Girne Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Kentsel Proje İş Birliği
Girne Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi, kentsel projelerde iş birliği yaparak bölgenin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. Bu ortaklık, sürdürülebilir şehircilik ve yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.

Girne Belediyesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi İş Birliğiyle Önemli Proje Toplantısı
Girne Belediyesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Kentsel Araştırmalar ve Geliştirme Merkezi’nin iş birliğiyle düzenlenecek olan önemli projenin ikinci oturumu için Girne Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Proje Koordinatörü ve Kent Orman Yaşam Atölyesi Kurucusu Dr.
Nejla Kılınç, DAÜ Kent – AG Merkez Başkanı Prof.
Dr. Şebnem Hoşkara, Akademisyen Doç.
Dr.
Nevter Zafer, Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, Şehir Plancıları Odası Başkanı Berkay Ramiz, YDÜ Öğretim Üyesi Doç.
Dr.
Buket Asilsoy ve Girne Belediyesi Projeler Bölümü Sorumlusu Yüksek Mimar Anıl Çağdan katıldı.
Proje, Girne Belediyesi hudutları içinde bulunan 20 Temmuz Stadyum Bölgesi’ni pilot bölge olarak belirleyerek kentsel yoğunlaşma içerisinde şehrin yeşil alanlarla buluşmasını sağlamak amacıyla akademik ve bilimsel çalışmaları kapsıyor.
Programa, Türkiye’nin dört farklı üniversitesinin Şehir ve Bölge Planlama ve Orman Mühendisliği bölümlerinden seçilen 8 öğrenci ile KKTC üniversitelerinden seçilen 8 öğrenci olmak üzere toplam 16 öğrenci ve birçok eğitmen katılım gösteriyor.
Eğitimler, disiplinler arası bir yaklaşımla teorik bilgilerin sahadaki uygulamalarla desteklenmesi hedefiyle gerçekleştirilecek.
Kılınç: “Şehrin tarihinde yer edinecek bir proje”
Proje Koordinatörü Dr.
Nejla Kılınç, toplantıda yaptığı konuşmada, çok özel bir buluşma amacıyla bir araya geldiklerini vurguladı.
Kıbrıs’a mesleki anlamda ilk seyahatinin 34 yıl önce olduğunu belirten Kılınç, bu nedenle projenin kendisi için ayrıca özel bir anlam taşıdığını ifade etti.
Kılınç, aynı duyguların Kıbrıs’taki öğrenciler için de geçerli olduğunu belirtti.
Oturumun Kıbrıs’ta yapılması fikrinin, geçtiğimiz yıl Mağusa’da düzenlenen bir yarışmada ortaya çıktığını söyleyen Kılınç, Girne Belediyesi, üniversiteler ve meslek odalarının olumlu yanıt vermesiyle projenin hayata geçtiğini vurguladı.
Kent Orman Yaşam Atölyesi’nin amacının mimar, mühendis ve şehir plancıları gibi meslek gruplarının bir arada çalışmasını sağlamak olduğunu belirten Kılınç, bu meslek gruplarının işbirliği eksikliğinin olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.
Multidisipliner Mekansal Planlama çerçevesinde düzenlenecek eğitimlere dört meslek grubunun dahil olacağını ekleyen Kılınç, bu projenin şehrin tarihinde önemli bir yer edineceğini ifade ederek, projenin hayata geçmesini sağlayan herkese teşekkür etti ve öğrencilere başarı diledi.
Hoşkara: “Aynı dili konuşarak çalışmalıyız”
DAÜ Kent – AG Merkez Başkanı Prof.
Dr. Şebnem Hoşkara, organizasyona katkı sağlayan herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bu projeye dahil olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.
DAÜ Kent – AG Merkezinin benzer amaçlar doğrultusunda hareket eden bir merkez olduğunu belirten Hoşkara, mimarlık ve mühendislik ile şehir planlamanın yanı sıra sosyoloji, psikoloji, ekonomi gibi diğer meslek alanlarının da projeye dahil edilmesinin doğru yapılaşma sonuçları elde edilmesinde büyük önem taşıdığını ifade etti.
Hoşkara, hep birlikte ve aynı dili konuşarak çalışmanın önemine vurgu yaparak, amacın çevreye en olumlu katkıyı sağlamak olduğunu belirtti.
Ayrıca, organizasyonun bir araya topladığı birçok meslek grubu ve eğitimcinin farklı konularda işbirliği içerisine girmesine olanak tanıyacağını ifade etti.
Olguner: “Yaşam kalitesinin artmasında önemli bir etken”
Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, meslek gruplarının multidisipliner bir şekilde hareket etmesinin, çevredeki yaşam kalitesinin artmasında önemli bir faktör olduğunu vurguladı.
Olguner, Mimarlar Odası ve paydaş meslek grupları olarak bu çizgide hareket ettiklerini belirtti.
Bu önemli çalışmada yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Olguner, oda olarak her zaman bu tür çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.
Ramiz: “Multidisipliner yapı şart”
Şehir Plancıları Odası Başkanı Berkay Ramiz, planlamanın multidisipliner bir olgu olduğunu belirterek, şehir plancılığının birçok meslek dalı ile dolaylı veya direkt ilişki içinde olduğunu ifade etti. Şehir planlamanın, bir kentin vizyonunu belirleyip, 20 yıl sonraki fotoğrafını çekmek ve bu doğrultuda kararlar üretmek olduğunu vurgulayan Ramiz, tüm bu çalışmaların ancak multidisipliner bir yaklaşımla hayata geçirilebileceğini belirtti.
Şenkul: “Sorunlar ancak ilim ve bilim ışığında çözülebilir”
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, 2010 yılında hayata geçirilen kat artırımı ile Girne’nin tahmini olarak 10 yıllık bir nüfus alma süreci yaşadığını hatırlatarak, bu plansızlığın sonuçlarının herkes tarafından hissedildiğini ifade etti.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek saha çalışmalarının yapılacağı alan hakkında bilgi veren Şenkul, projenin tamamlanmasının Girne Belediyesi’nin kurumsal bilgi dağarcığına büyük katkı sağlayacağını, ayrıca sonuçların ilgili alana uygulanabilme imkanının doğacağını belirtti. Şenkul, bir şehri ileriye taşımanın, o şehrin insanları tarafından sevilmesinden geçtiğine dikkat çekerek, bu tür projelerin şehrin gelişmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
Plansızlığın sonuçlarının Girne ve İskele gibi şehirlerde yaşandığını belirten Şenkul, Karpaz için de benzeri bir durum yaşanmasından endişe duyduğunu ifade etti.
Karpaz’ın kalıcı bir şekilde korunmasını sağlayacak planların hayata geçirilmemesinin ülke için büyük bir kayıp olacağına işaret eden Şenkul, sürdürülebilirliğin şehir planlamada zorunlu bir unsur olduğunu vurguladı.
Benzer sorunların Avrupa şehirlerinde de görüldüğünü belirten Şenkul, plansızlığın artık global bir sorun haline geldiğini açıkladı.
Bu sorunların yalnızca ilim ve bilim ışığında çözülebileceğini ifade eden Şenkul, projeye katkı sağlayan herkese teşekkür etti.