Hristodulidis: Kıbrıs Sorunu için Yeniden Müzakere Çağrısı

Hristodulidis, Kıbrıs Sorunu’nun çözümü için yeniden müzakere çağrısında bulundu. Uluslararası toplumun desteği ile kalıcı bir barış sağlanabileceğini vurguladı. Detaylar ve gelişmeler için yazımızı okuyun.

Hristodulidis: Kıbrıs Sorunu için Yeniden Müzakere Çağrısı

Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’in Açıklamaları

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs’taki mevcut fiili durumun Rumlar için bir seçenek olmadığını vurguladı. Fileleftheros gazetesine verdiği röportajda, 1973 yılında, harekattan yalnızca altı ay önce dünyaya geldiğini ve bölünmüş bir ülkede büyümüş olmanın verdiği derin hisleri paylaştı.

Ailesinden, Kıbrıslı Türkler ile Rumların uyum içerisinde yaşamalarına dair çok sayıda güzel hikaye dinlediğini belirten Hristodulidis, ülkesini yeniden birleştirmek için sorumluluk hissettiğini ifade etti.

Hristodulidis, her geçen yıl daha fazla zorlukla karşılaştıklarını ve Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde ve Avrupa Birliği (AB) ilke ve değerleri zemininde yeniden müzakerelere başlanması gerektiğini belirtti.

Türkiye hükümetinin Rum Hükümeti ile karşılıklı diyalogu reddetmesinin oldukça olumsuz bir durum olduğunu kaydetti.

Hristodulidis, “Konuşmazsak, tartışmazsak, sorunlara çözüm bulma olasılığını dahi düşünemeyiz.” dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanınmadığını hatırlatan Hristodulidis, Yunanistan ile Türkiye arasında olumlu bir yeniden yakınlaşma sürecinin yaşandığını ve bunu, mesajlar göndermek için değerlendirdiklerini belirtti.

Kıbrıs’ın, İsrail, Filistin, Mısır, Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelerle oldukça iyi ilişkiler içinde olduğunu, ancak kendileriyle konuşmak istemeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Yeni Osmanlıcılık politikası ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türkiye’ye ilhakı konusundaki sorulara da değinen Hristodulidis, böyle bir ihtimalin asla gerçekleşmemesi gerektiğini ve bunun uluslararası hukukun ciddi bir ihlali anlamına geleceğini ifade etti.

Türkiye’nin her zaman Kıbrıs’ın birkaç yüz kilometre ötesinde olacağını belirten Hristodulidis, eğer siyasi irade varsa, müzakere ve çözüm yollarının her zaman açık olduğunu dile getirdi.

Kendisine ait olan kazan-kazan (win-win) senaryoları oluşturmanın mümkün olduğunu belirten Hristodulidis, her iki taraf için de fayda sağlayacak bir anlaşmanın yapılabileceğine inandığını ifade etti.

BU HABER SENİN İÇİN  KKTC'de Elektrik Arz Güvenliği Toplantısı

Türkiye’nin AB’ye daha fazla yakınlaşabileceğini ve uluslararası hukuka saygı göstermeyen bir ülke yerine, AB’ye yakın bir ülke konumunda olmasını tercih ettiklerini söyledi.

Röportajında Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki ilişkilere de dikkat çeken Hristodulidis, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi olarak Kıbrıs için önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi’nde her altı ayda bir tartışıldığını hatırlatan Hristodulidis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘dan, Türkiye’ye baskı yapmasını talep ettiğini kaydetti.

Fransa’nın, Doğu Akdeniz’in stratejik önemini bilen ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ