza ile Olmuyor

Nasdaq CEO’su Adena Friedman, büyümenin kazayla oluşmadığını, her türlü unsurun bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.

Bir sistemin tüm unsurlarının uyum içinde çalışması gerektiğini ifade eden Friedman, eğitim sisteminin yenilik ve yaratıcılık üretmesi gerektiğini, hukukun üstünlüğünün ise teknoloji şirketlerinden hane halkına kadar herkesin haklarını koruması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, fonlama sistematiğinin de etkili bir şekilde işlemesi gerektiğine dikkat çekti.

Kamusal politikaların, regülasyonların ve vergi politikalarının büyüme üzerinde ya destekleyici ya da baskı yapıcı bir rol oynayabileceğini belirten Friedman, globalleşmenin bu fonlama sistematiğinin yıllar içinde doğru işlediğini ifade etti.

Dünyada iş yapmanın en büyük engelinin karmaşıklığın artması olduğunu söyleyen Friedman, regülasyonun bu karmaşıklığı takip edebilmek için sıkı olması gerektiğini belirtti. “Akıllı regülasyonlar, büyümeyi öldürmemeli, aksine geliştirmelidir.” dedi. Örneğin, bankalara yapılacak doğru alanlarda yüzde 10-15’lik vergi ve düzenleme kolaylıklarının, ekonomiye yaklaşık 1 trilyon dolarlık bir kaynak yaratabileceğini belirtti.

Larry Summers: Hükümetlere Büyüme İçin Dört Öneri

ABD’nin eski Hazine Bakanı Larry Summers, büyümenin belirli bir noktadan sonra yavaşlamasının kaçınılmaz olup olmadığı sorusuna, “Teknolojik gelişim, fosil yakıtlardan uzaklaşma, sağlık endüstrisinin yeni unsurlar üretmesi ve yapay zekanın potansiyeli gibi konuları tartışıyoruz.

Ancak bunların hepsinin gelişimi, her şeyin her zaman iyi gideceği anlamına gelmiyor.” yanıtını verdi.

BU HABER SENİN İÇİN  Google, Gemini’nin en yeni yapay zeka modelini yaygınlaştırıyor!

Summers, ilk olarak bu yatırımların kamu borcu olarak yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, “ABD’de borç zaten sürdürülebilir durumda değil.

Borçlar kontrol altına alınmak zorunda.” dedi. İkinci olarak, sistemlerin herkes için çalışması gerektiğini dile getirerek, “Bu durumu tüm ülkelerde gözlemliyoruz; sistemler istendiği gibi gelişmiyor.

Adil bir dağılım için formül bulmak kaçınılmaz.” ifadelerini kullandı.

Summers, üçüncü olarak global ekonomide hiçbir ülkenin tek başına başarılı olamayacağını belirtti: “ABD ekonomisinin stratejisi tek başına var olmayı hedefliyorsa, bunu başaramaz.

Müttefikler olmadan başarılı olma şansınız yoktur.” dedi.

Dördüncü olarak, tüm hükümetlerin alınan kararların uygulanabilirliğinin önemini anlaması gerektiğinin altını çizen Summers, “Doğru bir şekilde uygulama aşamasına geçemeyen hiç kimse başarılı olamaz.” vurgusunu yaptı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ