İsias Otel Davası: Ailelerin Adalet Arayışı ve Gerekçeli Karar Süreci
İsias Otel Davası, ailelerin adalet arayışını ve gerekçeli karar sürecini derinlemesine ele alıyor. Bu içerikte, davanın detayları, yaşanan süreçler ve mağdur ailelerin hikayeleri ile adaletin peşindeki mücadeleleri keşfedin.
İsias Otel Davası: Ailelerin Adalet Arayışı Devam Ediyor
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremde, Adıyaman’daki İsias Otel’de hayatını kaybeden öğrenci, öğretmen ve velilerin anısını yaşatmak amacıyla kurulan derneğin basın toplantısına, hayatlarını kaybedenlerin aileleri katıldı. Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ve Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı’nın Açıklamaları
Esendağlı, Adıyaman 3.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın gerekçeli kararının sisteme yüklendiğini ve kendilerine de ulaştırıldığını belirtti.
Gerekçeli kararın 395 sayfadan oluştuğunu ifade eden Esendağlı, “Ancak kararın içeriğine baktığımızda, büyük bir kısmının duruşma tutanaklarının birleştirilmesinden ibaret olduğunu görüyoruz.
Gerekçenin tesisiyle ilgili olarak mahkemenin daha önce sanıkların yüzüne okuduğu mahkumiyet, cezalandırma ve beraat kararları niteleniyor.” dedi.
Esendağlı, “Kararda, davanın en büyük tartışma noktası olan sanıkların işledikleri fiilin ‘bilinçli taksir mi, olası kast mı?’ olduğuna dair hukuki bir gerekçe bulmak mümkün değil.” diyerek, sanıkların farklı cezalara hükmedilmesinin mahkeme tarafından yeterince izah edilmediğini vurguladı. “Çok kısa sürede, Ankara’ya gidip avukatlarımızla meselenin teknik çalışmasına başlayacağız.
Bu kararın hukuki açıdan nasıl ele alınması gerektiği ve teknik görüş oluşturacak olan ailelerimizi temsil eden avukatlarımızla birlikte çalışacağız.” şeklinde konuştu.
İstinaf Süreci ve Beklentiler
İki haftalık istinaf süresinin başladığını belirten Esendağlı, İstinaf Mahkemesi’nin Gaziantep’teki Bölge Adliye Mahkemesi olduğunu açıkladı.
Karardaki izahat eksikliğinin İstinaf Mahkemesi’nde değerlendirilmesi gereken önemli bir husus olduğunu dile getiren Esendağlı, “Sanık tarafının da bir istinaf dosyalaması bizim beklentilerimiz arasında.” dedi. İstinaf Mahkemesi’nin geniş yetkilere sahip olduğunu, dosya üzerinden inceleme yapma, tanık dinleme ve ek delil kabul etme gibi imkanlarının bulunduğunu vurguladı.
DPÖ Müsteşarı Durali Güçlüsoy’un Mesajları
Başbakanlık DPÖ Müsteşarı Durali Güçlüsoy, gerekçeli kararın açıklanmasının yeni süreçlerin başlaması anlamına geldiğini ifade etti. “15 günlük bir süremiz var ve bu süreyi iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” diyen Güçlüsoy, avukatlar ve ailelerle birlikte yeni bir durum değerlendirmesi yaparak sürecin yakından takip edileceğini belirtti. 6 Şubat depreminin ardından yürütülen arama kurtarma çalışmaları ve hukuki mücadelenin sadece Şampiyon Melekler için değil, Türkiye’nin geleceği için olduğunu vurguladı.
“Mücadelemiz insanlık içindir” diyen Güçlüsoy, İsias Otel’deki yıkımın normalleştirilemeyeceğini ve küçümsenemeyeceğini kaydetti. “Toplam 72 can, belgelerle kanıtlanmış usulsüzlüklerle, yasa dışılıkla ve inşaat suiistimaliyle yapılan bir moloz yığınında yaşamlarını kaybetmiştir.” şeklinde konuşarak, yaşananların bir daha tekrarlanmaması için verdikleri mücadelenin önemine dikkat çekti.
Ruşen Yücesoylu Karakaya’nın Vurguları
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği ve Rehberler için Adalet Platformu adına konuşan Ruşen Yücesoylu Karakaya, İsias Otel davasının altıncı duruşmasında alınan kararın ardından yayımlanan gerekçeli kararın adalet beklentilerini derinleştirdiğini ifade etti. “Bizler, kayıplarımızın anısını yaşatmak ve gerçek adaletin sağlanması için mücadele eden aileler olarak, suçluların olası kast ile yargılanmasını talep ediyoruz. Çünkü bu felaket bir ‘hata’ değil, göz göre göre gelen bir cinayettir.” dedi.
Karakaya, 6 Şubat 2023 tarihinde İsias Otel’in 72 cana mezar olduğunu ve bu trajedinin bilinçli eylemler sonucu gerçekleştiğini vurgulayarak, adaletin sağlanabilmesi için hukuk sisteminin bu gerçeği dikkate alması gerektiğini belirtti. “Bu karar, sadece kaybettiğimiz canların haklarını teslim etmekle kalmayacak, gelecekte benzer trajedilerin yaşanmasını önleyecek bir emsal teşkil edecektir.” dedi.
Adalet Mücadelesinin Devamı
Karakaya, son nefeslerine kadar davanın takipçisi olacaklarını ve adalet mücadelesini tüm platformlarda sürdüreceklerini belirterek, “Öyle ki, adalet ancak suçluların hak ettikleri cezaları aldıkları gün yerini bulacaktır.” dedi.
Basın Toplantısının Sonuçları
Basın toplantısının ardından Esendağlı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İstinaf Mahkemesi sürecine ilişkin bir takvim olup olmadığı sorusuna, istinaf duruşmalarının bölge mahkemesinin yoğunluğuna bağlı olarak değişebileceğini, ancak sürecin 8 veya 10 ayı geçmeyeceği izleniminde olduklarını belirtti.
Kamu çalışanlarıyla ilgili davanın aşamasının ise ifadelerin alınması aşamasında olduğunu söyledi.
Esendağlı, “Bu davada ailelerle birlikte güdülen en büyük amaçlardan biri, Türkiye’nin inşaat terörü karşısındaki kaderine etki edecek, hukuk tarihine yazılacak bir karar yaratmaktır.” dedi.
Ayrıca, Yargıtay’a temyiz yolunun da açık olduğunu vurguladı.
Dava Süreci ve Sonuçları
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde, Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının aileleri tarafından başlatılan hukuk mücadelesi, yaklaşık 12 ay sürmüştü. 3.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İsias Otel davasının son duruşmasında, altı sanık bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmaktan mahkûm edilmiş, beş sanık ise beraat etmiştir.
Alınan mahkumiyet kararları şu şekildedir:
- Ahmet Bozkurt: 17 yıl 17 ay 7 gün
- Mehmet Fatih Bozkurt: 15 yıl 28 ay 28 gün
- Erdem Yıldız: 17 yıl 17 ay 7 gün
- Halil Bağcı: 7 yıl 16 ay
- Hasan Aslan: 15 yıl 16 ay 20 gün
- Mehmet Göncüoğlu: 7 yıl 16 ay
Bilge Açık, Efe Bozkurt, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un beraatına karar verilmiştir.