ESPA Yönetim Kurulu Basın Toplantısı: Ülke Yönetiminde Reform İhtiyacı

ESPA Yönetim Kurulu, ülke yönetiminde reform ihtiyacını ele almak üzere basın toplantısı düzenliyor. Bu önemli etkinlikte, yönetim stratejileri ve gelecekteki adımlar hakkında detaylı bilgi paylaşılacak.

ESPA Yönetim Kurulu Basın Toplantısı: Ülke Yönetiminde Reform İhtiyacı

ESPA Yönetim Kurulu Basın Toplantısı Düzenledi

ESPA Yönetim Kurulu Basın Toplantısı Düzenledi

Kuruluş süreci başarıyla tamamlanan Ekonomi ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (ESPA), Yönetim Kurulu tarafından önemli bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda, ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülkenin yönetiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, iş insanları olarak inisiyatif alma kararı aldıklarını belirtti.

Ülkenin Yönetimindeki Sorunlar

ESPA Başkanı Mete Boyacı, yaptığı konuşmada, “Son dönemlerde ülkemizde Anayasa, yasalar ve temel demokratik prensipler ihlal edilmektedir; halkın iradesini temsil eden Cumhuriyet Meclisi etkin bir biçimde çalıştırılmamaktadır.

Hukuka aykırı alınan keyfi kararlar uygulanmaya çalışılmakta, toplumsal uzlaşı ve katılımcılık gibi temel değerler sıklıkla göz ardı edilmektedir.

Tüm bunlar yaşanırken, sağlık, eğitim, kamu atamaları ve ihaleler gibi birçok alanda skandallar meydana gelmekte; kamu hizmetlerinin kalitesi düşmekte ve çeşitli riskler ortaya çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İş İnsanlarının Sorumluluğu

Boyacı, “Bu durum, her geçen gün siyaset kurumuna olan güveni zayıflatmakta ve toplumu umutsuzluğa sürüklemektedir.” diyerek, sözlerine şöyle devam etti: “Hükümet, köklü sorunlara kalıcı çözümler bulmak yerine, kişisel menfaatleri ve günü kurtarma çabaları içinde görünmektedir.

Kısacası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) iyi bir yönetimden yoksundur.

Uzun zamandır sivil toplum ve iş insanları olarak toplumsal görevlerimizi yeterince yerine getirmediğimizin farkındayız.

Bu nedenle, bu durumun oluşmasında bizlerin de sorumluluğu olduğu gerçeğini kabul ediyoruz.

Bu bilinçle, iş insanları olarak bir inisiyatif almaya karar verdik. Şu an içinde bulunduğumuz durum bir kader değildir.

Uygulanacak köklü reformlarla ülkemizin, hepimiz için daha yaşanabilir ve sosyal adaletin sağlandığı bir yer olabileceğine inanıyoruz.”

Şeffaflık ve İyi Yönetişim İlkeleri

Mete Boyacı, “Şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık, kapsayıcılık ve hukukun üstünlüğü gibi iyi yönetişim ilkelerinin esas olduğu bir devlet yapısının, ülkedeki belirsizlik ve istikrarsızlığı ortadan kaldırabileceğine inanıyoruz.” dedi.

BU HABER SENİN İÇİN  CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'dan Basın Açıklaması

Boyacı, “Bu tür bir yapı, KKTC’nin sürdürülebilir kalkınma eksenine girmesini sağlayacaktır.

Sınırlı kaynakların doğru ve etkin kullanımı, rekabete dayalı serbest piyasa mekanizmasının işler hale gelmesi mümkündür.

Liyakate dayalı, etkin ve parti siyasetinden bağımsız bir bürokrasi ile güçlü denetim mekanizmaları oluşturulabilir.

Verginin tabana yayıldığı ve vergi adaletinin sağlandığı bir yapıda, kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi ve altyapı yatırımları için gerekli mali kaynakların ortaya çıkması mümkündür.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen, makroekonomik göstergeler ülkemizde böyle bir potansiyelin var olduğunu göstermektedir.

Yetişmiş insan gücümüz de bu potansiyeli gerçekleştirebilecek niteliktedir.” şeklinde konuştu.

Toplumsal Uzlaşı Çağrısı

ESPA Başkanı Boyacı, açıklamalarına devam ederek, “Bizler, böyle bir idari yapının oluşturulabilmesi için tüm kesimlerin bir araya gelip katkı koyacağı bir toplumsal uzlaşıya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Bu sürecin etkin ve çözüm odaklı bir şekilde yürütülebilmesi için rasyonel ve bilimsel veriye dayanan bir tartışma zemini oluşturulması şarttır. Ülkenin sorunlarının ‘ne’ olduğunu saptamak kolay görünse de, bunların ‘nasıl’ giderileceğini objektif olarak belirlemek ve bunun üzerinde toplumsal uzlaşı oluşturmak oldukça zordur.

Daha da zor olanı, bulunan çözümleri hayata geçirmektir. Ülke şartlarına uygun politika önerilerinin oluşturulması ve bunların hayata geçirilebilmesi için önemli bir boşluk bulunduğunu tespit ettik ve bu boşluğu doldurmak adına ortak hareket etme kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

ESPA’nın Kuruluş Süreci

Boyacı, “Bu doğrultuda, ekonomi ve iyi yönetişim odaklı bir düşünce kuruluşu olan ESPA’nın kuruluş sürecini tamamlamış bulunuyoruz.

Kamu yararını gözeten ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olarak ESPA, faaliyetlerini tarafsız bir biçimde; çok sesliliğe ve toplumun çeşitli kesimlerinin katılımına olanak tanıyacak şekilde yürütecektir.” dedi.

Fedakarlık ve İş Dünyası Üzerine Düşünceler

“Çıktığımız yolun uzun ve meşakkatli bir yol olduğunun bilincindeyiz.” diyen Boyacı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ne yazık ki, ülkemizin her yanını sarmış olan sorunlar kısa sürede çözülebilecek türden değildir.

BU HABER SENİN İÇİN  “Tarihin Tanıklığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” adlı kitap tanıtıldı

Köklü reformların gerekliliği söz konusu olduğunda, taşların yerinden oynaması ve pek çok toplumsal kesimin olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır.

Hiçbir dönüşüm veya değişim fedakarlık yapılmadan gerçekleştirilemez.

Uzun vadeli istikrar ve refah için kısa vadede fedakarlıkta bulunması gereken kesimlere iş dünyası da dâhildir.

Bu manifesto ve açık davette imzası bulunan bizler, bu durumun farkında olduğumuzu beyan eder ve ülke menfaatinin gerektirdiği durumlarda yaşanması muhtemel sıkıntıları aşma yolunda birlikte hareket etme taahhüdünde bulunuruz.

Aynı zamanda, benzer kaygıları taşıyan ve yukarıda ifade edilen ilkeleri paylaşan tüm kesimleri iş birliği yapmaya ve istişarede bulunmaya içtenlikle davet ediyoruz.”

Boyacı tarafından yapılan manifesto ve açık davete şu isimler imza attı:

  • Candan Avunduk
  • Mete Boyacı
  • Hasan Dörtgazi
  • Adem Kaan Kaner
  • Serhan Kombos
  • Müsteyde Onbaşı-Ruhi
  • Bertan Özberkman
  • Yağmur Özyalçın
  • Selen Necat-Gürkan
  • Ahmet Noyan
  • Mehmet Saydam
  • Vargın Varer
  • Engin Yeşilada

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ