Güney Kıbrıs’ta İnsan Kaçakçılığı Soruşturması ve Tutuklama
Güney Kıbrıs’ta insan kaçakçılığına dair yapılan soruşturmalar ve yürütülen tutuklama işlemleri hakkında detaylı bilgi edinin. Bu olayın arka planı, etkileri ve yetkililerin aldığı önlemler üzerine kapsamlı bir içerik.
Güney Kıbrıs’ta İnsan Kaçakçılığı Soruşturması
Güney Kıbrıs’ta, Pakistan vatandaşı bir kişinin polis tarafından sınırda vurularak hayatını kaybetmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan M.AU, sabah saatlerinde Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.
Zanlı, insan kaçakçılığı suçlamasıyla teminata bağlandı.
Polis çavuşu Cemil Basri, mahkemede olguları detaylı bir şekilde aktardı.
Polis, zanlının 5 Ocak 2025 tarihinde Akıncılar köyünün güneyinde ismi henüz tespit edilemeyen dört yabancı şahsı, MD120 plakalı aracıyla güneye geçirdiğini belirtti. 6 Ocak 2025 tarihinde güneyde Pakistanlı bir şahsın ölü olarak bulunduğu bildirildi.
Bu ölümün insan kaçakçılığı ile bağlantılı olduğu düşünülüyor.
Polis, zanlının 15 Ocak’ta aracının yanında Girne Limanı’ndan çıkış yaparken yakalandığını ve tutuklandığını ifade etti.
Zanlıya ait aracın emare alındığı belirtildi.
Araçta yapılan incelemelerde arka kaputun bir kısmının yeni boyandığı, ayrıca kurşun deliğinin boya ile kapatıldığı tespit edildi.
Polis memuru, zanlının üzerinde bir adet cep telefonunun bulunduğunu ve bunun emare alındığını, ancak olayda kullandığı diğer telefonun henüz bulunmadığını kaydetti.
Rum polisi tarafından Bilgi Değişim Ofisi aracılığıyla kendilerine gönderilen yazıda, güneyde ölü bulunan şahsın adının Shoib Khan olduğu belirtildi.
Yapılan muhaceret kontrolünde, Shoib Khan’ın 29 Kasım 2021 tarihinde KKTC’ye 60 günlük vize ile giriş yaptığı, fakat ülkeden yasal bir çıkışının olmadığı açıklandı.
Polis, Bilgi Değişim Ofisi aracılığıyla gönderilen yazıda bazı şahıslarla ilgili daha fazla araştırma yapılmasının talep edildiğini belirtti.
KKTC makamlarının da Bilgi Değişim Ofisi’ne yazı yazarak bazı bilgiler talep ettiğini ifade eden polis, meseleyi geniş çaplı bir soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.
Zanlının, araştırmaların geri kalan kısmına etki edemeyeceğini belirten polis, teminat talep etti.
Savcı Behrat Mavioğlu, insan kaçakçılığı suçunun 5 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü ifade etti.
Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Nuray Necdet, zanlının yargılanıncaya kadar yurtdışına çıkışının yasaklanmasına, 60 bin TL nakit teminat yatırmasına, KKTC vatandaşı iki kefilin 400’er bin TL değerinde kefalet senedi imzalamasına ve haftada bir gün polise ispat-ı vücutta bulunmasına karar verdi.